woensdag 19 april 2017

Week Spot: Grand Theft



Een hernieuwde inspiratie voor de Week Spot? Nee, dat is te eenvoudig gedacht. Ik heb het de afgelopen dagen best even zwaar gehad met de Week Spot. Ik heb immers een plaatje aangekondigd van een artieste die we al eerder hebben gehad, maar toch wil ik die deze week nog niet aan bod laten komen. En als we deze artieste een tweede kans mogen geven als de Week Spot, dan ken ik opeens wel meerdere platen die in aanmerking komen voor de Week Spot. En waarom ook eigenlijk niet? Bij enkele eerder gebruikte artiesten kan ik het nog over het platenlabel gaan hebben en ook hebben sommige platen gewoon een persoonlijk verhaal gekregen. Dan zijn er ook nog de platen die kwalitatief al ruim en breed Week Spot hadden moeten zijn geweest maar waarover de nodige informatie ontbreekt om tot een volledig bericht te komen. Zo kom ik dan uit bij dit plaatje dat ongeveer een jaar in mijn collectie zit. Het heeft in december nog de top veertig van de Blauwe Bak Top 100 gehaald en nu mag die dan toch nog als Week Spot: 'How Could You Be So Cold' van Grand Theft uit vermoedelijk 1976.

De plaat staat te boek als een 'lowrider' en dat geluid mag ik wel, alleen... kan ik nergens een definitie vinden van 'lowrider'. Nee, niet een definitie van 'lowrider', maar waarom deze muziek nu juist wordt gelinkt aan 'lowrider'. Buiten het bekende nummer van War uit de jaren zeventig, heeft 'lowrider' twee betekenissen. Een officiële betekenis en een 'urban' betekenis. Bij een muziekstijl zou je al gauw denken aan een 'urban' definitie, maar dat lijkt me toch wel onwaarschijnlijk. Moet ik me schamen als ik toegeef dat ik dit ook zonder een woordenboek wist? Ach, kom op, als vrijgezelle jongeman komt het een en ander automatisch je pad op en, geloof me maar: Je kan nog tachtig keer aanklikken dat je hetero bent en op zoek bent naar video's en foto's van vrouwen, maar de mannenliefde sijpelt er gewoon tussendoor. 'Lowriding' is een term uit de homo-scene waarbij de broek zó laag wordt gedragen dat de bilnaad boven het ondergoed uitsteekt. Nee, de collega die door de knieën gaat en waarbij de broek halverwege zijn kont zakt, hoeft niet automatisch deze gevoelens te hebben! De 'lowriders' uit deze beweging lopen voortdurend met hun bilnaad in volle glorie. Ze laten zo de liefhebbers weten dat ze eenvoudig 'toegankelijk' zijn. Ik heb even serieus gekeken naar deze mogelijkheid want we hebben bijvoorbeeld ook de 'camp' te danken aan de homo-scene, maar nee... deze kan van het lijstje worden gestreept.

Dan de algemene definitie van 'lowrider'. Dat is een klassieke automobiel welke niet een beetje is verlaagd. Deze lowriders zijn dan ook totaal niet geschikt voor een gemiddelde Nederlandse woonwijk met verkeersdrempels en rotondes. Het is soms centimeterwerk van het asfalt tot het onderste plaatwerk. Ik denk dat de 'lowrider'-deuntjes van tegenwoordig veel hebben te maken met de oorsprong van de extreem verlaagde bolides. De Latino's beginnen met de 'lowriders'. Net zoals veel Ford's uit de jaren dertig en Kevers zijn geëindigd als 'hotrod', worden de Amerikaanse bolides uit de jaren vijftig en zestig vooral gebruikt voor de 'lowriders'. Latino's zijn dol op hun autos, kopen het karretje voor weinig en bouwen het uit tot hun eigen paleis op wielen waarbij kosten noch moeite worden gespaard. Als je luistert naar 'How Could You Be So Cold' van Grand Theft zou je een voorstelling kunnen maken: Een vervaarlijk brommende Chevrolet Bel-Air op een boulevard op een zomerse avond. Ramen open en dan met je geliefde naast je de blits maken in je 'unieke' auto. Dat doe je niet met snel accelereren, maar juist met één hand aan het stuur een slakkengang aan te houden. De radio speelt op dat moment bijvoorbeeld dit plaatje: Een perfecte 'crossover' tussen 'sweet soul' en schuifel-soul. Feit is ook dat de meeste Youtube-uploaders deze plaatjes laten vergezellen van foto's van verlaagde voertuigen, maar helaas wordt nergens vermeld wanneer en hoe de muziek een rol is gaan spelen. Het is immers vaak niet de meest populaire muziek welke je op ieder radiostation zou kunnen horen. In het geval van Grand Theft is het zelfs een b-kant van een meer gelikt disco-nummer.

Over Grand Theft is helaas niets opgeschreven. Zal ik een geheim delen? Als je écht absoluut niks kan vinden over een groep of een artiest... zoek de video's op Youtube en lees de commentaren. Zo lees ik een reactie van ene Vickie Cook. Ze heeft vier maanden geleden een reactie achtergelaten bij een video die al jaren online is. 'Met mijn echtgenoot Craig Cook op basgitaar. Mag hij in vrede rusten, ik mis hem iedere dag'. Iemand anders heeft het over trombonist Dale, maar geen achternaam of iets dergelijks. Nee, als ik deze Week Spot aan iemand mag opdragen dan is dat wel aan bassist Craig Cook. Voormalig lid van een groep welke té weinig is gedocumenteerd, maar... 'How Could You Be So Cold' begint sinds een paar jaar om zich heen te meppen en het hoeft niet lang te duren eer ik het een wereldwijde cult-status heeft. Het enige dat ik kan doen is het tot Week Spot te bombarderen en dat gebeurt alsnog deze week.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten