dinsdag 26 januari 2016

Week Spot: Benny Johnson



Vanmiddag is het pakketje, zoals verwacht, op de mat gevallen en na een snelle beluistering van beide singles ben ik er zeker over: De voorgenomen 'Ben' mag meteen Week Spot worden. Dat is in dit geval dus Benny Johnson. Een zanger waarvan ik verwacht dat er wel informatie over valt te vinden, maar dat blijkt zwaar tegen te vallen. Toch heb ik een klein hoopje losse flarden verzameld en ik ga er het beste van maken. Benny Johnson is voor mij al jaren een 'bekende naam', maar in de 'grote-mensen-wereld' blijkt dat anders te liggen. 'Baby I Love You', de Week Spot van deze week, staat in bepaalde kringen van de soul te boek als zijnde een eeuwige klassieker, maar wie geen meter verder kijkt dan Motown, Atlantic en Stax zal hem ongetwijfeld helemaal hebben gemist. Vandaar dat het de hoogste tijd is om deze man eens in het zonnetje te zetten: 'Baby I Love You' van Benny Johnson (1973).

Ik maak in 2012 kennis met het Today-label als ik naarstig op zoek ben naar 'Blowing Up My Mind' van The Exciters. Deze is echter een paar jaar eerder verschenen bij RCA en was, zeker in 2012, origineel erg moeilijk te vinden. Opvallend is dat de plaat sinds de heruitgave op Outta Sight alweer een paar keer in de handel is geweest. Zou het dan toch waar zijn? Vanmiddag zag ik op Facebook een deel-en-win-actie van reissue-label Kent. Als je vervolgens ziet welke vrienden daaraan mee doen, daar zitten héle grote speler in de Northern Soul bij! Ik heb ook meegedaan, maar helaas... niets gewonnen. Ook al heb ik het vermoeden dat ik binnenkort 'The Stars' van Barbara Lewis ga bestellen, want dit klasse-nummer uit 1970 is één van de komende heruitgaven op Kent. Maar goed... terug naar Today. Ik koop in 2012 'Learning How To Fly' van The Exciters op het Today-label. Ongeveer een jaar geleden komt daarbij 'You And I' van Black Ivory, welke ik heb geprobeerd te vermijden. Datzelfde geldt ook een beetje voor Benny Johnson. Voor iemand die op zoek is naar Northern Soul-stampers van de bovenste plank zijn Benny Johnson en Black Ivory té soft. Maar toch... die zachtheid is van een buiten-categorie: Als met de hand gesponnen zijde. Het afscheid van de stampers en het verwelkomen van meer melodieuze crossover maakt ook dat ik plotseling plek heb voor zo'n 'Baby I Love You' van Benny Johnson. Eigenlijk heb ik vorig jaar al eens lopen dubben bij 'Visions Of Paradise', maar dat gaat over vanwege de prijs. Dezelfde prijs als dat ik voor deze 'Baby I Love You' heb betaald. Ik kies na een gangetje op Discogs toch eieren voor mijn geld. Dit exemplaar heeft een geluidsclip en deze vertelt dat de plaat in een absolute topstaat is. Today-styreen is dermate fragiel dat je daarmee geen risico's wilt nemen.

Ik ben niks te weten gekomen over Benny Johnson. Het is zeker dat het niet de bekende basketballer is. De foto achterop het album 'Visions Of Paradise' is waarschijnlijk de enige die bestaat en dat is enkel een close-up van zijn gezicht. Benny Johnson zingt voor zijn enige langspeelplaat bij The Spoilers. Hun eerste single verschijnt in 1969 op het obscure Turbo-label. De a-kant heet 'Sad Man's Land' en is schitterende harmoniezang in een midtempo-setting, een beetje als The Delfonics. De b-kant is andere koek: 'Turbo Rock' is een uiterst funky instrumentaal nummer. De single krijgt in Engeland in 1972 zelfs nog een uitgave op London. 'Turbo Rock' staat in schril contrast met de a-kant en toch vertellen beide nummers veel over het solo-album van Benny Johnson. 'Visions Of Paradise' laat een oostkust-variant van Al Green horen. De plaat heeft minder 'southern soul' dan Green en andere artiesten van het Hi-label, maar desondanks wordt wel op hetzelfde publiek gespeeld. Rauwe funk-salvo's zijn ver te zoeken en toch werkt een funk-gigant mee aan het album. Ofwel, dat blijkt in dezelfde grote wereld ook reuze mee te vallen, hij valt helemaal in het niet bij bijvoorbeeld James Brown. De fijnproevers zijn echter wel bekend met de naam van Julius Brockington en hij begeleidt Johnson op deze elpee met zijn groep United Chair. De funky connectie maakt het voor ons, crossover-fans, weer interessant.

Today is een onderdeel van het Perception-label, een maatschappij die niet verkeerd kan doen bij meer progressieve deejays. Hoewel het onafhankelijk is en blijft van grotere distributiekanalen en daardoor veel geld misloopt, klinken de producties alsof ze gemaakt zijn voor de top tien. Dat geldt ook voor onze Week Spot. 'Baby I Love You' is een midtempo-stuk waarbij het water je in de mond loopt. Een 'warme' begeleiding met een tevreden spinnend Hammond-orgel als ingrediënt en dan de geweldige stem van Johnson erbij: Sensuele muziek ten top! 'Baby I Love You' is de tweede en laatste single van Benny Johnson. De eerste is het titelstuk van zijn elpee en doet evenmin als de opvolger. De elpee zelf heeft in 2007 een heruitgave gekregen, zowel cd als elpee, bij het Londense Soul Brother-label. Dat deze nieuwe uitgave als warme broodjes zijn gegaan, zegt wel iets over de cult-status van Benny Johnson. De originele elpee is praktisch onvindbaar en als je het gelukt hebt dat je een verzegeld origineel tegenkomt, dan kun je de portemonnee trekken. Een Duitser op Discogs vraagt maar liefst 250 euro.

De singles van Benny Johnson hoeven dat niet te kosten, zelfs het tegenovergestelde. Beneden een tientje in 'ons' geld heb je al een zeer fraai exemplaar. Het punt is echter dat op veel plekken de platen optisch worden gewaardeerd en dat is bij styreen en zeker bij het materiaal voor Today en Perception erg gevaarlijk. Mijn Black Ivory klinkt na een jaar ook al minder ten opzichte van de staat ten tijde van de aankoop.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten