vrijdag 13 december 2019

Met genegenheid terugblikken: mei 2012



Ik zoek eigenlijk een foto van de nieuwbouw in de Julianastraat maar kom alleen uit promotie-afbeeldingen van huizen die sprekend lijken op de oude krotten die zijn afgebroken. Ik ben de straat nog niet in gefietst maar heb vorige week zaterdag gezien dat de nieuwe huizen al cachet beginnen te krijgen. Zijn het allemaal krotten? Nee, het huis waar ik woon is in een bijzonder slechte staat. Erg verbazingwekkend want het verloop van de huurders is hoog en dus is de woningstichting keer op keer aanwezig in de woning en zou hebben moeten weten dat het niet pluis moest zijn. Het eerste bewijs krijg ik al bij de bezichtiging. De opzichter heeft woensdagmiddag een briefje op het aanrecht gelegd en dat is vrijdagmorgen doorweekt. Door toedoen van de woningstichting ben ik net een dag te laat om de oude bewoner te vragen of deze zijn kachel wil laten staan zodat ik de komende weken in ieder geval even kan stoken. De kachel is een dag eerder naar de ijzerboer gegaan. Ik weet het: Het is mijn keuze om het 'rustig aan' te doen met de verhuizing en nog twee maanden Steenwijk aan te houden (en daar ook het grootste gedeelte te wonen). Halverwege maart 2012 verhuis ik naar het nieuwe stulpje in Nijeveen en lever op 4 mei definitief de sleutel in van Steenwijk. Vanavond ga ik terug naar het 'nieuwe begin' dat achteraf gezien meer een 'valse start' is geworden.

Natuurlijk woon ik tegenwoordig op het mooiste plekje van de wereld en kan me niet voorstellen dat ik ooit nog ergens anders zou willen wonen. Uffelte is alleen maar in het vizier gekomen omdat eind 2015 bekend is geworden dat het huis in Nijeveen zal worden gesloopt. Maar toch... als ik kijk naar het type woning waar ik begin 2012 in terecht kom en ik zou daarbij een flinke renovatie optellen? Dan zou ik nu waarschijnlijk met dubbele gevoelens nog altijd in Nijeveen hebben gewoond. Met de buren heb ik niet al teveel spectaculaire ervaringen (buiten de oude buurvrouw om die ik sindsdien nog heb gesproken tijdens mijn post bezorgen) en ik heb heimwee naar het bos. Van de Rembrandstraat in Steenwijk is het ongeveer een half uur lopen naar de Woldberg. Vanuit Nijeveen zal ik eerst op de fiets naar Havelte moeten voordat ik in een bosrijke omgeving kom. Ik kan zo nu en dan best genieten van ruilverkavelingswegen maar het bos blijft mijn voorkeur houden en dat heb je niet in Nijeveen of directe omgeving. Het dorp heeft alles dat ik me wens: Een supermarkt, een pinautomaat, een fietsenwinkel (drie zelfs!) en een snackbar voor de snelle hap. Uffelte heeft alleen een meubelwinkel, een witgoed-handelaar en vier horeca-gelegenheden. En, tot zover ik weet, niet een plek voor een snelle vette hap. Daarvoor moet ik naar Havelte en... door het bos! Dat maakt heel veel goed.

Zoals we over een paar maanden (opnieuw) kunnen zien in de 'Blauwe Bak Veteranen' heb ik begin 2012 een gat in de hand als het aankomt op vinyl. Ik heb mezelf in december 2011 beloofd dat ik wil investeren in Northern Soul en doe dat goed. Ook grappig om te vermelden: Het enige dat ik 'nieuw' voor het huis heb gekocht is vinyl, maar dan voor op de vloer! Ook heb ik mezelf jaren ervoor beloofd dat als ik ooit in aanmerking zou komen voor een verhuisvergoeding dat ik nieuwe Technics 1200-draaitafels zou kopen. Helaas is de 'gold edition' dan net uitverkocht en ga ik voor de Stanton T.62 (waar ik overigens nog steeds veel plezier van heb!). Ook koop ik een mixer en hierbij zit een compleet software-pakket. Eén van de dingen is een promotieschijfje van Podomatic, een website waarop je je podcasts online kan zetten. Ik heb een paar maanden eerder kennis gemaakt met de podcast en meen meteen dat ik dat 'beter' kan dan het voorbeeld. Eerlijk is eerlijk: De 'Soul-x-rated' is een verkapte radioshow. Podcasts zouden eigenlijk voor 90 procent uit spraak moeten bestaan en hooguit een paar seconden van een muziekstuk. Hoewel ik niet altijd even tevreden ben over het eindresultaat, ik doe alleen 'one takes', is het creëren van een eigen muziekprogramma wel iets van een droom. In augustus zal ik me toeleggen op de Engelstalige podcasts en drie maanden later is de 'Soul-x-rated' op sterven na dood als ik bij Wolfman Radio aan de slag ga. Ik ontdek dan ook dat de podcasts niet zo legaal zijn als dat ik altijd heb gedacht. Podomatic betaalt alleen rechten voor eigen content, van de podcast-makers wordt verwacht dat deze de licenties apart hebben geregeld. Ik beschouw de genoemde podcasts (met zeer geringe luisteraars) als een demo-tape om uiteindelijk legaal aan de slag te kunnen bij Wolfman.

Ik fiets zo meteen al op en neer door 2012 en toch wil ik de focus leggen op mei 2012. Ik heb de sleutels van Steenwijk definitief ingeleverd. Pas over een maand zal ik een gesprek hebben met de consulent van de Sociale Dienst en vanuit Meppel is me verteld dat ik het 'rustig aan' kan doen. Ik geniet in mei dus van een uitgebreide vakantie. Tijdens wandel- en fietstochten met de 'Northern Soul Jukebox' leer ik nieuwe plaatjes kennen welke ik dan ook zo snel mogelijk in de koffers wil hebben. De platenhobby gaat dermate veel geld kosten dat ik in mei 2012 bereid ben om mezelf in een avontuur te storten. Ik raak in contact met iemand die een handel drijft in bepaalde 'gezonde' levensmiddelen. Het werkt als een piramidespel en de dame in kwestie heeft zich desondanks al flink opgewerkt. Ik neem een 'gezond' drankje mee maar vind dat zo afschuwelijk dat ik besluit niet verder te gaan met het product. God mag weten of ik nu stinkend rijk of berooid was geweest. Een andere herinnering die te binnen schiet, is de fietstocht op de avond van Hemelvaartsdag naar Zwolle. Even een paar glazen ijsthee drinken onder het genot van een dj en daarna op de fiets terug. Een mooie herinnering. Het kan inmiddels juni zijn geweest maar op Pinkstermaandag ga ik op de fiets naar Drachten. Dat zijn vooral de herinneringen aan deze maand in 2012. Podcasts, platen kopen en fietsen en wandelen dat het een lust is. Een heerlijke onbezonnen tijd!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten