zondag 17 januari 2016

Raddraaien: Vader Abraham



'Raddraaien' blijft een verrassende serie. Is het niet voor jullie als lezers dan wel voor mij als schrijver. De huisnummers van de dames en heren kappers uit de Gouden Gids van de regio Zwolle bepalen hoeveel singles ik moet verder tellen in een bak en bij de eerste de beste moet ik dan even een verhaaltje bedenken. Soms gaat dat van een leien dakje, maar ook niet zelden leer ik iets over een artiest of groep dat ik voordien niet wist. Zo komt het ook een aantal keren per serie voor dat ik met de billen bloot moet. Probeer je met je radioshows het niveau zo hoog mogelijk te houden en probeer je middels de 'Week Spot' de onderste steen boven te krijgen, trakteert het 'Raddraaien' me vandaag op dit. Staat dit ook in je bakken, Gerrit? Jazeker, dit staat in mijn bakken! Tweemaal zelfs: Een keer in het Nederlands en de Duitse versie. De 'Raddraaier' van vandaag is de eerste: 'T Smurfenlied' van Vader Abraham met die kleine blauwe wezens uit 1977.

Ik heb mijn collectie van Vader Abraham weten te beperken, maar heb toch nog een flink handjevol in de jaren zeventig-bak staan. De maxi-single ter gelegenheid van de zenderwisseling van Veronica is vanzelfsprekend, deze heeft een fraaie foto van de Norderney op de voorkant en dat heeft me altijd aangesproken. Zo'n 'Smurfenlied' moet je gewoon in de bakken hebben staan als je ooit het doel hebt gehad om alle Top 40-hits te verzamelen. Het is immers de bestverkochte plaat in Nederland in 1977. Een paar andere singles zijn erbij in geslopen, maar 'Gebeurtenissen' is geheel op zijn plek. Hoewel dat laatste nummer in 1973 kortstondig in de hitparade heeft gestaan, is dit de originele jaren zestig-persing op Delta. Uit de tijd voordat Vader Abraham bekend wordt en hij een aantal dubbelzinnige plaatjes opneemt.

Petrus Antonius Laurentius Kartner komt op 11 april 1935 ter wereld in het Gelderse Elst. Op achtjarige leeftijd wint hij zijn eerste talentenjacht, maar dat helpt hem in eerste instantie nog niet veel op weg. Hij woont en werkt enige tijd in Antwerpen in een chocoladefabriek waarbij hij expres chocola morst op zijn overall om er thuis hagelslag van te maken. Later is hij banketbakker en heeft een frietkot. Intussen zet hij dan toch de eerste stappen in de showbusiness middels het trio The Headlines, dat later de naam veranderd in The Lettersets. Hij werkt een tijdje als platenplugger voor Delta-Negram en gaat vanaf 1967 ook platen produceren voor het Delta-label. In 1969 staat hij min of meer aan de wieg van het succes van het 11 Provinciën-label van Dureco. Vanaf 'Huilen Is Voor Je Te Laat' van Corry & De Rekels is alles wat Kartner aanraakt goed voor goud. Zelf treedt hij op met De Goede Zonen en heeft in 1971 zijn eerste eigen nummer 1-hit met 'Zou Het Erg Zijn Lieve Opa' met Wilma, een zangeresje dat nota bene door Gert Timmerman is ontdekt.

De touringcar hoeft dit weekend niet gestart te worden. Ja, okay, er zijn wel een paar mensen overleden, maar niemand van het formaat van Natalie Cole, David Bowie of Otis Clay. En toch besteed ik vanavond een klein beetje aandacht aan een Nederlandse zangeres die ons is ontvallen. Vader Abraham heeft vanaf 1969 een paar kleine hits als Duo X. Zijn partner hierin is Annie De Reuver, een dame die een jaar voor Kartner's geboorte haar debuut maakt bij The Ramblers. Na jaren te hebben gezongen bij The Skymasters gaat ze in de jaren zestig werken voor Dureco en ontdekt ze Oscar Harris, De Kermisklanten en Ben Cramer. Ook produceert ze 'Zai Zai Zai' voor Cramer. De Reuver 'ontdekt' ook Vader Abraham voor Dureco en hij zal haar werk verder voortzetten. Met Jany Bron heeft ze in 1972 haar laatste succes als Ans & Jans (een tipnotering voor 'Ik Zou Het Heus Wel Willen'). In 1987 produceert ze 'Kleine Jodeljongen' van Manke Nelis. Een gebroken heup en een operatie die daarop volgde, zijn haar fataal geworden. Ze overlijdt op nieuwjaarsdag in Rotterdam, waar ze haar hele leven heeft gewoond. Annie De Reuver zou op 19 februari honderd zijn geworden.

Vader Abraham gaat intussen onverdroten door met het schrijven en produceren van carnavalskrakers en levensliederen als hij op het idee komt om een lied te maken over Smurfen. Dat heeft hem geen windeieren gelegd, van de single worden maar liefst 25 miljoen exemplaren verkocht. Hij neemt hiervoor het liedje in iedere mogelijke taal op. 'T Kleine Café Aan De Haven' wordt als 'Red Rose Cafe' een folk-traditional en is door 250 verschillende artiesten opgenomen. Herinnert me aan het feit dat ik in de jaren negentig nog eens een cd-box van Vader Abraham heb gekocht met als bonus-cd allemaal verschillende versies van 'T Kleine Cafe'. De zeezender Radio Veronica is een belangrijke supporter van het Nederlandse lied en dit wordt door Vader Abraham zeer gemist na 1978. Alleen 'Smurfenbier' belandt in de top tien en daarna wordt het steeds lastiger voor hem om op de radio te komen. Toch mag hij niet klagen, want Vader Abraham heeft méér hits gehad op de Nationale Hitparade dan welke artiest dan ook. De teller staat voorlopig op 69. En hoewel Kartner inmiddels tachtig is, is de periode van het carnaval in aantocht en zou het zo kunnen dat hij het op 70 zet. Ik help het voor hem hopen, maar laat ook de zeventigste hit links liggen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten