maandag 23 december 2019

Blauwe Bak Veteranen deel 21



Dit gaat de laatste aflevering van de 'Blauwe Bak Veteranen' worden voor 2019, maar... ik ga stug door in 2020. De serie vervangt momenteel even 'Raddraaien' en, wie weet, misschien begin ik ooit weer eens met een nieuwe serie. Het komt erg mooi uit. Ik begin deel 22 met de singles uit september 2011 en dat voelt achteraf gezien als de start van het échte werk. We bevinden ons vanavond in de maanden mei, juni en juli 2011. Er zit een flink gat tussen de vorige aflevering (september 2010) en de start van dit 21e deel (mei 2011) en dat zijn roerige tijden. In de winter van 2010/2011 koop ik erg weinig singles en leg ik me meer toe op de nieuwe elpees. Bovendien is er nog een tijdelijke hobby met kleding wat ook het nodige kost. De soul staat gewoon even op een laag pitje in deze maanden. Halverwege maart begint het gekonkel op het werk en is lange tijd niet duidelijk wie me hoort uit te betalen, met als gevolg dat ik een paar maanden erg krap bij kas zit. De kleine meevallers in de maanden mei, juni en juli worden dan ook omgezet in singles waaronder de nodige soul. In september is het daarentegen pas echt feest. In 2011 hebben we nog geen 'Singles round-up' maar breng ik jullie in korte berichten wel op de hoogte van de aankopen. Vanavond doe ik dat nog eens dunnetjes over!

Het verhaal begint op 14 mei 2011. Het is een zaterdagmiddag en ik heb op een vreemde manier zin in een fietstochtje langs kringloopwinkels. Ik raak laat op pad en ben uiteindelijk té laat voor Ruinerwold. Wel pak ik de kringloopwinkel aan de Hugo De Grootstraat in Meppel mee. Dat heeft dan een hele interessante partij jaren zestig-singles maar ik heb op dat moment erg weinig geld te besteden. Ik moet dus even selectief zijn maar zal de volgende woensdag terug komen om flink boodschappen te doen.

154. Memphis Soul Stew-King Curtis (Duitsland, Atlantic, 1967)
Hoezo een klassieker? Ik heb het nummer al jaren lang op verzamelelpees staan nadat ik het, volgens mij, de eerste keer heb gehoord bij Henk Westbroek. Ik krijg niet genoeg van het kijkje in de keuken van de Memphis Sound en ingenieus het allemaal in elkaar steekt. Helaas heeft de single vast betere tijden gekend want hij is niet vlekkeloos. Daar staat dan ook een vraagprijs van vijftig cent tegenover. Het staat praktisch vanaf het begin in de reserve-Blauwe Bak en dat is wel het hoogst haalbare voor de plaat.

Het zijn warrige weken. De onzekerheid over de financiële toekomst breekt me flink op en maakt dat ik in de nacht van dinsdag op woensdag niet kan slapen terwijl ik doodop ben. Ik heb echter iets begrepen. Doordat mijn oude contract is beëindigd zou ik deze week mijn voorlopige vakantiegeld ontvangen. Dat geeft de burger moed. Tja en wat doe je als je niet kan slapen, geld in het vooruitzicht hebt en het redelijk mooi weer is? Dan stap je op de fiets als 'Alternatief voor schaapjes tellen' om te refereren aan de titel van het bericht van die dag. De eerste stop is de kringloopwinkel in Rouveen.

155. You Got To Be The One-Chi Lites (NL, Brunswick, 1974)
156. You're Not Getting Older-Instant Funk (US, Salsoul, 1980)
The Chi-Lites ken ik als 'You're The One' omdat het abusievelijk onder deze titel in het 'Hitdossier' staat. Hoewel het anno 2011 niet helemaal is wat ik zoek op het gebied van de soul gaat het plaatje toch heel snel groeien bij mij. Het is de laatste van de jaren zeventig-singles van The Chi-Lites welke lange tijd in de koffer staat. Sinds de toevoeging van 'Love Is Gone' is het verhuisd naar de reserve-Blauwe Bak hoewel de betere 'You Don't Have To Go' wel weer in de koffer staat en 'Too Good To Be Forgotten' daar vast ook bij komt. Met de komst van de derde koffer mag 'You Got To Be The One' vast weer terug! Instant Funk staat daarentegen al jaren in de koffers. Dat is vooral nadat ik heb gelezen dat Salsoul-platen erg populair zijn geweest in The Casino, dé ultieme Northern Soul-club in Wigan. En met de huidige interesse past het steeds beter en dus mag deze nog wel even op zijn plek blijven staan.

De fietstocht gaat ook nog langs beide kringloopwinkels in Meppel voor méér singles en wat kleding. Het beloofde geld is dus wel binnen gekomen en ik 'vier' dat als eerste in Meppel met een uitsmijter! De zaterdag daarop is het wederom mooi weer en nu heb ik weer een fietstocht in gedachten: Ik wil eens naar de grote kringloopwinkel in Hoogeveen waar ik zoveel over heb gehoord. Het kost me nog enige moeite om het te vinden maar dan kan het feest beginnen. Oorspronkelijk gaan méér platen van deze dag in de Blauwe Bak maar in 2019 zijn er slechts een handjevol over.

157. I Want You Around Me-Euson (NL, CBS, 1968, re: 1974)
158. I Want To Go Back There Again-Thelma Houston (US, Mowest, 1971)
159. Doctor Doctor-The Intruders (US, Gamble, 1970)
160. You Got Your Finger In My Eye-Willie Parker (NL, President, 1968)
161. 7 Days Too Long-Chuck Wood (Frankrijk, Roulette, 1967, re: 1975)
Van de bovenstaande singles zitten Thelma Houston, Willie Parker en Chuck Wood nog altijd in de koffers. De opname van Euson is oorspronkelijk in 1968 uitgebracht als J.B. Euson & Stax en deze single ziet het levenslicht als Euson op de top van zijn succes is. Wel met omgedraaide kanten maar 'I Want You Around Me' is in 2011 het meest aantrekkelijk voor de Blauwe Bak. Het is vier jaar nadat Chris Clark 'I Want To Go Back There Again' op single heeft uitgebracht en dus is het geheel legaal voor Thelma om het in 1971 dunnetjes over te doen. Beter dan het origineel? Ik denk van wel! The Intruders is gaan groeien tijdens een lan-party in De Buze (kan het nog meer 2011?) en heeft lange tijd in de koffers gestaan. Chuck Wood staat volgens het papieren overzicht in de reserve-Blauwe Bak maar voor de foto moet ik zoeken in de koffers. Daar hoort die trouwens ook te staan. Het is de b-kant van 'Footsee' van Wigan's Chosen Few, een erg 'fout' Northern novelty-hitje uit 1975. Chuck Wood is later actief als J.R. Bailey waarvan ik 'After Hours' in de koffers heb staan.

Correctie: Hoogeveen is een week later dan dat ik eerst dacht. Hier ga ik op 28 mei 2011 naar toe. Onderweg naar huis begint de trapinrichting erg luidruchtig te worden en laat harde knallen horen. In Havelte valt uiteindelijk het ketting in tweeën. Ik moet nodig nog naar de winkel en moet daar in een half uur zijn. De Marathon Tyros wordt zo opeens een soort van Flintstone-wagen en ik werk mezelf flink in het zweet. Ik haal nét de winkel en dat is de bedoeling. Ik heb dan al belangstelling getoond voor de fiets van vader. Echter, door problemen met zijn heup heeft hij een kleine wielmaat en volgens mij ook een damesmodel. Dan ontstaat het plan om de fiets te verkopen zodat ik van de opbrengst de Marathon kan opknappen. De fietsenmaker weigert echter de fiets onder handen te nemen. Hij is helemaal 'op'. Zoals ik al eerder heb geschreven: In de eerste maanden van 2011 blik ik terug op de 'Monstertocht' en ben na het schrijven 'helemaal klaar' met de ervaring. Het maakt dat ik in juni wél afscheid kan nemen van de fiets die me heeft vergezeld tijdens de tocht. Het zal een paar weken duren eer ik weer een 'nieuwe' fiets tot mijn beschikking heb en zo zit er een week later, 4 juni 2011, niets anders op dan met de bus naar een kringloopzaak te gaan. De keuze valt op 'Het Goed' in Emmeloord.

162. Don't Let Him Take Your Love From Me-The Four Tops (NL, Tamla Motown, 1970)
163. Rain-Dorothy Morrison (NL, Elektra, 1970)
164. I've Got The Need-Spooky & Sue (NL, Negram, 1975)
The Four Tops staat al jaren in de reserve-Blauwe Bak. Ik kom er maar niet aan toe om hem eens in een show te stoppen. Dorothy Morrison krijgt pas een plekje in de reserve-Blauwe Bak na de aanschaf van 'I Can't Go Without You' in 2014. Ik weet in 2011 nog niet van de cultstatus van 'I've Got The Need' in de Northern Soul als ik meteen beoordeel dat dit een plaatje is dat in de koffers thuis hoort. Daar staat het nog steeds.

165. You Gave Me Something-Fantastic Four (US, Ric-Tic, 1967)
166. Comin' Home Baby-Casey & His Group (NL, Polydor, 1971)
167. Take Me In Your Arms And Love Me-Gladys Knight & The Pips (NL, Tamla Motown, 1967)
168. Everlasting Love-Robert Knight (UK, Monument, 1968, re: 1979)
Op 18 juni 2011 hebben we een forummeeting in Zutphen en daarbij tref ik opnieuw Albert. Hij heeft 'live' voor mij een plaatje uitgezocht op een platenbeurs. Hij belt me en leest de titels voor in de bak en bij Fantastic Four op Ric-Tic roep ik 'bingo!'. De dag na de verjaardag van mijn moeder reis ik over Leeuwarden terug naar Steenwijk. Daar koop ik de overige vier singles. Casey staat in de Ere-Blauwe Bak en de rest in de reserve. Een dag later ga ik naar Leiden om met dezelfde Albert een legendarische radio-uitzending te doen voor de lokale omroep. De rest van het weekend breng ik door met W. en ga op zondagmiddag platen scoren bij Plato in Leiden. Dat levert echter geen Blauwe Bak-singles op. Eind augustus komt dan toch eindelijk licht aan de horizon. De instanties zijn er over uit wie wat gaat betalen en ik krijg met terugwerkende kracht alle geld dat ik sinds maart heb moeten ontberen. Dat brengt me als eerste een nieuwe fiets en in september een soort van vinyl-vakantie. Daar vervolg ik over twee weken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten