zaterdag 27 mei 2017

Singles round-up: mei 6



Ik ben vanmiddag naar Nijeveen geweest voor de remmen. De voorste rem blijkt muurvast te zitten en is waarschijnlijk in die toestand gekomen door het pekel van de afgelopen winter. De achterrem is helemaal afgesleten. Nu doen beide remmen het weer naar behoren. Ik sta iets na drieën buiten bij de Nazca-winkel. Wat zal ik eens gaan doen? Ik ben in december voor het laatst bij de 'oude' kringloopwinkel geweest en moest daar maar weer eens een kijkje gaan nemen. Geen slechte keuze! Het is lekker koel in de winkel én de singles zijn fors uitgebreid. Ik ga volgende maand terug voor 'de rest' want ik heb een stuk of twintig laten liggen. Ik kies vandaag tien uit en die ga ik jullie in twee delen presenteren. Vanavond de eerste vijf, de singles zijn allemaal een euro per stuk en daar zit slechts één miskleun tussen.

* Dennis Coffey & The Lyman Woodard Trio- It's Your Thing (US, Maverick, 1969)
Veel Blauwe Bak-materiaal bij de aanwinsten van vanmiddag. Ik herken de naam van de dj van een single die ik jaren geleden eens in deze kringloop heb gekocht. Zou de man de collectie stukje-bij-beetje aanbieden of hebben ze een schatkamer in deze kringloop? Het laatste lijkt me onwaarschijnlijk. Ze hebben gelukkig de 'speciale' prijzen weer laten vallen en de plaatjes gaan voor een euro per stuk, want van prijzen hebben ze geen kaas gegeten bij de platen. Je zal mij niet horen klagen, want vaak ging het om 'algemene' singles met een torenhoge vraagprijs en waardevolle platen voor de laagste prijs. De dj is goed geïnformeerd als hij zijn collectie in de jaren zeventig aan legt. Kwaliteits-soul, maar ook een plaatje als deze. Dennis Coffey is met Mike Theodore een onafhankelijk producent en arrangeur met Detroit als voornaamste werkterrein. Dit is in 1969 zijn eerste single. Coffey doet met een scheurende gitaar een funky cover van het nummer van The Isley Brothers. Toch gaat mijn voorkeur uit naar de b-kant: 'River Rouge'. Feitelijk het zelfde geluid als 'It's Your Thing', maar nu speelser waar Coffey op de a-kant teveel getrouwd is met het origineel. Reserve-Blauwe Bak voor deze.

* Fats Domino- Lovely Rita (NL, Reprise, 1968)
Ik ben nog halverwege met het schrijven, maar verder kan de slaap ook even worden uitgesteld. Het onweer nadert en de Buienradar heeft de meeste activiteit voor vier uur en later staan. Ik ga intussen verder met een heerlijk ongedwongen plaatje van Fats Domino. Hij heeft in 1968 een opleving in zijn loopbaan met een aantal nummers van de groep welke hem in 1964 het onmogelijk maakt om een hit van formaat te scoren. Er bestaan vast slechtere covers van 'Lovely Rita' en ik heb geen behoefte om de beerput open te trekken. Domino's uitvoering blijft echter geen hoogvlieger maar is een fijne 'novelty'.

* Jacques Dutronc- La Responsable (Duitsland, Vogue, 1969)
Een vreugdedansje kan ik net onderdrukken en dat heb ik gelukkig achterwege gelaten. 'La Responsable' staat al een tijdje op mijn wenslijst, alleen... is hij meestal aan de prijs als ik het tegenkom. Het nummer is gewild in de Europese mod- en freakbeat-scene en terecht! Mijn exemplaar is zelfs voor een euro té duur. Er zit een golf in het vinyl dat veroorzaakt dat de plaat de eerste minuut blijft terug tikken. Niet te draaien dus. Na deze minuut is het een fijn geluid, maar ja... een plaat zonder intro? Desnoods toch eens doorpakken qua prijs, want het is een erg leuk nummer.

* Donny Hathaway- The Ghetto (US, Atlantic Gold, 1969, re: 1973)
Anno 2017 doen elpees nog steeds niet mee in de verzameling. Ik heb immers 'Everything Is Everything' van Donny op elpee met de volledige versie van 'The Ghetto'. 'Part 1' is té weinig voor alleen de single en bovendien sluit 'Part 2' niet feilloos op het eerste deel. Reserve-Blauwe Bak is het hoogst haalbare voor de single. Als ik het écht wil draaien, zal het vast toch van de elpee zijn.

* Heathermae- Keep On Dancin' (NL, Atlantic, 1976)
De single lacht me in 1991 wekelijks toe als ik bij Sunrise door de vijf gulden-bak ga. Ik denk dat die toen eveneens is blijven liggen want zelfs anno 2017 is ruim twee euro een flink bedrag voor de single. Het is vooral gezonde nieuwsgierigheid dat het plaatje mee mag. Heathermae is een Australische zangeres die in de jaren zeventig en tachtig in ons land woont. 'Keep On Dancin' komt uit de koker van Peter Van Asten alias Peter Bewley en is, zoals de titel doet vermoeden, een fijne disco-stamper. De b-kant, 'Give It Up', neigt daarentegen meer naar country, maar daar is niks mis mee. De a-kant maakt dat ik het met alle liefde in de reserve-Blauwe Bak zet. Misschien dat het ooit nog eens gaat promoveren naar de koffers?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten