woensdag 25 december 2019

Blauwe Bak Top 100: top 10



Het hangt er nog een beetje vanaf of mijn radiocollega daadwerkelijk een show gaat doen op zondagavond. Ik zou daar vrijdag meer over moeten weten. Gezien hij de afgelopen weken niet is komen opdagen, durf ik het hierbij wel aan te kondigen: Zaterdagavond om tien uur en zondagavond om negen uur doe ik de volledige Top 100 op de radio. Vijftig platen nemen grif vier uren in beslag (met aankondigingen en dergelijke) en dus hoop ik maar dat de zondagavond tot mijn beschikking is. In het uiterste geval zou ik de bovenste vijftig nog kunnen doen op de eerste zaterdag van 2020. Ik hou jullie op de hoogte! Dan ga ik nu verder met de top tien zodat ik morgen meteen na de uitzending kan gaan slapen. Nogmaals: Ik wens iedereen fijne kerstdagen toe en ik zie jullie vrijdag terug op Soul-xotica.

10. I Bet You Can’t Love Me One Time-Bill Spoon (US, Hense Forth Music Co. L.A. 3010 B1, 1990)
De hoogst genoteerde 12"-single is feitelijk ook de plaat op dat formaat die voor de hernieuwde interesse heeft gezorgd. Mark adverteert deze plaat en ik raak binnen drie luisterbeurten helemaal verslingerd aan dit nummer. Even snel huiswerk doen, leert me dat dit de enige mogelijkheid is om het op vinyl te krijgen en dus moeten we het gewoon doen. De rest van de EP is daarentegen niet echt mijn kop thee maar 'Bet' heeft dan ook een eeuwigheidswaarde. Het nummer krijgt nog extra betekenis voor mij als ik het op de avond vóór de vakantie hoor. Die wandeltocht komen we nog eens tegen voor oud en nieuw.

9. I Can’t Help It-The Moments (US, Stang 5020 A, 1971)
Dit is e enige single in de top tien welke geen Week Spot is geweest. Ik heb even snel gezocht in het archief maar, nee, The Moments heeft nog geen Week Spot gehad. Idee voor de eerste Week Spot van het nieuwe jaar?

8. I Can’t Control My Emotions-Wendy Alleyne (Barbados, Spouge Beat A, 1974)
Sinds ik de top 100 heb samengesteld, staan de singles samen in een bak welke ik zo min mogelijk aanraak. Zo kan het gebeuren dat ik afgelopen week Wendy weer eens heb gedraaid en dat dit de eerste keer in een maand is. Het gevoel dat de plaat me geeft, rechtvaardigt deze achtste plek in de top 100.

7. You’ll Never Know-Hi Gloss (NL, Rams Horn RMS 1026 A, 1981)
Het is komende zondag een jaar geleden dat ik op de radio de 'Summer Spirit Of 1981' heb gedaan. De nummer 1 in de lijst is 'Ghost Town' van The Specials en verder is het eveneens een fraaie lijst. Het zijn voornamelijk de medleys (Stars On 45 en dergelijke) die maken dat ik in eerste instantie niet toe kom aan de lijst. In deze top veertig staat ook dit plaatje van Hi Gloss dat ik helemaal ben vergeten. Het is de kennismaking van de avond en meteen ga ik min of meer op zoek naar de single. Dat kost niet veel moeite want in januari vind ik deze bij de Meppeler kringloopwinkel.

6. Never Leave Me Lonely-Combo Juveniles (Suriname, Uncle US 741004 A, 1974)
En daar hebben we dan de Week Spot van deze week. Ook een halve dag later heb ik niet extra informatie gevonden over Godwin Gram(m)s en dit gezelschap.

5. In Love Forever-The Whispers (US, Soultrain SB-10430 A, 1975)
De komende dagen mag ik conclusies gaan trekken over dit voorbije jaar. Hoewel de vakantie in mijn beleving niet zo goed is geslaagd als vorige jaren, vormt het ieder jaar weer een soort van hoogtepunt. Dit plaatje van The Whispers draagt bij aan het vakanitegevoel.

4. Fool-Al Matthews (UK, CBS S CBS 3429 A, 1975)
Maar als we het dan toch over dé zomerplaat hebben? Dan kunnen we niet om Al Matthews heen. Ik hoor de plaat in een Facebook-groep en Mark leest dat ik geïnteresseerd ben in een exemplaar. Zo komt eerst de Engelse binnen. Op de eerste dag van de vakantie in Sleen ga ik naar Emmen voor singles en daar kom ik de Nederlandse met fotohoes tegen. Het nummer speelt op een gegeven ogenblik van alle kanten tijdens de vakantie.

3. Sweetheart Things-Ruby Winters (US, Diamond D-269 B, 1969)
De gedoodverfde nummer 1 van dit jaar, maar net als bij Gwen Owens van vorig jaar moet de plaat twee plekken afstaan aan nummers die blijven groeien gedurende het jaar.

2. Baby You Sure Know How To Get To Me-Bessie Banks (UK, Contempo CS.2070 A, 1975)
Groeien staat synoniem aan Bessie Banks. Ik koop de single in een opwelling en bij de eerste beluistering ben ik niet helemaal zeker. Dan gaat de plaat langzaam groeien totdat ik werkelijk verslaafd ben aan dit deuntje. Het speelt ook heerlijk in je hoofd als je post gaat bezorgen.

1. I’ll Always Have You There-Doug Gibbs (US, Oak OR-108 B, 1972)
Op de eerste plek hoort echter een 'anthem' te staan en dat is deze van Doug Gibbs. 'When music fills the air with feeling, I always have you there', heeft voor mij de inhoud van een psalm gegeven. De plaat speelt al het hele jaar voor mij maar krijgt een extra lading als Wolfman heeft besloten te stoppen met WOlfman Radio en ik mijn hoofd erover breek om te stoppen met het station of verder te gaan met een (té grote) club mede-eigenaren. Ik verzoen me uiteindelijk met het laatste waardoor ik op zijn minst weer een jaar vooruit kan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten