donderdag 9 maart 2017

Eretitlel: 'Listen To Me'



Het is weer ouderwets rock & roll! Over zes uren zou ik moeten beginnen met werken, maar ben net uit de lucht en wil tijdens het schrijven de radio-adrenaline zien kwijt te raken. Dan een kort nachtje en morgenavond kun je me opvegen, maar dat moet dan maar zo. Liever werk ik niet op vrijdagmorgen, maar de hoeveelheid post en het aantal zieken maakt dat ik een uitzondering moet maken. Een 'dubbele' dienst: Eerst bezorgen in Steenwijk en later ook nog sorteren in Meppel. Geen tekort aan lichaamsbeweging en gelukkig gaat het fraai weer worden! Nu dan de volgende 'Eretitel'. Een 'gemakkelijke'. Ik wil de nummer 1 uit deze 'Eretitel' weer graag eens draaien op de radio en dit is in 2015 een mooie aanleiding. The Hollies schiet me ook aardig snel te binnen, na een paar minuten denkwerk kom ik bij Buddy Holly. En dit trio zijn de hoofdrolspelers in de 'Eretitel' van vandaag. Zowel Buddy Holly, The Hollies als Texas vond dat er eens naar hen geluisterd moest worden. De centrale titel is dus 'Listen To Me'.

3. Buddy Holly (1958)
Ik gebruik hem dikwijls in de Tollemache Arms in Mossley waar een enorme Elvis-fan avond-aan-avond verblijft. Hij kan het mopje op het laatst wel dromen, maar is vooral de eerste keren behoorlijk in zijn vleugel geschoten. ,,Buddy Holly heeft in twee jaar evenveel gedaan als Elvis in twintig jaar. Op één ding na. Buddy Holly heeft geen disco-plaat opgenomen". Nee, ik ga niet zeggen dat ik een Elvis-hater ben, maar ben evenmin een 'fan'. Evenals The Beatles ben ik van mening dat mensen nog wel eens dood staren op Elvis en daarbij erg goed vergelijkingsmateriaal over het hoofd zien. Elvis zou zelf graag hebben gewild dat we eens wat meer naar bijvoorbeeld Roy Orbison gingen luisteren, maar voor de fanatici is er maar één en zelfs een onverteerbare drol wordt opgepoetst tot het meesterwerk dat het nooit is geweest. Elvis sloeg de plank ook wel eens mis. Buddy Holly heeft daar, triest genoeg, nimmer de gelegenheid voor gehad. Zijn dood komt veel te vroeg in 1959 en tot die tijd heeft de man alleen maar klassiekers uitgebracht welke jaren later nog tot de verbeelding zullen spreken. Neem nou 'Listen To Me', in 1958 als b-kant verschenen van 'I'm Gonna Love You Too' dat in 1978 opnieuw is gedaan door Blondie. 'Listen To Me' is zo'n wonderschone ballade van Buddy waar je kan horen dat de man écht mooi kan zingen. Hoewel de meeste van zijn tijdgenoten in de late jaren zestig een bedenkelijke kant zijn opgegaan, had ik toch nog wel eens willen weten waar Buddy ons in 1968 op had getrakteerd. 'Listen To Me' moet desalniettemin op nummer drie in de 'Eretitel', want de concurrentie is té zwaar.

2. The Hollies (1968)
Best aardig dat een groep die is vernoemd naar Buddy Holly tien jaar later eveneens een 'Listen To Me' op de markt brengt. Toch denk ik dat dit toeval moet zijn geweest. De Tony Hazzard-compositie 'Listen To Me' past namelijk helemaal bij de meerstemmige zang van de groep uit Manchester en heeft bovendien de nodige hit-potentie. Dat zal blijken! De single bereikt in ons land bijvoorbeeld een zevende plek, in Engeland doet het vier plaatsen minder. Een single met een dubbele a-kant, hoewel 'Do The Best You Can' flink in de schaduw staat van het vrolijke 'Listen To Me'. The Hollies neemt een bijzondere plek in in mijn verzameling, maar toch kan ik hen niet de nummer 1 in de 'Eretitel' bieden. Dat kan voor mij maar eentje zijn...

1. Texas (1993)
,,Neem die rot-cd alstjeblieft mee. Ik kan hem niet meer horen of zien". Ik woon in 1999-2000 enige tijd in het midden des lands in een woonwerkgemeenschap. In één van onze panden heeft een Ier gewoond en hij heeft bij zijn haastige vertrek een verzameling cassettes en cd's achtergelaten. De cassettes kan ik nog net op tijd van de kliko redden en dat zal mijn liefde voor 'Urban Hymns' van The Verve doen aanwakkeren. 'Rick's Road' van Texas is één van de cd's en zijn voormalige huisgenoot maakt braakneigingen als hij de cd ziet. Bij thuiskomst kan ik me het niet voorstellen. Ja, het is een typisch Texas-album, de nummers gaan groeien en als je eenmaal verslaafd bent, dan is de cd niet uit de lade te branden. Ook ik ga een jaar later door deze fase en het is in deze periode dat ik met name 'Listen To Me' erg ga waarderen. Een top honderd zal krap worden, maar in een top duizend zou deze vast komen te staan. Zo'n nummer waarvoor je een rubriek in een show wil maken om een excuus te hebben. 'Listen To Me' is immers één van de eerste titels uit 'Listen Carefully', de rubriek in 'Tuesday Night Music Club'.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten