donderdag 27 april 2017

Eretitel: 'Birthday'



Het wordt een zeer korte nacht, maar ik moet nog even de adrenaline van 'Afterglow' kwijt en dus alsnog een 'Eretitel'. Temeer omdat ik weer eens achter lig op schema, maar het komende weekend heb ik 'veel vrij'. Mijn zaterdag-shows komen te vervallen vanwege een live-uitzending op Wolfman Radio en ik zal 's avonds wel even een oogje in het zeil moeten houden in de chatroom, maar beschouw dat niet als 'werk'. Ik zou er anders ook zijn. Alleen zondagavond een show dit weekend en dus veel tijd om te publiceren. Hopelijk komen de Engelse singles morgen binnen zodat ik met de 'Singles round-up' kan beginnen, daar kijk ik nu al naar uit! Nu dan de 'Eretitel' met als titel 'Birthday', want ja... ik verjaar vandaag (vrijdag).

3. Katy Perry (2013)
Deze bewuste 'Listen Carefully' vindt plaats op mijn veertigste verjaardag. Ik heb het dan al uitbundig gevierd op zaterdagavond. Een leuk idee met gelukkig erg veel reacties! Ik nodig luisteraars uit mij een nummer 'kado' te doen dat ik anders vrijwel niet zou draaien in een radioshow. In ruil daarvoor geef ik hen een liedje. Het levert een bonte slamix op van zowel de luisteraars als mezelf en ik kijk nog altijd met plezier terug op dat eenmalige experiment. Ook in deze aflevering wil ik weer proberen zo breed mogelijk in te zetten en zo sluipt Katy Perry de lijst binnen. Niet de meest overtuigende 'Birthday' maar op zijn minst uit de nieuwe eeuw. Perry wordt niet weer uitgenodigd en mag op de de derde plek.

2. The Beatles (1968)
De eerste 'Birthday' waaraan ik moet denken in 2015 maar kan me niet voorstellen dat het de enige is met die titel. Inderdaad, de verjaardag is vaker gebruikt! Het brengt me zelfs naar de nummer 1 waar ik vóór 28 april 2015 nauwelijks van heb gehoord. Straks meer daarover. 'Birthday' staat op het witte dubbelalbum van de jongensgroep uit Liverpool en is zo'n verjaardagsnummer dat er meteen lekker in beukt. Ringo's drumspel lijkt kinderlijk eenvoudig, maar er zijn meerdere drummers stuk gegaan op dit stuk. Omdat The Beatles van de drie er een écht feestje van maakt, mag dit op twee in de 'Eretitel'.

1. The Sugarcubes (1988)
Ik weet uit de geschiedenisboeken dat Björk bij Kukl en The Sugarcubes heeft gespeeld, heb wel eens iets van deze bands gehoord, maar verder nooit veel aandacht hieraan besteedt. Tot mijn grote verrassing heeft The Sugarcubes een 'Birthday' op het repertoire staan en het voldoet geheel aan de verwachtingen. Ik kan Björk niet voorstellen met een feestmuts en een roltong en zo klinkt ook dit nummer van The Sugarcubes. Verjaardagen hoeven immers niet per se feestelijk te zijn. Toch is het ook geen trieste boel met The Sugarcubes. 'Birthday' is een nummer waarvan ik ontzettend ben gaan houden en ben blij verrast als ik in september bij De Tafel de vinylsingle in de handen hou. Misschien één van de aardigste singles die ik daar heb gekocht. Ik ben vanavond ook de show begonnen met dit nummer, dus als het nog niet duidelijk is, dan bij deze: The Sugarcubes bezorgt mij mijn favoriete 'Birthday', ook had Low Point Drains niet in deze top drie mogen ontbreken! Ik hou echter vast aan de 'Listen Carefully'-aflevering van 2015 en daar staat die niet in de lijst.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten