zondag 28 mei 2017

Na zonneschijn komt rust



Ik ben vandaag niet buiten geweest. Zonde? Nee hoor, het is wel best zo. Ik heb mezelf de voorgaande drie dagen volop blootgesteld aan de zonkracht en de huid kan wel een beetje afzondering gebruiken. Best een 'apart' weekend geweest met vele fietskilometers en voor het eerst dit jaar ook genoten van het mooie weer. Dat laatste klinkt gek, maar het is iets dat me de laatste jaren steeds meer opvalt. Eigenlijk moet je dolblij zijn bij het eerste teken van de zomer, maar de 'overgang' is vaak té snel en dat heeft geen goede uitwerking op mijn gestel. Nu is het ruim een week mooi weer en nu kan ik wel iets doen onder deze omstandigheden. Zo begint het hemelvaartsdag ook. Ik heb aanvankelijk het plan om een rondje Drents-Friese Wold te doen. Niks geen extreems, misschien eens vijftig kilometer en dan zal ik wel weer thuis zijn. Toch heb ik ook wel zin om even richting Dwingeloo te gaan en zo wijk ik eerst af van de originele route. In de buurt van Dwingeloo denk ik aan het stuk dat ik heb gefietst naar Sleen voor de vakantie. Ik 'verdwaal' dan een beetje in de bossen van Lheebroek en dat is een prachtige omgeving. Ik fiets daar naartoe en zie dan, midden in het bos, bordjes van de Beilerdingspel-route. Ik heb volop tijd en zin en zo besluit ik hieraan te beginnen.

Fietsroutes die met een zeskantig ANWB-bordje worden aangegeven, zijn doorgaans omstreeks de vijftig tot hooguit zestig kilometer. Ik heb helemaal geen kilometerteller in de gaten gehouden, maar denk dat de Beilerdingspel ongeveer vijftig zal zijn geweest. Een mooie afwisselende route waar ik een paar maal de route 'van een andere kant' bekijk. Ik fiets immers vaak van Hooghalen via het Hijkerveld naar Oranje, maar de tegengestelde richting vestigt mijn ogen op dingen waar ik anders aan voorbij fiets. Eerst ga ik noordelijk de bossen in en kom dan uit op een smal paadje door de weilanden. Dit heb ik vorig jaar in tegenstelde richting gefietst vanaf Hijken naar het Dwingelerveld. Vandaag kom ik niet in Hijken, maar mag een stukje de vaart langs naar Oranje. Zoals gezegd ga ik daar het Hijkerveld op, maar zie vandaag de wereld uit een ander perspectief. In Hooghalen met het viaduct de snelweg over en in het dorp zélf geniet ik van een heerlijk stuk appelgebak. Even richting Westerbork maar dan rechtsaf de bossen in. Het eerste stuk herken ik, maar dan een ander stuk weer niet. Uiteindelijk gaat het me toch weer dagen. In begin 2013 heb ik eens een fietstocht gemaakt op een zondag en toen ben ik dit gefietst vanaf Beilen. Ik moet een stukje Beilen mee pakken ditmaal en fiets dan de woonwijk binnen met de zeer steile fietsbrug over de snelweg. De Pioneer pakt hem echter moeiteloos. Dan richting Wijster en op het laatst fiets ik een stuk dat ik eveneens eerder ben gereden. Toen met de pas gehuurde Pioneer. Bij Spier ga ik weer de snelweg over en een paar kilometer later sta ik op het punt waar ik ben opgestapt. Een prachtige route die voor herhaling vatbaar is! Ik sluit deze fietsdag af in Dwingeloo met een dikke softijs.

Vrijdagmiddag zie ik het niet zitten om langs de Drentse Hoofdvaart tegen de wind in te kruien en neem een alternatieve route over Nijeveen en via Havelterberg en Darp naar Havelte. Gistermiddag heb ik afgesproken om half drie in Nijeveen bij de Nazca en fiets de laatste route in tegengestelde richting. Ik heb me verkeken op de zuidenwind en ik moet een tandje bij zetten om tóch op tijd in Nijeveen te zijn. Vanaf de Nazca ga ik naar de kringloopwinkel, maar heb daarna nog steeds een fietsbehoefte. Dat stuurt me eerst naar Ruinerwold. Bij de dorpswinkel koop ik ijskoud drinken (het water in mijn bidon kookt bijna) en een paar broodjes. Ik voel me ineens meer mans en ga 'buitenom' richting Ruinen fietsen. In Ansen is het erg gemakkelijk om via Rheebruggen terug te gaan, maar ik wil nog even genieten van de stevige zuidenwind. Ik laat me een eind in de richting van Wittelte blazen en ontdek deze middag een weg die ik kon herinneren van vroegere fietstochten, maar die ik niet meer thuis kon brengen. Daarmee heb ik een fraai fietsrondje samengesteld.

Vandaag wil het dus niet en het is mij best! Ik stel alvast de show van volgende week samen en blijf lekker binnen in het koele huis. Morgenmiddag mag ik weer naar Meppel trappen en terug en ook de komende week zit ik drie dagen in de bezorging. Genoeg kans deze week om iets van de zon mee te pikken!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten