dinsdag 7 maart 2017

Raddraaien: Tenpole Tudor



Van paniek is geen sprake geweest. Meer een schouder ophalen en gaan met die banaan. Ik bespreek op Soul-xotica niet uitvoerig mijn privé-omstandigheden, maar het ontbreken van een 'Singles round-up' in de vorige maand is wat dat betreft een goede graadmeter. Het kón niet vorige maand. Ik meen een paar weken geleden dat deze maand hetzelfde gaat worden en dus draai ik ieder dubbeltje twee keer om en leef een zeer sober leven. Om een betaling te controleren, kijk ik deze ochtend op mijn beide bankrekeningen en warempel... ik sta ruim in de plus op eentje. De broeksriem kan twee gaatjes wijder. Hoewel ik niet meteen alles wil verbrassen, acht ik de kans groot dat ik voor het weekend nog wel even langs De Tafel ga voor een klein stapeltje singles. Een soort beloning voor het overleven van een zéér zuinige maand. Vandaag wederom een dubbel bericht: Eerst een 'Raddraaier' en later de Week Spot. De eerste is 'Wunderbar' van Tenpole Tudor (1981).

Waar en wanneer? Ik heb in de lijst gekeken van het 'Raddraaien' en denk dat ik het ten tijde van 'Copacabana' van Barry Manilow hierover heb gehad. Ook Tenpole Tudor komt uit de verzameling singles van het Sneker café De Koopermolen. In oktober is dit vijfentwintig jaar geleden en dus krijgen jullie over een half jaar de complete lijst onder ogen. Tenpole Tudor is zo'n plaatje dat anno 1992 vers in het geheugen ligt. Het is immers ook nog maar negen jaar geleden! Toch is het een nummer dat je nauwelijks meer hoort op de radio in die tijd. Dan raakt Bennie Jolink in dat jaar een tijdje uit de running door een motorongeluk en trekt Normaal met Willem Duyn door het land. Willem Dút Normaal haalt de Tenpole Tudor-hit van atal en scoort er zelfs een bescheiden hit mee. In Nederland lijkt de plaat sindsdien weer van de zenderschaal te zijn verdwenen. In Engeland is meer aandacht voor Tenpole Tudor, maar daar is 'Wunderbar' niet de grootste hit geweest en dus is daar eveneens sprake van een 'vergeten hit'. Voor 'Raddraaien' stof ik dit lekkere stuk jeugdsentiment met alle liefde af!

Misschien is 'Wunderbar' het eerste Duitse woord dat ik leer in mijn jonge leven. In 1981 heeft mijn oudste broer de leeftijd van zeventien bereikt. In het gezin gaat het zeventiende jaar de 'ouwehoer-leeftijd' worden en Henk is daarvoor de hoofdverantwoordelijke. Uiterst gevat en hij lijkt voortdurend bezig te zijn met 'klieren'. 'Wunderbar' is één van de platen die meteen de associatie legt met de 'flauwe broer'. Louwsma junior zingt het nummer enthousiast mee als het op de radio wordt gedraaid en ook tijdens het spel op straat schalt het uit mijn mond.

Edward Tudor-Pole is op zijn zachtst gezegd een kleurrijk persoon. Terwijl de Sex Pistols oproept tot afschaffing van het koningshuis, is Edward zelfs zeer nauwbetrokken bij het instituut. Laten we eerst eens naar hem en zijn opmerkelijke naam kijken. Edward Felix Tudor-Pole is écht de naam die op zijn paspoort staat. Hij is geboren op 6 december 1955. De officiële familienaam luidt Pole en dat gaat eeuwen terug in de geschiedenis. Zijn overgrootvader onderzoekt de stamboom van de familie Pole en stuit dan op een rechtstreekse connectie met het koningshuis in Tudor. Vanaf dat moment gaat de familie Pole door het leven als Tudor-Pole. Tudor-Pole is officieel benoemd tot de vijfde graaf van Devonshire en in deze hoedanigheid reist hij conferenties af met de koningin en andere wereldleiders.

Tenpole Tudor wordt in 1977 opgericht door zanger-saxofonist Tudor-Pole met gitarist Bob Kingston, bassist Dick Crippen en drummer Gary Long. In 1978 maakt de zanger, als Eddie Tenpole, zijn opwachting in 'The Great Rock'N'Roll Swindle', de film van de Sex Pistols. Tudor-Pole speelt daar de vervanger van Johnny Rotten en zingt 'Who Killed Bambi?', 'The Great Rock'N'Roll Swindle' en 'Rock Around The Clock' in de film. Er bestaat aanvankelijk het plan om door te gaan als Sex Pistols met Eddie Tenpole als nieuwe zanger, maar daar zien Malcolm McLaren en de overige Pistols van af. Na een schijnbeweging met een single voor Korova, keert Tenpole Tudor in 1980 terug met een single op het Stiff-label. Daarvoor zal de groep eveneens het eerste album opnemen: 'Eddie, Old Bob, Dick & Gary' is het debuut op 33 toeren van de groep voor Stiff. Het bevat het populaire '3 Bells In A Row' en twee redelijke hits. 'Swords Of A Thousand Men' bereikt een zesde plek in Engeland, maar doet weinig in ons land. 'Wunderbar' wordt een top tien-hit in ons land, maar schopt het in Engeland niet verder dan een zestiende positie. In 1982 brengt de groep het album 'Let The Four Winds Blow'.

De groep is echter minstens zo legendarisch vanwege hun live-optredens en vooral de uitdossing van de leden. Tudor-Pole gaat enige tijd schuil in een volledig stalen ridder-harnas en de rest ziet er niet meer gebruikelijk uit. Het harnas krijgt als 'Munch Universe' zelfs nog een eervolle vermelding in de bezetting van de groep en staat op de hoes van het tweede album. In 1982 valt het oorspronkelijke Tenpole Tudor uiteen. Tudor-Pole richt vervolgens een cajun-georiënteerde Tenpole Tudor op. De resterende drie maken een single voor Stiff als The Tudors en even later maakt Tudor-Pole solistisch nog 'The Hayrick Song' voor Stiff. Daarna gaat deze de richting van de jazz en swing op. Hoewel hij zo nu en dan Tenpole Tudor van stal haalt, steeds met nieuwe leden, bestaan de werkzaamheden van Tudor-Pole tegenwoordig vooral uit het toeren met een 'one-man-show' em het acteren in 'Harry Potter' evenals andere rollen. Zijn meest recente album is 'Made It This Far' uit 2009.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten