zondag 1 december 2019

Blauwe Bak Top 100: 91-100



Ik kijk even bij de Blauwe Bak Top 100 en dus toch kleine verhaaltjes bij de kandidaten. Ja, dat betekent dat ik weer vooruit kan werken en maakt ook dat ik volgend weekend drie berichten plaats (vrijdag, zaterdag en zondag). Deze moet ik ter plekke schrijven en dat is geen enkel probleem. Bovendien wil ik morgen wel weer een aflevering doen van de 'Blauwe Bak Veteranen'. Ik moet me een paar dagen beheersen. Ik heb sinds vorig weekend alle kandidaten voor de Blauwe Bak Top 100 in twee aparte bakken gezet en mijn vingers jeuken om een Top 100 samen te stellen. Ik weet het desondanks uit te stellen tot vrijdagmiddag. Dan begint het voorzichtig en drie kwartier later is daar de eerste lijst. Die wordt vrijdagavond nog tweemaal aangepast en dan ben ik tevreden met de lijst. Het is een, naar mijn mening, afwisselende lijst geworden. Redelijk wat jaren zestig ten opzichte van recente jaren en met de platen van Barbados die een meer prominente plek in nemen in de lijst. Vandaag trap ik af met de eerste tien.

100. Pick Up The Pieces-Carla Thomas (UK, Stax 601032 A, 1968)
Het begint voor mij in een soul-groep op Facebook. Als platenverzamelaars wisselen we ideeën uit over onze verzamelingen. Dan merkt een Engelsman op dat hij 'voor de grap' blauwe Stax-labels spaart. Geen miljoenen-collectie want alleen bij een paar singles maakt het blauwe label een verschil ten opzichte van de gele labels. Dat is het moment dat ik ze ook ga zoeken want ik heb reeds 'Big Bird' van Eddie Floyd in de bakken staan in deze uitdossing. Inmiddels is de hobby iets naar de achtergrond en ik koop Carla Thomas vooral omdat het zo'n leuk nummer is. Dat het op de blauwe Engelse Stax is, is alleen maar mooi meegenomen!

99. Do It With Love-Gene Redding (US, Haven HS 803 promo, 1976)
Iets nieuws ten opzichte van vorige jaren. De laatste letter voor het jaartal wijst aan of het de a- of b-kant is. Er staat bij deze van Gene Redding geen letter. Het is een promo met de stereo-versie aan één kant en mono op de andere. Het mag vanzelfsprekend zijn dat ik de stereo-kant verkies. Een potentiële Week Spot (een kort verhaaltje) maar dat gaat nu een andere worden (langer verhaal).

98. Now That I’ve Found A Good Thing-Fontella Bass (UK, Contempo CS.2004 A, 1973)
,,Nou en?", is mijn eerste reactie als ik op een forum lees dat Fontella Bass zoveel meer heeft gedaan dan alleen 'Rescue Me'. 'Rescue Me' is een nummer dat met kop en schouders boven haar werk blijft uitsteken en toch gun ik deze Paula-kant een plekje in de Blauwe Bak Top 100. Niet zo leuk als 'I Need To Be Loved' maar nog steeds een plaatje waarvan ik goede luim krijg en ondanks het late verschijningsjaar eenvoudig voor jaren zestig kan doorgaan.

97. Lost On A Highway-The Final Seconds (US, Boo-Kou BK 422 A, 1973)
Eén van de duurdere singles van Mark en toch slechts op een 97e plek. Het is een gezochte plaat in de 'lowrider'-scene en hoewel ik er een zwak voor heb, nemen deze singles niet een prominente plek in in mijn sets. Er zijn meer opzienbarende 'sweet soul'-platen die ik heb gekocht in 2019 en die staan dan ook hoger.

96. I Take It Out On You – The Stylistics (Duitsland, Avco 13 523 AT A, 1974)
Als we het dan toch over 'zoet' hebben? 'I Take It Out On You' staat op de b-kant van het suikerzoete 'Let's Put It All Together'. Het is de interessante crossover-sweet soul van The Stylistics welke je vaak niet op de a-kant treft. 'I Got A Letter' is in de 'bubbling under' gestrand.

95. Why-Springers (US, Way Out 2799 A, 1965)
De interesse voor Carib en 'big ballads' maakt dat er weer redelijk wat jaren zestig in de lijst staat. Zo ook deze klassieker van The Springers.

94. I’ll Belong To You-Clyde McPhatter (NL, Decca Humphrey 32719 B, 1970, re: 197?)
Clyde neemt 'I'll Belong To You' de eerste keer op in 1966 als b-kant van 'Everybody's Somebody's Fool'. Ik heb vanmiddag de opname gehoord en het heeft een iets ander arrangement dan deze op Decca Humphrey. Jammer. Ik weet namelijk niet of het in de opname zit of dat het vinyl ernstig aan zijn einde is, maar het nummer komt er niet lekker uit. Toch kun je door de 'distortion' heen horen dat het een melodie is om voor te sterven en dus gun ik het evenwel een plekje in de Top 100. Ik heb, hoe dan ook, een upgrade nodig van deze single. De 1966-opname vind ik persoonlijk minder interessant.

93. In The Mood-Leroy Hutson (US, Curtom CMS 0139 promo, 1978)
'Lucky Fellow' staat hoog in de Top 100 van 2018 maar 'In The Mood' is nog niet genoeg gegroeid bij mij en is ook te weinig aan bod gekomen. Het mist op een ene of andere manier de 'hook' van 'Fellow'.

92. Doin’ Our Thing-Clarence Carter (Duitsland, Atlantic Atl. 70401 A, 1969)
Oh... dit zou de alternatieve Week Spot zijn waaraan ik dacht bij Gene Redding, maar het kan nog een andere worden in dat geval. Een plaatje uit de 'legends-soul pack' die ik in juni van Mark koop en een plaatje dat sinds juli bij me is gaan groeien.

91. La De Da, I’m A Fool In Love-James Phelps (US, Argo 5509 A, 1965)
En ik besluit ook dit eerste deel met een jaren zestig-plaatje. Niet bepaald Northern Soul vergeleken bij de jaren zestig-platen uit de Top 100-lijsten van 2012 en 2013. Dit is het soort van sixties dat er tegenwoordig toe doet in de Blauwe Bak en dat gaan we in deze Top 100 meer tegen komen!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten