zaterdag 20 mei 2017

Raddraaien: Art Of Noise & Tom Jones



Het ziet er aardig uit qua fietsweer voor morgen. Ik hoop dat er meer schot in zit dan de afgelopen weken, hoewel ik ook morgen een beetje moet oppassen. Omdat ik nog twee weken moet wachten op het vakantiegeld moet de renovatie van de Pioneer ook even worden uitgesteld en juist nu het zo nodig is. We zijn woensdagavond de 7500 voorbij gegaan en ik kan merken dat een aantal onderdelen smeken om aandacht. Eerst maar even 'Raddraaien'. De eerste formatie van het kabinet is reeds mislukt en een tweede zal niet elk moment ontstaan. Ik ben deze ronde 'Raddraaien' begonnen met de verkiezingen en zit nu op twintig 'Raddraaiers' tot dusver. Nog ruim dertig te gaan en dan is het afwachten of we dan een nieuwe regering hebben. De 'Raddraaier' van vanavond komt uit de eerste jaren tachtig-bak en is de grootste hit voor Art Of Noise: 'Kiss' met Tom Jones (1988).

In 1992 gaat het hek van de dam met het plaatjes verzamelen en in 1993 gaat dit onverminderd door. Ik koop in 1993 de hele partij singles waar ik sinds 1989 geregeld doorheen heb gebladerd. Het zijn de singles die dan bij Twister worden aangeboden voor een gulden, maar ik zal de hele partij in 1993 overnemen van Golden Years. Honderden singles zonder hoes en de meeste met een jukebox-verleden. Jaren vijftig tot en met jaren zeventig waar het meest interessante spul al uit mist. Een enkele jaren tachtig-single waaronder 'Kiss' van Art Of Noise & Tom Jones. Het kan zomaar eens de meest recente zijn uit deze partij.

Art Of Noise ontstaat in 1983 uit een samenvoeging van technicus/producent Gary Langan, computerprogrammeur J.J. Jeczalik, arrangeur Anne Dudley, producent Trevor Horn en journalist Paul Morley. Art Of Noise volgt geen geijkte paden maar zoekt bewust naar vernieuwing in de muziek. Dat begint aanvankelijk met grotendeels instrumentale 'soundscapes', maar het zal later meer een liedjesstructuur krijgen. Dat leidt al snel tot de eerste vertrekkende leden. In 1987 zijn alleen Dudley en Jeczalik nog over van de oorspronkelijke bezetting en maakt het duo onverdroten albums als 'In No Sense Nonsense' en 'Below The Waste'. De albums zijn niet altijd even succesvol en worden ook niet altijd met even veel lof binnengehaald. In 1988 scoort de groep haar grootste hit met 'Kiss', een samenwerking met Tom Jones. In Nederland bereikt de single een vijfde plek op de Top 40 en is ook Jones' eerste top tien-hit in twintig jaar. In 1990 wordt Art Of Noise ten grave gedragen. In 1998 volgt een korte reünie welke tot 2000 zal duren. Lol Creme van Godley & Creme en 10CC zal ook nog deel uitmaken van die laatste bezetting.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten