zondag 22 december 2019

Met genegenheid terugblikken: Het ge-Vecht van 2013



De Pioneer gaat in januari definitief in de steigers. Desondanks heeft 2019 nog wel een paar mooie fietstochten opgeleverd, met of zonder de Pioneer, en volgende week ga ik fietsen én lopen door 2019. De foto is op 2 april van dit jaar genomen even buiten Laar, vlak over de grens bij Gramsbergen. Het eerste stuk van de Duitse Vechtetal-route. Ik heb de tocht bij wijze van vakantie in 2009 al afgelegd hoewel ik de eerste twee dagen zonder kaart fiets en blindelings vertrouw op de bordjes. Als je daarvan eentje mist? Het eerste Duitse deel is daardoor een rommeltje en op 2 april 2012 fiets ik het eerste stuk compleet. Dan wordt een traditie in gezet: Ieder jaar, op of rond de tweede april, lever ik opnieuw een 'ge-Vecht tegen de drank', ofwel een stuk uit de Vechtdalroute. Hoewel de traditie niet heel lang stand houdt want na 2014 is het afgelopen voor de volgende vijf jaar. In 2013 valt de datum in het paasweekeinde en de komende weken ga ik terugblikken op 'gelukzalige' momenten uit de afgelopen negen jaar die je in alle drukte zomaar kan vergeten. Vanavond gaan we terug naar de 'paasvakantie' van 2013.

Ik woon dn inmiddels ruim een jaar in Nijeveen, maak nog altijd 'pre-records' voor Wolfman Radio en na dit weekend vindt een verandering plaats in mijn werk. Hoewel de werkvoorziening, waar de post op dat moment bij in zit, op Goede Vrijdag vrij heeft, gaat de post altijd door. Zo fiets ik deze vrijdagmiddag naar de zaak. Dat we alles 'voor de laatste keer' doen, is dan nog niet bekend. Uiterst bizar maar waar. Van en naar het werk geniet ik van podcasts die ik heb gemaakt rondom de Blauwe Bak Top 40 van het eerste kwartaal van 2013. Daarop staan een aantal platen die anno 2019 al lang niet meer in de Blauwe Bak staan en die we dus evenmin zullen treffen in de 'Blauwe Bak Veteranen'. Deze mixen en de aloude 'Northern Soul Jukebox' zijn het muzikaal behang voor mij in 2013. Pas later in het jaar ga ik me weer meer interesseren voor de nieuwe releases en andere hedendaagse muziek.

Hoewel volgens de kalender het voorjaar in het verschiet ligt, gaat de winter van 2012/13 langer door dan we kunnen wensen. Ik herinner me dat ik op Pinkstermaandag zelfs nog de kachel hoger heb gezet omdat ik het met vesten en truien niet warm kon krijgen. De hele warme zomer van 2013 hebben we zonder meer verdiend! Ook in dit Paasweekeinde is het meer winter dan voorjaar. Een schrale wind maakt dat je de winterjas hoog dicht ritst. Vanuit het raam is het zonnetje bedrieglijk maar het wordt nergens echt warm. Ik weet niet helemaal precies meer wanneer ik van plan was om te gaan fietsen. Zal het Paasmaandag zijn geweest? Op zondag ben ik in ieder geval brandhout en probeer ik met man en macht een griepje buiten de deur te houden. Maandag kom ik echter evenmin op gang. Wel fiets ik die middag naar Steenwijk om mijn vriend blij te maken met mijn oude mengpaneel ten behoeve van noise-projecten. Het is de tweedehands Behringer die ik in 2009 in een opwelling heb gekocht en waar 'iets' aan scheelt. Ik krijg het ding niet aan de praat, dat mag duidelijk zijn. 's Avonds fiets ik over de Gasthuisdijk en Kolderveen terug naar Nijeveen. Eén van de meest prominente nummers op de 'Northern Soul Jukebox' in deze tijd is 'The Bottle' van Gil Scott-Heron en ik benoem dit nummer als lijflied voor het 'ge-Vecht van 2013'.

Op derde paasdag is het inmiddels dinsdag en ook deze dag heb ik vrij genomen. Officieel gezien ben ik tot donderdag vrij. Nu slaag ik er wel in om tijdig wakker te worden en ga op de fiets naar Meppel. Dan met de trein naar Oldenzaal want ik wil de Vechtdalroute oppikken waar ik hem in 2012 heb beëindigd. Daarvoor zal ik vanuit Oldenzaal naar Schüttorf moeten fietsen. ,,Waarom doe ik dit?", vraag ik mezelf in 2012 hardop af als ik terug fiets naar Oldenzaal. Volgens de kaartjes zit ik vlak tegen de Nederlandse grens aan maar in de praktijk is dat nog altijd tien kilometer. Ook de heenreis naar Schüttorf valt het me weer zwaar tegen. Ik ben wel toe aan koffie en een broodje als ik in Schüttorf ben en dan...? Hoe ging die gekke route nu ook alweer vanuit Schüttorf? Natuurlijk heb ik het kaartje thuis laten liggen en heb evenmin internet bij de hand. Op het laatst ontdek ik het dan toch maar heb dan alweer een kostbare zestig minuten gespendeerd in Schüttorf. Als ik eenmaal op gang ben, weet ik ook meteen weer waarom ik geen fijne herinneringen heb aan deze etappe. Het zijn kale wegen, sommige erg slecht begaanbaar en pas op het laatst wat licht klimwerk. Op zo'n heuvel zie ik dat er is gebeld vanaf de zaak. Moet dat nou op mijn vrije dag? Ik fiets verder en heb aanvankelijk ambities om de tocht helemaal uit te fietsen. Bij Metelen laat ik deze gedachte varen. Ik neem plaats op het zonovergoten en windstille terras van een bakkerij en trakteer mezelf op 'Kaffee mit Kuchen'. De tocht wordt verder afgeblazen en ik maak koers richting de Nederlandse grens in noordwestelijke richting.

Bij Glanerbrug kom ik Nederland weer binnen. De tussenliggende kilometers zijn vooral parallel geweest aan een snelweg en ik ben per abuis nog in het centrum van Gronau geweest. In Glanerbrug steek ik aan voor een dagplate en dan gaat de telefoon. Het is mijn collega van het werk. Twee dingen: Ten eerste wil Cycloon ons morgen de nieuwe sorteermethodes uitleggen en ten tweede is de vriendin van een andere collega overleden. Ik krijg dus de vraag of ik alstjeblieft woensdag wil werken. Na de maaltijd fiets ik naar het station van Enschede en ga op de trein terug naar Meppel. In Nijeveen zie ik dat Rarenorthernsoul een nieuwe podcast online heeft: Een 'sales show' waarbij alle gedraaide platen te koop zijn. Eén van de eerste nummers is 'Questions' van Pat Stallworth. Het ligt als heruitgave voor vijftig pond bij Rarenorthernsoul. De plaat zal me de komende drie maanden beheksen eer ik een goedkoper exemplaar bemachtig.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten