vrijdag 1 januari 2016

Van hit naar her: MNEK & Zara Larsson



Ik hoop dat iedereen een beetje bekomen is van de oliebollen en het voortdurende geknal van vuurwerk. Ik heb voor het derde achtereenvolgende jaar mijn oud en nieuw gevierd op de radio. Het zou aanvankelijk een vier uren-durende show worden, maar nadat ik de speellijst had gemaakt, kwam ik al snel tot de conclusie dat ik wel eens voorbij de vijf uren kon gaan. Welnu, op drie minuten en veertig seconden na heb ik zes uren uitgezonden. Vooral het laatste uur was zwaar, vandaar dat ik de zes uren ook niet volledig heb vol gemaakt. De laatste oliebol is vier uren geleden door mijn keel gegleden en sinds een paar uren is het weer écht stil in Nijeveen. Vandaag trap ik het nieuwe jaar af met een 'Van hit naar her' met een plaatje dat al weken in de hitlijsten vertoefd: 'Never Forget You' van MNEK & Zara Larsson.

De Engelse en Nederlandse hitparades zijn niet zelden erg verschillend. Natuurlijk zijn er een aantal internationale hitmakers die het in beide landen uitzonderlijk goed doen. Justin Bieber bezet zowel de eerste en de tweede plaats in Engeland en Nederland, alleen zijn de titels omgewisseld en staat het 'oude' 'Sorry' nog op de toppositie in Nederland. Een maand of twee geleden kijk ik eens in de Top 40 en ontdek dan opeens dat 'Never Forget You' in geen velden of wegen is te bekennen. Wel staat Zara Larsson in de top tien met 'Lush Life'. In Engeland heeft 'Lush Life' het, bij mijn weten, nog niet gehaald, maar lijkt een logische opvolger. Toch is het niet verbazend dat Engeland eerder is met 'Never Forget You', want MNEK mag dan geen huishoudnaam zijn in ons land, in Engeland heeft hij al meerdere hits op zijn naam staan. MNEK komt uit Engeland en de hitparade is niet zelden een tikkeltje chauvinistisch.

Het is geen onbekend verschijnsel. Je wint een talentenjacht op de televisie en twee jaar later is iedereen je vergeten. Om dan sterker terug te slaan dan ooit te voren is een kunst. Zara Larsson kan erover mee praten. Ze komt ter wereld op 16 december 1997 in het Zweedse Stockholm en is eerst in 2007 finaliste in de show 'Stjärnskott'. Een jaar later wint ze de 'Talang'-show. Let wel, ze is dan pas tien jaar oud. Haar uitvoering van 'My Heart Will Go On' is haar eerste single en wordt meer dan vijftien miljoen keer op Youtube bekeken. Toch verdwijnt Larsson tot en met 2012 uit het oog totdat ze een contract tekent met TEN Music Group. Via dat label verschijnt op 9 december 2012 eerst een EP: 'Introducing'. 'Uncover' is de eerste single and doet het voornamelijk goed in Scandinavië. Op 27 maart 2013 is 'Uncover' nog druk bezig in de hitparade in Zweden, Noorwegen en Denemarken als TEN haar volgende EP doet verschijnen: 'She's Not Me'. Op 1 oktober 2014 komt haar debuut-album uit met de veelbelovende titel '1'. Dat is ook de positie van het album in Zweden waar het platina haalt.

Op 5 juni 2015 verschijnt 'Lush Life' dat wederom een zegetocht maakt door Scandinavië, maar nu ook Duitsland, België en Nederland bereikt. 'Lush Life' staat momenteel op een achtste plek in de Top 40. 'Never Forget You' verschijnt op 22 juli 2015 en is een doorslaand succes in Engeland. De single staat reeds achttien weken genoteerd in de BBC Singles Top 40. In Zweden is de single na twee weken al goed voor platinum. In Nederland zakt 'Never Forget You' na acht weken Top 40 van 9 naar 11. Larsson tekent in april 2013 een driejarig contract met Epic in Amerika en dat is dus bijna afgelopen. Toch denk ik niet dat Larsson zich hier zorgen over moet maken. Ze is twee weken geleden pas 18 geworden, maar is de prins op het witte paard nog niet tegengekomen. Als ze niet op tournee is, woont ze thuis bij pa en moe en zusje.

Uzoechi Osisioma Emenike. Nee, ik heb de vingers niet op de verkeerde toetsen. Hoewel Uzoechi op 9 november 1994 in Londen wordt geboren, verklaart zijn naam de Nigeriaanse 'roots'. Hoewel hij drie jaar ouder is dan Larsson, is MNEK vergeleken bij haar een laatbloeier. Hij komt in februari 2012 aan het licht als gast-zanger van Rudimental op de single 'Spoons'. In december 2013 is hij al een van de namen op de 'Long List' van de BBC, een lijst met namen in de muziek die het mogelijk gaan maken in het volgende jaar. In januari begint dat goed als hij meedoet op de single 'Ready For Your Love' van Gorgon City. Dit is ook mijn eerste kennismaking met MNEK. De single is een tophit in Engeland en kan hierdoor een paar maanden rekenen op extra 'airplay' in 'Floorfillers'. In de daaropvolgende twee jaar werkt hij met een veelvoud aan grote namen. Wat te denken van Kylie Minogue, Karen Harding, Sub Focus, Clean Bandit, Duke Dumond, Rudimental en Little Mix? Verder heeft hij remixen gemaakt voor Duran Duran, Bastille en nog een rij anderen. Zijn meest uitzonderlijke prestatie tot nu toe is de vocale medewerking aan 'Living For Love', een track van het laatste Madonna-album.

Ik heb vanmiddag een rondje gemaakt langs de verschillende autobedrijven in de regio. Eigenlijk heb ik mijn zinnen gezet op een Fiat Panda, maar vrees toch dat het, met het oog op de afgelopen weken, een touringcar gaat worden. Morgenavond gaat die van start: De 'dodenrit'. Lemmy krijgt nog een apart verhaal, maar morgen stapt een dame in die vandaag het leven heeft gelaten. Omdat veel van mijn muzikale 'helden' om en nabij de zeventig zijn en niet het eeuwige leven hebben, ga ik (hopelijk) zo nu en dan de bus starten voor een ritje.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten