zaterdag 28 december 2019

Verticaal negen maanden



Er zijn van die dingen die je nog wel eens zou willen vragen aan een overledene. Hoewel we vanuit huis gelovig zijn, is het allemaal niet té streng hoewel in de tuin werken op zondag uit den boze is. Nee, zondag is puur voor ontspanning. Vader kan na kerkbezoek de hele dag in de stoel zitten buiten een 'rondje om de buurt'. Het gebeurt echter ook geregeld dat we naar het bos gaan te wandelen. We moeten dan eerst met de auto naar het bos van Rijs of Oudemirdum. Als kind ga je niet naast je ouders lopen maar het liefst zo ver mogelijk vooruit. Ik zou anno 2019 wel eens willen weten of 'heit' echt tot rust kwam in het bos en hoe hij dit heeft ervaren. Gingen de gesprekken met moeder door of was hij juist heel erg stil en absorbeerde de rust en de geur van de natuur? Ik zou zoiets graag willen weten nu ik meer en meer ontdek dat ik een bosmens ben en dat ik uren door het bos kan wandelen zonder een woord te zeggen. Ik ga doorgaans niet voor de 'kleine eindjes'. Zowel lopend als fietsend moet er een prestatie worden verricht. Toch kan ik tegenwoordig enorm genieten van een klein bochtje om. Door afwezigheid van de Pioneer heb ik méér gelopen dan anders en dus sta ik vanavond graag even stil bij een dertiental wandelingen.

De eerste moet ergens in januari zijn. Ik ben, geloof ik, herstellende van een griepje als ik op een zonnige dinsdagmiddag naar Havelte loop voor boodschapjes. Terug ga ik met de bus en dat is iets dat ik vaker heb gedaan en ook dit jaar verscheidene malen zal doen. Soms heb ik de koptelefoon op en andere keren geniet ik van de rust om me heen. In januari draag ik wel muziek met me mee en dat helpt me door de koude winterse buien. Op de laatste dag van maart heb ik geen muziek nodig. Ik maak dan een klein ommetje door Uffelte. Paasmaandag maak ik een royale wandeling door de bossen naar Havelte. Onderweg schiet ik de foto boven dit verhaal. Terug wordt nog uitgebreider dan de heenweg en ik ben best een beetje moe als ik thuis ben. Een week later vier ik mijn verjaardag met een grote wandeling.

Donderdag 23 mei staat me ook nog helder voor de geest. Het is de dag van de Europese verkiezingen en vandaar dat ik zo gemakkelijk de datum kan opzoeken. Ik ben met de bus op en neer naar het werk. In Havelte heb ik opeens zin om een stukje te lopen en dat wordt een stukje herhaling van de route van Paasmaandag. Een paadje waar ik bijna dagelijks parallel aan fiets maar dat me tot dan toe nog nooit is opgevallen. De muziek op de hoofdtelefoon draagt bij aan de soundtrack. Op dinsdag 28 mei ga ik lopend naar Havelte voor boodschappen en, vooruit, ik kan ook wel terug. Alleen wil ik nu een beetje alternatief lopen en verdwaal bijna in het bos waar ik slechts een paar kilometer vandaan woon. Ik ben nét op tijd terug om de radioshow te doen. Op een woensdagavond in juli loop ik een blokje door de stromende regen. Dat heb ik onlangs nog gememoreerd bij het verhaaltje over Smokey Robinson's 'Who's Sad' dat één van de 'ontdekkingen' is van dit rondje.

De vakantie wordt afgetrapt met een wandeling naar Dwingeloo. Ik wil terug met de bus maar deze komt niet opdagen. Met zware boodschappentas loop ik dan naar Wittelte en dat levert me een dagkaartje op. Op vrijdagavond 23 augustus loop ik naar Havelte en wil met de bus terug. Omdat ik de volgende morgen naar Sleen wil gaan, schiet me bij de bushalte te binnen dat ik nog geld moet pinnen. Ik heb een dilemma: Als ik nu ga pinnen, mis ik de bus. Dat doe ik dan maar en loop verder naar huis met tas met boodschappen. Op de laatste dag van augustus maak ik tenslotte een prachtige wandeling naar Diever en ook weer helemaal terug. Op het Holtingerveld ontdek ik dat het onweer vroeger komt dan gepland en moet me even haasten om voor de bui in Uffelte te zijn.

In de afgelopen maanden zijn het vooral kleine rondjes in en om Uffelte. Het is inmiddels ook traditie dat ik op tweede kerstdag een wandeling maak als ik in Jutrijp ben. Dat neemt slechts een uur en een kwartier ditmaal. Dan zou ik de strandwandelingen bijna vergeten. In juni samen met Albert van Katwijk naar Noordwijk. In september met W. van Noordwijk naar Katwijk en plots wordt het voornemen om door te gaan tot Wassenaar afgekapt. Een paar weken geleden hebben we samen gewandeld in Utrecht. Ik ben vast heel wat tripjes naar Havelte en rondjes om het dorp vergeten, maar de wandelingen springen dit jaar er extra uit. Morgen gaan we diagonaal: Zes maanden op een 'gewone' fiets, al dan niet elektrisch aangedreven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten