donderdag 20 april 2017

Eretitel: 'Bad Blood'



Dat zien we over twee jaar wel weer! Dat denk ik als ik dinsdag de 'Listen Carefully I Shall Say This Only Three Times' doe van deze week. De titel is 'Sundown' en ik weet wel zeker dat Gordon Lightfoot daarbij over twee jaar op nummer 1 staat. De nummers twee en drie zijn nogal inwisselbaar (Uriah Heep en Zara Larsson). Vanavond krijg ik opnieuw te maken met zo'n geval want twee jaar geleden heb ik er niet bij stil gestaan dat ik jaren later nog steeds de show en de rubriek zou doen en evenmin dat het een plekje op Soul-xotica zou krijgen. Het is de tijd dat Taylor Swift in de Engelse hitparade staat met haar 'Bad Blood' en dat inspireert me tot deze 'Listen Carefully'. Ik heb echter twee van de drie even moeten beluisteren om ze te kunnen herinneren. De 'Eretitel' voor volgende week heb ik expres 'gespaard', want in de vroege uren van mijn verjaardag mag ik dan driemaal 'Birthday' doen. Vandaag staat de titel 'Bad Blood' centraal en levert de volgende top drie op.

3. Taylor Swift (2014)
Vroeger was alles beter? Nee, dat wil ik niet zeggen. The Beatles is invloedrijk in de popmuziek van de jaren zestig en menig band geeft ruiterlijk toe dat ze zijn geïnspireerd door The Fab Four. Toch proberen deze bands een eigen draai te geven aan de muziek en vooral niet teveel op de mannen uit Liverpool te lijken. Als we kijken naar de hedendaagse popmuziek en met name de solo-zangeressen dan denk ik aan Madonna, Beyoncé en nog een paar die invloedrijk zijn voor de huidige generatie artiesten. Maar waar je het gewoon zou kunnen erkennen om vervolgens iets nieuws in de markt te zetten, daar zetten producenten en platenmaatschappijen liever in op het bekende recept van kopiëren. Er zijn een aantal 'grote' zangeressen waarbij ik een vieze smaak in de mond krijg en Taylor Swift behoort eveneens tot dat rijtje. Slechts zelden weet ze indruk te maken op me, maar in geval van Swift is dat zeldzaam. 'Bad Blood' heeft 'wéér datzelfde' dat ik niet kan beschrijven, maar dat me een weerzin geeft. Ze is desondanks wel de inspiratie geweest voor deze bewuste 'Listen Carefully' en daarom beloon ik haar met een derde plek in deze 'Eretitel'.

2. Neil Sedaka (1975)
Laat me dan mijn hoop vestigen op een oudgediende. Misschien dat Neil Sedaka deze 'Eretitel' kan redden. Nee, ook dat is teveel gevraagd. De man heeft, naar mijn mening, zijn beste opnames in de jaren zestig gemaakt en probeert het omstreeks 1974 onder de leiding van Elton John. 'Laughter In The Rain' heb ik altijd een aardig nummer gevonden, maar dit 'Bad Blood' is vlees noch vis in mijn beleving. Nummer twee dan maar!

1. Bastille (2013)
Waar ik over twee jaar kan los barsten bij de nummer 1 van Gordon Lightfoot, daar ben ik vanavond opnieuw gereserveerd. Ik leer Bastille eind 2013 kennen middels 'Of The Night', een beetje een merkwaardige pop-versie van de house-klassieker 'Children Of The Night' die ik ook nooit goed heb begrepen. Van de 'Bad Blood'-titels is dit nummer van Bastille de uitschieter, maar in de massa zou het nummer me niet zijn opgevallen. Het is dus een korte en weinig enthousiaste 'Eretitel', maar dat ga ik volgende week helemaal goedmaken met 'Birthday'!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten