zondag 14 mei 2017

empee-verdriet



Ik heb vrijdagavond genoemd dat ik de platenspeler aan liet staan voor een vangst singles die ik in een oude verhuisdoos ben tegengekomen. Blauwe Bak-materiaal? Ja, zonder meer. Er zitten plaatjes tussen die destijds in de Blauwe Bak hebben gestaan, maar die nu gewoon in de jaren zestig-bak komen te staan. Denk dan bijvoorbeeld aan 'Walk Like A Man' van The Four Seasons. Het is erg fijn om 'What's A Matter Baby' van Timi Yuro weer te horen en verder is 'Baby I Need Your Loving' van Blues Dimension rechtstreeks de koffer in gegaan. De betreffende verhuisdoos is in 2012 in Steenwijk ingepakt en is een adres verder na vijf jaar pas uitgepakt. De singles zijn vermoedelijk eind 2010 'zoek' geraakt, maar dus voor het nageslacht bewaard gebleven! Ik vind ook iets dat op het eerste gezicht erg onbenullig lijkt: Mijn allereerste mp3-speler. Ik meen me te herinneren dat het ding kapot is en niet meer wil afspelen, maar wellicht is het nog bruikbaar voor geheugenopslag? Een verse batterij erin en... het speelt als een tierelier! Daarmee zijn een paar gekoesterde mixen gered en deze slingeren me meteen tien jaar terug in de tijd. Ik heb al eerder geschreven over 2007, maar vandaag een klein vervolg.

Het vorige bericht, een paar maanden geleden, gaat over de plotselinge 'omwenteling'. Het huis moet op orde en ik wil aan het werk! In mei 2007 ben ik halverwege dat eerste en heb het tweede nog steeds als onuitgesproken plan. In september 2007 zal ik mijn werkzame leven hervatten na zeven jaar 'rust'. In de eerder beschreven omwenteling hoort ook de mp3-speler thuis. Ik ben een ouderwetse muziekliefhebber in 2007. Ik hóef niet alles te hebben, zolang ik maar tevreden ben met wat ik heb. Mezelf overgeven aan downloaden is als mezelf minder kritisch maken over het aanschaffen van muziek. 'Bitcoins' of Paypal heb ik evenmin en dan zijn gratis downloads het enige dat je kan toevoegen aan zo'n spelertje. Ik ben dan ruim een jaar in de ban van Marissa Nadler als ik op een zeker moment haar track 'Fifty Five Falls' hoor op de radio. Die wíl ik hebben, alleen... hoe? Het vinyl van 'Ballads Of Living And Dying' is dan reeds uitverkocht en de cd gaat ook een hele toer worden. Dan ontdek ik dat het nummer op haar Myspace staat. Ja, lieve mensen, dit is 2007. Iedere zichzelf respecterende band, artiest of dj heeft zijn of haar eigen Myspace. Sommige artiesten staan alleen luisteren toe, weer anderen hebben korte samples beschikbaar als downloads, maar Marissa is één van de artiesten die het prima vindt om een volledig nummer weg te geven. De 'fans' kopen uiteindelijk toch wel de plaat of cd voor de betere geluidskwaliteit. Stap 1: Ik moet een mp3-speler hebben. Stap 2: Ik moet leren downloaden. Dat dit laatste kinderlijk eenvoudig is, weet ik dan nog niet.

Tien jaar later zou ik niet meer zonder de mp3 kunnen en ben wat dat betreft de periode voorbij dat ik het 'empee-verdrieten' noem. Ben ik minder kritisch geworden? Sinds ik betaal voor mijn downloads haal ik de meest waanzinnige dingen binnen, maar... ik 'bezit' het pas als ik het op vinyl heb. Het is dus eigenlijk alleen voor mijn radioshows, maar vind het best aardig om de nieuwe releases in de gaten te houden en eventueel zelf te draaien in de shows. Ik ben dus niet hebberig geworden. Het 'speelt' gewoon niet mee, evenmin dat elpees mee spelen in de platencollectie. Eind 2007 verlaat ik weer even de wereld van de mp3 en ga me weer eens toeleggen op de audio-cd. Deze mp3-speler beslaat dus de periode maart tot en met juli 2007. Myspace is alles wat ik op dat moment heb en dat laat me tevens kennis maken met nieuwe namen. Ik ben blij verrast om Slavic Soul Party! tegen te komen op de speler en heb via de digitale snelweg het bijbehorende album binnen gehaald. En dan zijn er nog de mixen waar ik naar uit kijk om ze weer eens integraal te draaien.

Zijn dj-naam luidt Ruggsy, zijn echte naam is Simon Rugg. Ook hij heeft een Myspace-kanaal en ik weet zo niet meer hoe ik er terecht ben gekomen. Hij publiceert maandelijks een podcast via Myspace: Een non-stop mix van bijna anderhalf uur. Veel actuele funk en soul, maar ook herontdekte 'gouwe ouwen' en een voorliefde voor 'originals' die bekend zijn als samples. Ik leer bij hem onder andere 'Are You My Woman' van The Chi-Lites kennen, maar ook 'I Believe In Miracles' van Jackson Sisters. Hij heeft een aantal 'mysteries' en met eentje ben ik vanmiddag nog in de weer geweest. Ik moet passen, hier heb ik hulp bij nodig om dit nummer te ontcijferen. Voordat ik het op de radio kan draaien, moet ik eerst ook nog een enkel f-woord verwijderen. Een ander mysterie is een paar jaar geleden opgelost, dat is 'Making Plans For Vinyl' van XTC vs. Missy Elliott. Ik hoop nog een aantal verrassingen tegen te komen tien jaar later. Ik hou jullie op de hoogte!

Wat voor tijd is mei 2007? Ik herinner het me als 'warrig'. Het is een periode waarin ik regelmatig naar honkbalwedstrijden ga, maar uiteindelijk is dat ook steeds meer een drankgelag en dat kan ik ook in het café uitoefenen. Ik wandel veel op de Woldberg, natuurlijk vergezeld van de mp3-speler. Het is de maand dat we met de familie het 45-jarig huwelijk van onze ouders vieren. Over een onvergetelijk weekend gesproken! Ook daar heb ik de mp3-speler bij me en staan enkele nummers synoniem aan het verblijf in Bakkeveen. Ik maak ruzie met de bovenbuurvrouw en uiteraard ligt het hem alleen maar aan haar. Totdat je jaren later beseft dat dit onderdeel is van het alcoholisme. Ik heb reeds in 2007 last van een alcoholprobleem. Sterker nog: Ik ga in september aan het werk om niet meer overdag in de kroeg te kunnen zitten!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten