maandag 13 maart 2017

Wel een beetje raar... 32 jaar



Dit gaat het 2554e bericht worden op Soul-xotica. Niet dat dit een feestje waard is, maar het betekent dat het bijna twee jaar geleden is dat ik onderweg was naar het 2000e bericht en toen een onregelmatige serie heb gedaan met jaartallen. Ik ben toen van 1980 naar 1992 gesprongen en dat heeft er mede mee te maken dat ik ten tijde van het 1985e bericht met vakantie was. Vanavond ga ik nog eenmaal terug naar 1985 nadat ik gisteren al twee uren in dat jaar heb mogen 'leven'. Het begint erg spontaan als een collega-presentator 'The Spirit Of 1979' doet op een zondagavond. Een week later doet hij '1980' en vanuit daar groeit het uit tot een 'fenomeen' op Wolfman Radio. Met verschillende presentatoren doen we iedere week een jaar. Mijn Duitse collega heeft twee weken geleden 1983 gedaan met alleen maar Duitse hits uit dat jaar. Ik zie in eerste instantie 1982 aan mijn neus voorbij gaan en zou normaliter geen show doen over 1985, maar het is de datum die open blijft staan. Gisteravond ben ik dus terug geweest naar 1985 en wil het hier nog even overdoen voordat ik de eerste 'Raddraaier' uit de nieuwe serie aan jullie ga voorstellen.

Ik wind er geen doekjes om. De jaren tachtig is niet bepaald een gelukkig decennium voor mij. Niet dat ik aan liefde tekort kom vanuit de familie, maar de andere kinderen op school zijn keihard. Het vormt me in zekere zin en op zichzelf ben ik daar wel dankbaar voor. Het is niet dat ik tegendraads ben, maar weeg eerst wel alternatieven af voordat ik de massa volg. Het heeft me gemaakt tot wie ik nu ben en daar kan ik best tevreden mee zijn! De jaren tachtig voelt aan als een woestijn met een koude wind. Héél soms een warm gevoel en vaak komt het dan door een geluid uit de radio. Zeker in de laatste paar jaar heb ik mezelf over gegeven aan de jaren tachtig-muziek en moet erkennen dat ik bepaalde platen tekort heb gedaan toen ik eens besloot geen jaren tachtig-platen meer te kopen. Dat kom ik eveneens tegen als ik de show over 1985 aan het voorbereiden ben. Natúúrlijk kent 1985 haar oorwurmen. Hoe kun je een show doen over de Nederlandse hitparade van 1985 zonder 'Waarom Fluister Ik Jou Naam Nog' van Benny Neyman? Jullie raden het al... ik heb hem gisteren gedraaid. Je zou denken dat zoiets nooit zou gebeuren wanneer je bij een Engels station gaat, maar het is vooral het idee van mijn radio-collega. Hij wil de Europese hitparade terug horen in de jaren en dat krijgt hij ook!

Ik zou een Schijf van 5 'herinneringen aan 1985' kunnen doen, want eigenlijk zijn deze op één hand te tellen. Het zijn slechts flarden die me zo te binnen schieten. In december 1984 word ik geopereerd aan een liesbreuk en omdat de kerstvakantie meteen daarop volgt, mis ik school voor een deel in die maand. Er ligt niet iedere dag een klasgenoot in het ziekenhuis en dus ben ik even 'speciaal' als ik in het nieuwe jaar terug kom op school. Het is van korte duur en al gauw verandert het jaar weer in een grijze massa. De Elfstedentocht komt voorbij en doet alleen maar toe aan de grauwheid. In maart 1985 slaap ik een nachtje bij een kameraad omdat mijn ouders weg zijn en die avond kijken we naar een muziekprogramma op televisie. De hits van dat moment? 'This Is Not America' van David Bowie & Pat Metheny, 'Love & Pride' van King en nog een paar. Dat is dus precies 32 jaar geleden. Op deze dag in 1985 is mijn zus met school naar Londen en vieren ze die avond de verjaardag van een schoolgenoot. Hij zal een maand later zijn intrede doen in de familie en hij is bijna dertig jaar onze zwager. Als de paus Nederland bezoekt, fiets ik de Elfmerentocht met mijn ouders. Dat is overigens een traditie en volgens mij ook de enige keer in het jaar dat mijn vader uit fietsen gaat. Die schade heeft hij later dubbel en dwars ingehaald, geen idee of de Elfmeren-fietstocht nog bestaat.

De zomer van 1985 is bar en boos. Ik kan me een enkele zomerdag herinneren, maar voor het grootste deel is het grijs en regenachtig. We gaan dit jaar niet kamperen maar doen dagtochtjes vanuit huis. Gelukkig is 'heit' dol op autorijden en dus belet het ons niet om een dagje naar Gronau in Duitsland te gaan. (Toch maar goed dat ik het even opzoek want ik had al Monschau geschreven, daar zijn we echter in 1986 vanuit Limburg naartoe geweest). Nóg een herinnering uit de zomer van 1985. Krijn Torringa komt in de Sneekweek langs in de Sneker Sporthal met zijn radioprogramma 'Hollands Glorie'. Ik ga er met mijn broer heen en hij belooft me dat ik op zijn schouder mag zitten als Meneer Kaktus gaat optreden. Als het moment daar is, durf ik niet en herinner het geheel als lange brede ruggen en een hoog Soundmix-gehalte dankzij de orkestbanden. Baltimora is geen Nederlander en zou niet thuishoren in 'Hollands Glorie', maar ene of andere grapjas maakt zich uit voor Baltimora en doet een sketch op het podium welke ik niet kan zien.

Ik dien nooit een rekening in bij mijn moeder en krijg dus evenmin te horen dat ze mij heeft gedragen 'voor niets'. Toch verdien ik in 1985 een paar gulden met een klusje, maar ik kan het me niet meer precies herinneren. Het komt voor mij op het juiste moment omdat Madness net een nieuwe single uit heeft en dat kan ik kopen van dat geld. 'Yesterday Men' is de eerste single die ik van mijn eigen geld koop en staat genoteerd als nummer 10 in de kaartenbak. Ik wil het niet meer aanpassen, maar de nummer 9 heb ik een half jaar later gekocht.

Zo kom ik in de overzichten nog een paar dingen tegen uit eind 1985 waarbij ik 'o ja' zeg. De komeet van Halley bijvoorbeeld. Ik heb het nooit goed begrepen, maar wel dat het in het nieuws en op school is geweest. Net zoals Wubbo Ockels als eerste Nederlander in de ruimte. Zelf blijf ik liever met beide benen op de grond en anders op de pedalen van de fiets. Mijn wereldje is nog 'klein' in 1985. Het eindigt in Nijezijl, vlak achter IJlst. Als ik verder de wereld in ga, ben ik onder begeleiding. Terwijl ik in slakkengang, wild dromend, op de fiets naar Nijezijl koers (en vaak een middag onderweg ben, zo'n wereldreis is het!) speelt er iets in mijn hoofd dat de pedalen in werking houdt: Muziek. 1985 mag dan niet de meest legendarische herinneringen hebben, de muziek maakt anno 2017 veel goed!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten