maandag 15 mei 2017

Het zilveren goud op 33 toeren: mei 1992



Ik denk dat het ergens heeft te maken met de extra verdiensten dankzij het werk voor het Sneeker Nieuwsblad, maar het zou ook zomaar kunnen dat het komt door het aanbod op de rommelmarkten en braderieën. Het jaar 1991 gaat de boeken in als een 'gouden' jaar voor platen verzamelen. Als ik kijk naar de juweeltjes die ik heb gevonden voor weinig...? Dat is na 1992 snel afgelopen, dan begint menigeen zich te realiseren dat zo'n oude single best veel waard kan zijn. Ook dan doe ik nog regelmatig koopjes want de vismarkt van 2017 is nog een eind weg. Toch kan ik op bepaalde dagen niet mijn ei kwijt op een braderie en ga dan over tot de elpees. Dat levert in mei 1992 een hele stapel op. De singles op de eerste braderie zijn namelijk op één hand te tellen en dan sta ik plots voor een kleedje met originele jaren zestig-elpees. Stevig genoten, dat wel! Ik laaf me aan deze platen en koop bij een ander standje de verzamelelpees van K-Tel, maar ook in de volgende maanden duik ik steeds vaker de bakken in met elpees. Dat heeft me vijfentwintig jaar geleden maar liefst veertien elpees opgeleverd. Vandaag passeren ze allemaal de revue.

LP65 We'll Be Together-The Pretty Things (NL, Fontana, 1966)
Deze elpee is twee weken geleden aan bod gekomen in 'Komt allen tezamen'. Een verzamelelpee voor de Nederlanders, een belangrijke afzetmarkt voor The Pretty Things. Het zorgt in 1978 zelfs voor een eenmalige reünie van de oorspronkelijke groep dat weer uitmondt in nieuw werk van The Things.

LP66 Butterfly-The Hollies (NL, Parlophone, 1967)
Een week geleden nog voorbij komen fladderen op deze praatpaal.

LP67 Mr. Fantasy-Traffic (US, United Artists, 1967)
Ik geloof dat ik héél lang geleden heb geschreven over deze plaat. Ik ken Traffic van een paar singles, maar heb me nooit echt verdiept in de band zélf. Deze Amerikaanse 'Mr. Fantasy' is de aangename kennismaking. Het verschijnt een paar maanden na de Engelse uitgave als Dave Mason de groep heeft verlaten. Twee Mason-composities, 'Utterly Simple' en 'Hope They Never Find Me Here', worden voor de Amerikaanse release overboord gezet. Amerikaanse platen bevatten altijd singles en dus staat 'A Hole In My Shoe' op deze versie en dat is tevens het laatste relikwie van Mason. 'Smiling Phases' is een 'exclusief' nummer voor de plaat en meteen een uitschieter. Blood, Sweat & Tears zal in 1969 succes oogsten met haar versie van het nummer. De liefde voor Traffic ontstaat met deze plaat en duurt voort tot op de dag van heden. Wat heeft het tandem van Steve Winwood, Jim Capaldi en in mindere mate Chris Wood een prachtige muziek gemaakt in de loop der jaren. De Amerikaanse 'Mr. Fantasy' behoort tot één van mijn ultieme elpees. In 2000 koop ik het op cd met zowel de Engelse als de Amerikaanse en ook dan moet ik concluderen dat ik erg gelukkig mag zijn geweest met de Amerikaanse uitvoering van het album.

LP68 Rhythm And Blues-John 'Kingsize' Russell (NL, Whamm, 1968)
Hoewel ik in deze jaren nog geen zwak heb voor soul, heb ik al zijn single 'Give Me Your Lovin' op het Park-label en deze elpee oogt 'zeldzaam'. Ik heb zojuist het bouwjaar opgezocht op Discogs, maar beide platen zijn redelijk zonnig geprijsd. 'Rhythm And Blues' is op papier leuker dan in het echt. Het is een beetje een Stax-aangelegenheid, een beetje glad en met het verschil dat Nederland geen Muscle Shoals-band heeft of een studio zoals Stax. Het is het allemaal nét niet, maar toch een mooi item om in de kast te hebben.

LP69/ LP70 The Golden Era Of Pop Music-The Byrds (NL, CBS, 1972)
Omdat ik in een vroeg stadium van het verzamelen eens een dubbelelpee koop waarvan één schijf mist, besluit ik de schijven aparte nummers toe te kennen. Erg bizar, als ik er vijfentwintig jaar later naar kijk, maar zo denk ik erover in 1992. Een jaar later koop ik 'The History Of The Byrds', ook een dubbelalbum, en dan heb ik voor een tijdje genoeg materiaal van The Byrds in huis. Waar die laatste meer is toegespitst op de hits, daar is het vooral album-werk van de groep op 'The Golden Era'. Het laat me kennis maken met 'Space Odyssey' dat ik, toevallig of niet, afgelopen zaterdag weer eens heb gedraaid in een radioshow. Lang niet gehoord!

LP71 Chad Allan & The Expressions-The Guess Who (NL, CNR, 1966)
De oerversie van Johnny Kid & The Pirates is voorbij gegaan aan Nederland en in Engeland zitten ze drie jaar later niet te wachten op een regelrechte kopie van een Canadese groep. Het is ook dat CNR de distributie doet in Nederland en het label even flink in de 'beat'-picture staat dankzij 'Hello Josephine' van The Scorpions, dat 'Shakin' All Over' onder de 'nieuwe naam' The Guess Who op de Top 40 terecht komt. Verder is dit een typische midden jaren zestig-elpee. Het wordt gedragen door de single, kent een paar andere leuke nummers, maar vooral veel ondermaatse covers en middelmatig componeertalent van Randy Bachman.

LP72 The Best Of-Lobo (NL, Philips, 1975)
Nog steeds op dezelfde braderie, maar nu op een ander kleedje. Vooral veel jaren zeventig-spul waaronder de elpees op K-Tel. Het eerder genoemde kwartje betwijfel ik, maar ik heb zeker niet meer dan een gulden per stuk betaald. In geval van Lobo is dat om 'Me And You And A Dog Named Boo' op vinyl te krijgen. Die heb ik, tot zover ik weet, nog steeds niet op single, dus ik hou me aanbevolen!

LP73 Dreamboat Annie-Heart (NL, Arista, 1976)
Ik moet even nakijken of ik al niet eens eerder heb geschreven over dit album. Zoniet, dan ga ik deze elpee nog verder toelichten in een later bericht.

LP74 Gold Rock (NL, K-Tel, 1975)
LP75 British Gold (NL, K-Tel, 1975)
Zie het bericht hieronder...

LP76 The Greatest Hits Vol. 1-T.Rex with Marc Bolan (UK, Pickwick, 1978)
Ik koop 'Get It On' driemaal deze dag. Op deze elpee, op één van de verzamelelpees en ook nog op single. Die zien we woensdag hier verschijnen.

LP77 Blue Cream-Cream (Duitsland, Polydor, 1970?)
Dit blijkt nog een flink zeldzame elpee te zijn? Niks over te vinden. Als ik me niet vergis, is het uit de Hörzu-serie van Polydor en dan vermoedelijk een boekenclub-uitvoering. Het zou wel eens 'Live Cream' kunnen zijn in een andere hoes. Ik ga eens rond kijken voor dit album. De laatste drie elpees komen overigens van de kringloopwinkel in Sneek waar ik 'red wat er te redden valt', niet wetende dat het pand een maand later in vlammen zal op gaan.

LP78 Fireball-Deep Purple (Italië, Harvest, 1971)
Veel stevige (hard)rock waaronder de complete collectie van Black Sabbath. Ik wil die laatste ophalen op zaterdag als ik tussen de middag hoor dat de betreffende kringloop volledig in de as is gelegd.

LP79 Atom Heart Mother-Pink Floyd (NL, Harvest, 1970)
Met de zwartbonte koeien op de omslag wellicht één van mijn meest favoriete hoezen. Er is altijd wel een plekje in huis te vinden voor deze hoes en dat kan... ik heb reeds een aantal exemplaren. Allemaal in twijfelachtige staat, maar dan opnieuw... The Floyd heeft sterkere platen gemaakt dan dit. Woensdag verder met de singles uit mei 1992, volgende maand een 'Het zilveren goud op 33 toeren' met 23 album-titels.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten