woensdag 19 april 2017

Het zilveren goud: april 1992



Afscheid nemen in zwaar en ik probeer het ook vaak tot het minimum te beperken. Het afscheid dat me blijkbaar zwaar valt is dat van Sunrise Records in Sneek in 1992. Ik meen dat ik vorige maand afscheid heb genomen van deze zaak in 'Het zilveren goud', maar tot mijn verrassing zie ik nu dat ik in april 1992 pas de laatste twee singles heb gekocht bij de zaak. Nee echt... ik beloof het! Dit zijn de laatste twee hoewel de naam vast een paar keer gaat opduiken in het komende jaar. Tegenover Sunrise Records, het oude pand van Twister Jukeboxen, is ene Klaas druk bezig een winkeltje in jukeboxen en jaren vijftig-snuisterijen in te richten. Uiteraard vallen daar ook singles onder en... van Sunrise zal ik erg eenvoudig de overstap maken bij Golden Years als volgende leverancier van het zwarte goud op vijfenveertig toeren. In april 1992 is daar nog even geen sprake van en pas op de laatste dag van de maand sla ik de grote slag met de platen: Negentien van de vijfentwintig singles herinneren aan Koninginnedag in 1992.

In april 1992 ben ik 'het jonge aanstormende talent' bij het Sneeker Nieuwsblad. De schare fans die als eerste mijn recensie lezen en dan de rest van de krant, groeit met de dag. Mijn naam, prominent onder ieder bericht, begint 'bekend' te worden in Sneek en directe omgeving. Let wel: Op enkele plaatsen zal de naam nog eens 'berucht' worden. Enerzijds omdat het in sommige plaatsen een eerlijke recensie niet kon waarderen, maar in bepaalde gevallen ben ik ook gewoon buiten mijn boekje gegaan. Met name in Heeg heb ik het eens erg bont gemaakt en weigert twee jaar later iemand van de feestcommissie mij te woord te staan. Uiteindelijk is het allemaal weer goed gekomen en heb ik het beloofde interview kunnen inleveren, maar ik kon 's avonds nóg merken dat ik met de nek werd aangekeken. In april 1992 is van dergelijk wangedrag nog geen sprake. Via de redactie word ik in contact gebracht met iemand die een feestavond aan het opzetten is voor Koninginnedag. Er zal een bandje te gast zijn dat al vaker in Sneek heeft opgetreden, maar altijd als vrij anoniem gezelschap. Dat is een paar maanden ervoor op slag veranderd toen een single van het bandje de vaderlandse Top 40 onveilig heeft gemaakt. Ik heb het dan over Pater Moeskroen. Koninginnedag 1992 zal het eerste optreden van de band in Sneek worden als 'grote act' en het is voor mij dubbel interessant. Zo vaak maak je in Het Bolwerk niet mee dat zo'n bekende band komt optreden. Het concert is pas 's avonds en hierover heb ik, geloof ik, geschreven op Soul-xotica. Ik kijk even voor jullie: Dinsdag 24 april 2012. Daar vinden jullie het bericht over deze bizarre avond.

Verder is de maand een beetje 'grauw' in mijn herinnering. De stage is afgelopen en dus verval ik weer in de school-routine. Hoewel ik de fijnste stageplek nog ga meemaken, heb ik ontdekt dat ik toch liever 'praktisch' bezig ben dan het 'stampwerk' in de schoolbanken. Maar ja... 'zonder diploma redt je het niet in het leven' en dus ga je verder met de schijn ophouden dat 'het uitstekend gaat' op school terwijl de motivatie tot een nulpunt is gedaald. April 1992 geeft ook een herinnering aan een uitstapje met de molenaars naar de Zaanse Schans. Op zichzelf een mooi uitstapje, maar ik merk gedurende die dag dat ik helemaal niks heb te zoeken in dit gezelschap. Ik was zelf liever Zaandam in gegaan op zoek naar platen dan zelfs bij de chinees nog te moeten praten over molentechniek. Het is een kwestie van een paar weken eer de muziek en het plezier van concerten bezoeken het gaat winnen van de verplichting om zaterdagmorgen om half negen in Sneek te moeten wachten op een molenaar en een zeer ijverige leerling.

Laat me dan nu maar voorzichtig gaan beginnen met de platen. Zoals ik schrijf in de inleiding koop ik blijkbaar mijn twee laatste singles bij Sunrise. De zaak is deze maand écht dicht gegaan. Dat zijn de eerste twee singles die vandaag aan bod komen.

659 Zambia-Mr. Big (Duitsland, EMI, 1975)
660 Canyon To Canyon-Gus Williams (NL, Bovema-Negram, 1979)

Net zo'n verhaal als met The Scorpions, bij Mr. Big denk ik ook een tijdje dat het dezelfde band is als dat in april 1992 op de hitparade staat met 'To Be With You'. Ik weet inmiddels beter en heb, als ik me niet vergis, 'Romeo' ooit nog eens in 'Raddraaien' gehad. Inderdaad, bij 15 april 2015 kunnen jullie het betreffende leesvoer vinden. Vervolgens de nummers 661 tot en met 664. Stig Rauno is een 'overblijfsel' van de fancy fair-partij van vorige maand welke ik achteraf gezien tóch leuk genoeg vind om in de verzameling te houden. Speedy J. koop ik in april 1992 voor een rijksdaalder in de uitverkoop. Zó irritant dat ik het leuk ga vinden! The Pilgrims heb ik al sinds juni 1991. Omdat ik nul verstand heb van naalddruk en toonarmgewicht en dit té licht is ingesteld, schuift de naald over de plaat. Daardoor komt het uiteindelijk pas in deze maand in de verzameling wonen. Glen Campbell heb ik op 4 mei 1990 gekocht met 'Riders On The Storm' van The Doors bij een platenwinkel in Heerenveen. Een promo met een stereo- en mono-kant welke na twee jaar dan toch mag. Voor de filmliefhebbers: Regisseur Steven De Jong is ooit zijn loopbaan begonnen met deze winkel.

661 Letkis-Stig Rauno (Frankrijk, Barclay, 1965)
662 Pullover-Speedy J. (Duitsland, !Hype, 1992)
663 White Men-The Pilgrims (NL, Columbia, 1991)
664 Any Which Way You Can-Glen Campbell (US, Warner Bros., 1980)

De koningin brengt in 1993 op 30 april een bezoek aan Sneek en pas sindsdien is op Koninginnedag iets te beleven in het centrum van Sneek. Dan heb ik het uiteraard over de dag zélf, niet de stapavonden erom heen. In de wijk Tinga is ieder jaar een braderie en rommelmarkt en voor mij ligt dat erg gunstig. In 1990 fiets ik zelfs 's middags nog naar Tinga om 'She Likes Weeds' van Tee Set met hoesje van 'A Sunny Day In Greece' te redden, maar ben dan net té laat. De plaatjes zijn reeds verkocht. De eerste zes komen van een handelaar die ieder jaar present is. Er staat me iets van bij dat hij al jaren dezelfde singles aanbiedt, maar dat ik (dankzij het recensie-werk) nu eindelijk eens geld heb om de bewuste platen aan de collectie te voegen. The Babys en Meadow komen van een tweede verkoper en hebben, volgens mij, 75 cent per stuk gekost. De volgende vier zijn een kwartje per stuk op de kindervrijmarkt en de overige singles komen van een partij die ik eerder had moeten zien. Iemand kaapt de originele 'Hey Joe' van Jimi Hendrix voor mijn neus weg, maar ik ga naar huis met enkele interessante Nederbeat-dingen.

665 Cousin Norman-The Marmalade (UK, Decca, 1971)
666 Get Up Stand Up-The Wailers (NL, Island, 1973)
667 Standing On The Inside-Full House (NL, Island, 1976)
668 Easy Boy-Greenfield & Cook (NL, Polydor, 1973)
669 Radar Love-Golden Earring (NL, Polydor, 1973)
670 The Tandem-Smyle (NL, Polydor, 1973)
671 Everytime I Think Of You-The Babys (NL, Chrysalis, 1978)
672 Met Het Weekend Voor De Deur-Meadow (NL, Polydor, 1986)
673 Touch-The Outsiders (NL, Relax, 1966)
674 Big Six-Judge Dread (NL, Trojan, 1973)
675 Bohemian Rhapsody-Queen (NL, EMI, 1975)
676 100 Years-Joey Dyser (NL, Delta, 1975)

Even een adempauze voordat ik verder ga met de singles uit de laatstgenoemde partij. Meadow steekt een beetje gek af tussen de overige platen, hierbij kan ik uitleggen dat het door Stenders & Van Inkel wordt gebruikt als jingle en dat maakt het voor mij in 1992 interessant genoeg om mee te nemen. Verder zijn er geen bijzonderheden bij de platen hierboven buiten dat de laatste vier, op Joey Dyser na, eigenlijk brandhout zijn.

677 Dedicated To The One I Love-The Mamas & The Papas (Duitsland, RCA Victor, 1967)
678 Beach Baby-First Class (NL, Decca, 1974)
679 Symfonietta-Serenade (NL, Negram, 1970)
680 Okefonokee-Ghizlane (NL, Negram, 1970)
681 Moonstruck-Session (NL, Decca, 1970)
682 Home In The Sky-Hello (NL, Universe, 1972)
683 Louie Go Home-The Transatlantics (NL, Polydor, 1966)

In april 2012 ben ik gestopt met '20 Years Ago Today' omdat het teveel werd en ben ik gestart met 'Raddraaien'. Nu ga ik echter gewoon door met 'Het zilveren goud', hetgeen betekent dat ik de komende maanden flink aan de bak moet. Volgende maand kunnen jullie veertien albums tegemoet zien en maar liefst achtenvijftig singles, maar... het wordt smullen!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten