woensdag 15 maart 2017

Het zilveren goud: maart 1992



Vandaag is het 55 jaar geleden dat mijn ouders elkaar eeuwige trouw hebben gezworen. Even voor zijn 49e huwelijksdag vermindert de situatie van 'heit', maar dan is al lang duidelijk dat ze de vijftig jaar niet gaan halen. Vijfentwintig jaar geleden zijn mijn ouders dertig jaar getrouwd. Vijf jaar ervoor is het gevierd met een receptie voor genodigden en zoiets is bij dertig jaar uitgesloten. De behoefte voor een groot feest is ook minder doordat broer Henk naar Denemarken is verhuisd. We vieren het dertigjarig huwelijksfeest met een weekeinde in de directe omgeving van waar ik nu woon. Hoewel ik vanmiddag, vóór het werk, even een stukje ben omgefietst, ben ik niet op de plaats geweest waar ik me een kwart eeuw geleden heb bevonden. Toch ligt Witteveen hier niet ver vandaan. Laten we het de Fietsersbond vragen... Nou zeg! Ik ben zó dicht in de buurt geweest... Ik meen dat het meer naar Dwingeloo ligt. Acht kilometer volgens de routeplanner. Dat weekend bepaalt mede de maand maart in 1992, verder de Bolwerk- en Hokje-bezoeken, de eerste keer een kater en de laatste keer naar Sunrise Records. Geen elpees in maart, maar wel 26 singles.

Een week vóór het uitstapje met de familie is het dubbel-feest voor mij. We hebben in de voorjaarsvakantie 'T Hokje, onze 'zuipkeet', onder handen genomen en op deze 7e maart hebben we een avond waarbij, voor één keer, ook de ouders welkom zijn. Mijn ouders schitteren door afwezigheid, maar ik heb ze uiteraard ook niet uitgenodigd! Verder is er een festival in Het Bolwerk waar ik naartoe ga voor de krant. Normaal gesproken moet ik meteen vanaf Het Bolwerk naar huis. Thuis kan ik wel een broodje kaas pakken in plaats van een kroket in de snackbar. Deze avond mag ik, bij hoge uitzondering, direct door naar 'T Hokje. Er wordt niet tot nauwelijks gegeten en des te meer bier verorberd. De volgende dag ben ik brak en denk ik dat dit het einde van de wereld is. Welnee Gerrit, daar ga je vanzelf aan wennen! Ik mis het biertje drinken met vrienden in het weekend van Witteveen. Hoewel ik zo nu en dan een sigaretje biets, heeft de nicotine me nog niet in de greep.

De stage op kantoor van 'ons' MBO College loopt ten einde. Dat betekent dat ik weer voor twee maanden terug de schoolbanken in moet voordat de volgende stage begint. Als er op dat moment naar mijn schoolresultaten was gekeken? Ik hou mijn ouders voor dat het allemaal 'ge-wel-dig' met me gaat, maar in werkelijkheid is dat anders. Met de talen loop ik ver voor op schema, maar met de administratieve vakken moet ik praktisch nog beginnen. Bij het MBO College ben ik vooral 'tiepmiep' en dat kan ik over het algemeen wel aardig. In deze maand ga ik voor het laatst naar Sunrise, een paar weken later is het pand leeg. Ik moet mijn platen ergens anders zien te halen, net zo goed als dat in 2017 moet. Ik heb vanmiddag begrepen dat het helemaal is afgelopen met De Tafel in Meppel. In 1992 meldt zich binnen een paar weken een nieuw adres aan, hopelijk kan ik nu ook zoiets vinden. Ik begin vandaag met de laatste singles van Sunrise. Debbie is een gulden, Argent kost me vijf piek. De nummer 635 is een plaatje dat ik uit nieuwsgierigheid meeneem uit de uitverkoopbak van V&D. Mij is destijds het plaatje ontgaan, maar in maart 1992 (en de daaropvolgende maanden) zal het 'Madchester'-geluid van deze (Belgische?) groep mij in de ban houden.

633 Everybody Join Hands-Debbie (NL, Ariola, 1972)
634 Schoolgirl-Argent (NL, Epic, 1970)
635 Shock Rock-B.B. Jerome & The Bang Gang (EEG, EMI, 1990)

Is het dan écht zo dat gereformeerden een betere muzieksmaak kennen dan hervormden? Of is de laatste geloofsgroep zuiniger op de gekochte platen en geeft het minder snel mee aan een rommelmarkt? Wanneer je de fancy-fair van de beide kerken in Sneek als graadmeter neemt, dan zou het eerste waar zijn. In het voorjaar houden de gereformeerden hun markt, in oktober de hervormden. Voor wie jaagt op pareltjes uit de eind jaren zestig en vroege jaren zeventig komt meestal met een leeg tasje terug van de hervormde fancy-fair en met een bananendoos van de gereformeerde tegenhanger. In 1992 is het andermaal waar. De singles lijken afkomstig te zijn uit één collectie. De meeste platen hebben een naam van een meisje op het hoesje, soms met haar tweede voornaam erbij. Het is geen partij zoals die in 1990 (waarbij ik héél veel laat liggen omdat ik het hoegenaamd niet ken, maar weet een paar te herinneren), dit neigt her en der meer naar de zult, maar de hele zwik mag mee voor een tientje en daar doe ik geen onverstandige aankoop mee. Wellicht dat 636 met fotohoes alleen al méér waard is. Hierbij de vangst van de fancy-fair in maart 1992, waarbij ik kan vermelden dat op 637, 642, 643, 645 en 648 na alle singles in fotohoes zijn.

636 Wayfaring Stranger-HP Lovecraft (NL, Philips, 1967)
637 Second Hand Rose-Barbra Streisand (NL, CBS, 1966)
638 Medicated Goo-Traffic (NL, Island, 1968)
639 The Life Of The Party-Louis Armstrong (NL, Kapp, 1967)

640 Iron Horse-Christie (NL, CBS, 1972)
641 Makin' Believe-Clover Leaf (NL, Imperial, 1971)
642 Freedom Come Freedom Go-The Fortunes (NL, Capitol, 1971)
643 The Free Electric Band-Albert Hammond (NL, Epic, 1973)
644 Valleri-The Monkees (Duitsland, RCA Victor, 1968)
645 Hey Jude-The Beatles (NL, Apple, 1968)
646 She's A Rainbow-The Rolling Stones (NL, Decca, 1967)
647 Seven O'Clock News/Silent Night-Simon & Garfunkel (NL, CBS, 1970)
648 To My Father's House-Les Humphries Singers (NL, Decca, 1970)
649 George Jackson-Bob Dylan (NL, CBS, 1972)

650 If Not For You-Bob Dylan (NL, CBS, 1971)
651 Beautiful People-Melanie (Duitsland, Buddah, 1969)
652 Suicide Is Painless-Mash (NL, CBS, 1970)
653 Bloody Well Right-Supertramp (Duitsland, A&M, 1975)
654 She Was An Angel-Adamo (NL, Columbia, 1965)
655 Petit Bonheur-Adamo (Duitsland, Columbia, 1969)
656 J'avais Oublie Que Les Roses Sont Roses-Adamo (NL, Columbia, 1972)
657 That's My Song-Esther & Abi Ofarim (NL, Philips, 1966)
658 Nathalie-Gilbert Becaud (NL, HMV, 1964)

Om de leesbaarheid te vergroten heb ik een paar extra spaties ingevoegd. Iets dat ik moet gaan aanwennen want het gaat vaker voorkomen in de volgende maanden. In april voeg ik vijfentwintig singles en twee elpees toe. In mei gaat het hek van de dam!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten