woensdag 5 april 2017

Raddraaien: Wolf Gabbe & Die Rosy Singers



De rubriek 'Raddraaien' kiest de singles, als het ware, zelf en ik kan daar weinig invloed op uitoefenen. Soms moet ik een paar maal achtereen met de billen bloot vanwege de aanwezigheid van de meest afgrijselijke platen, soms is het een paar keer op rij gesneden koek en op dit moment lijkt de rubriek de meest rare en gekke platen uit te zoeken. Zomaar een jaren zestig-bak. Ik zie dat het uitkomt bij 'Swinging'. Swinging Blue Jeans was mooi geweest want die heb ik tot op heden nog niet gehad. Swinging Soul Machine heb ik al eens eerder in deze rubriek gehad. Wat? Heb ik nog een single waarvan de groepsnaam met Swinging begint? Ja, ik heb de plaat onder 'Swinging Nord-west' gezet, maar dat is eigenlijk de titel van het nummer. Ik laat hem staan zodat ik hem een volgende keer snel kan terug vinden, maar de uitvoerende is Wolf Gabbe met zijn Rosy Singers. Waar The Warped Weeble Wobbles een harde plastic plaat is, daar zou je dit 'Swinging Nord-west' kunnen beschrijven als 'warped weeble wobble', want het is een flexi-disc. Of die helemaal terecht onder de jaren zestig staat, is bovendien de vraag. Ik heb een reden gehad om aan te nemen dat het uit de jaren zestig komt. Vandaag een bericht over iets waar ik een enorme zwak voor heb: Reclame-plaatjes uit Duitsland. Het verschijningsjaar is niet bekend, maar ik hou het op 1969 om de plek in de betreffende bak te rechtvaardigen. De 'Raddraaier' is 'Swinging Nord-west' van Wolf Gabbe und die Rosy Singers.

Waar en wanneer? Je zal niet anders verwachten bij zo'n flexidisc als dat het toevallig ergens bij in is geslopen. Het lijkt me zelfs aannemelijk dat ik het plaatje haastig in een hoes van een andere single heb gestopt en zo de winkel heb uit gesmokkeld. Er staat me iets van bij dat dit op de 'Pikkepoelie' in Steenwijk is geweest. Wanneer? Tja, ergens ná september 2003. Op 10 september 2003 koop ik in Leeuwarden de nieuwe dubbelelpee 'Popshopping 2'. Het eerste deel is even later uitverkocht waardoor ik het bij deel 2 zal houden. Het zijn de jaren van de 'rare grooves'. Twee Duitse dj's en verzamelaars, Sir D'oeuvre en Senor 45, hebben reeds een fraaie collectie aan reclame-platen bijeen gesprokkeld waaruit men een dubbelelpee kan samenstellen met 'groovy' muziek. 'Popshopping' is een groot succes maar de heren hebben té weinig inspiratie voor een opvolger. Ze hebben een paar stukken die buiten de boot zijn gevallen voor de eerste 'Popshopping' en bovendien rust op een aantal hiervan copyrights. Doordat de originele componist niet wil mee werken, lijkt het bij één deel te blijven. Dan krijgen de mannen een brief, het is nog vóór het email-tijdperk, van iemand die vlak bij hen in de buurt woont en duizenden Duitse reclame-platen in zijn verzameling heeft. Hij maakt de verschijning van 'Popshopping 2' tot waarheid. Het dubbelalbum komt uit in 2002 en hoewel deze verzamelaar genoeg zou hebben voor een derde deel, komt dat laatste er niet van.

Nee, James Last ontbreekt op de plaat! Toch is James Last een fraai voorbeeld van hoe populair bigbands en dansorkesten zijn in Duitsland. Dit heeft zijn uitwerking op film, televisie en de reclame-wereld. Een reclame voor een zeepje wordt al groots en meeslepend uitgevoerd door een bigband, andere reclames rieken meer naar actiefilms uit die tijd. 'Popshopping 2' verzamelt zo bijvoorbeeld een overzicht van het werk van Charles Nowa, een componist met een neus voor groovy en funky verkoop-muziek van maximaal vijfenveertig seconden. Peter Thomas stelt een niet eerder uitgebracht thema beschikbaar voor het vervolg op 'Popshopping'. De anonieme verzamelaar zorgt voor vrijwel de rest van het album. Op deze manier maak ik kennis met de flexidisc-plaatjes van 'Swinging Nord-west'. Het thema zoals ik deze hier op 5"-flexi heb, staat op de eerste 'Popshopping'. Het tweede deel bevat 'Shoe-Shoe-Twist' dat naar alle waarschijnlijkheid uit 1963 stamt. En zó komt het dat Wolf Gabbe in de jaren zestig staat. Ik durf mijn naald aanvankelijk niet te branden aan de flexidisc, er zitten ook al een paar deuken in, maar bij nader inzien blijkt dit een recenter geluid te zijn. Eind jaren zestig of tóch begin jaren zeventig. Wolf Gabbe leidt een bigband welke een leuke 'breakbeat' heeft waardoor het geheel funky wordt. Het is aanvankelijk de hoop dat ik 'Shoe-Shoe-Twist' heb gevonden als ik hem meeneem naar huis. Naar schatting zijn er twintig verschillende plaatjes verschenen onder 'Nord-west', Discogs kent alleen deze en 'Shoe-Shoe-Twist' op 'Popshopping 2'.

Ik kan het merk niet ontdekken, maar het moet afkomstig zijn van een schoenenfabrikant. Op de plek van de titel staat de winkel waar het plaatje van afkomstig is. Discogs toont een exemplaar dat via een schoenenzaak in Oldenzaal is verkregen, maar de meeste andere gevallen laten Duitse winkels zien. Toch is Hilgenberg niet de enige Nederlandse winkel. De mijne komt van 'Palmas Shoes'. Waar die zit? 'Naast Hema'. Ja, maar waar??? Helaas, daar eindigt de informatie. Blijkbaar is Palmas Shoes niet zo'n begrip als het de Hema nodig heeft om gevonden te worden. Als iemand weet of kan herinneren wáár in de jaren zestig en/of zeventig een Palmas Shoes naast een Hema zit, dan hoor ik graag het antwoord. Ik geloof dat ik de plaat vorig jaar nog eens in een show heb gedraaid, maar ik durf het nu niet meer aan. Het goede nieuws is dat 'Swinging Nord-west' gewoon op Youtube staat.

Tot slot de artiest: Wolf Gabbe is op dezelfde dag jarig als mij. Hij wordt geboren op 28 april 1924 in Berlijn. In eerste instantie lijkt hij automonteur te gaan worden en oefent dat beroep enige tijd uit. 's Avonds studeert hij echter slagwerk en na de oorlog richt hij zijn eerste dansorkest op. In de jaren vijftig neemt hij voor een veelvoud aan redelijk grote Duitse labels 78-toeren-platen op. In 1954 zingt hij in de film 'Der Treue Husar' en speelt in de jaren zestig met Radio-Star-Band in Berlijn. De Duitse Wikipedia zegt niets over de jaren zeventig en dus vermoed ik dat de 'Swinging Nord-west' toch nog jaren zestig is geweest. Als slagwerker is Gabbe dan zelf ook verantwoordelijk geweest voor de 'funky feel' van het plaatje.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten