dinsdag 12 januari 2016

Week Spot: Jackie Verdell



Wikipedia is niet de enige pagina op het wereldwijde rag dat met een korrel zout moet worden genomen. Hetzelfde geldt voor onder andere Discogs. Zelf raadpleeg ik de laatste vaak in combinatie met 45cat, maar soms ga ik gewoon uit van het gelijk van Discogs en ga dan genadeloos de mist in. Als ik kijk naar de Blauwe Bak Top 100, daar vertel ik dat de oudste plaat waarschijnlijk van 1963 is. Achter 'Lord Don't Leave Me' van Famous Davis Sisters heb ik 1964 staan en ik weet nu alleen niet meer of dat van Discogs komt of van een Youtube-video. Ik vermoed nu dat het de laatste is en dat de elpee in de video uit 1964 komt, maar als single is 'Lord Don't Leave Me' uitgegeven in mei 1956. Eigenlijk is dat ook niet helemaal een verrassing, maar vooruit... ik heb net de feiten gecontroleerd en dit is de uitkomst. Ik leer 'Lord Don't Leave Me' overigens pas in mei van het vorige jaar kennen middels een uitzending van mijn 'Tuesday Night Music Club'. Als voorloper op 'Sample vs. Original' doe ik een show met veel originelen van samples uit de jaren negentig en nieuwe eeuw. Daarbij zit ook Moby's 'In This World' en ik raak een jaar daarvoor plotseling erg geïnteresseerd in welke plaat daarvoor is gebruikt. Omdat ik dan niet weet dat hier websites voor bestaan, blijft het een mysterie. Sinds mei weet ik dus dat het 'Lord Don't Leave Me' is van Famous Davis Sisters. De zang is echter van Jackie Verdell en zij heeft deze week de Week Spot met 'Are You Ready For This' (1967).

Verdell wordt geboren op 5 november 1937 in Philadelphia en zoals menig soul-zangeres begint ook zij haar muzikale loopbaan in de kerk. Ze gaat met haar ouders naar de 'Church Of God In Christ', maar bouwt een naam als soliste als ze naar 'Faith Temple' in New York gaat. Een kerk met maar liefst duizend zitplaatsen dat in 1965 zal dienen als locatie van de uitvaart van Malcolm X. Ruth Davis van de Famous Davis Sisters hoort haar zingen in 'Faith Temple' en haalt haar bij de groep. Famous Davis Sisters bestaat uit de zussen Ruth, Alfreda, Audrey en Thelma Davis, plus Imogene Greene en Jackie Verdell. Famous Davis Sisters is één van de eerste acts op het Savoy-label, een platenmaatschappij uit Newark, New Jersey, dat uitsluitend gospel op de markt brengt. Op 13 april 1956 neemt Verdell de single 'Plant My Feet On Higher Ground' op met op de flip 'Lord Don't Leave Me'. Pianist en organist is Curtis Dublin. Verdell schittert op de plaat met haar krachtige mezzosopraan en elders luistert een jonge gospelzangeres vol bewondering naar de verrichtingen van Verdell. Later zullen de dames elkaar nog enkele malen ontmoeten. De andere zangeres is Aretha Franklin.

,,Girl, you peed tonight", is een zeer ongebruikelijk compliment dat Franklin eens van Verdell krijgt na een optreden. Hoewel ik liever poep- en plasverhalen van Soul-xotica hou, heeft het hier wel meerwaarde in het verhaal. Verdell zingt namelijk zó hard bij optredens met Famous Davis Sisters dat ze door de inspanning haar blaas niet meer onder controle heeft, waardoor ze bij optredens gemiddeld twee tot drie urine-vlekken in haar pij heeft. Aretha geeft toe dat het bij haar ook wel eens zo is gesteld en dat ze dan besluit dat niemand zó hard hoeft te zingen. In 1960 is de stem van Verdell aardig gezakt en kan ze niet meer in de hogere registers zingen. Hoewel ze tot 1966 losvast-lid blijft van Famous Davis Sisters, richt ze zich in 1960 op een solo-carrière buiten de gospel. Ze maakt een paar singles voor het Peacock-label uit Houston. De platen vallen niet tot nauwelijks op, hoewel haar zelf geschreven 'Why Not Give Me A Chance' een paar jaar later wordt gecoverd door O.V. Wright en Ruby Wilson. In 1967 tekent ze een contract bij de Amerikaanse arm van Decca en verschijnt als eerste onze Week Spot: 'Are You Ready For This'. Een 'hit' welke over het hoofd is gezien in de Northern Soul-beweging. Toch doet deze single in 1967 niets, evenals 'Does She Ever Remind Me Of You?' en 'Call On Me'. De laatste verschijnt op Coral. In de begin jaren zeventig is Jackie een veelgevraagde studiozangeres. Zo is ze onder andere te horen op 'Moondance' van Van Morrison, al dan niet in het gezelschap van Judy Clay en Cissy Houston. Ze werkt naast Morrison ook mee aan platen van Dee Dee Warwick, Wilson Pickett, Horace Silver en Martha Veléz. Rond 1974 maakt ze haar volgende eigen single en dit is wederom een gospelplaat. In 1983 produceert Joe Simon haar enige elpee, 'Lay My Burden Down' en hierbij assisteren Dee Dee Warwick en Cissy Houston in het achtergrondkoor.

Het doet Verdell pijn om te zien hoe Aretha Franklin beroemd wordt en veel geld verdiend, terwijl ze zelf nauwelijks kan rond komen. Haar gezondheid doet haar in 1988 verdwijnen van het podium. Haar vechtlust om op zijn minst waardering te krijgen voor haar baanbrekende werk in de jaren vijftig en zestig zal niets meer opleveren. Op 3 augustus 1991 sterft ze, vergeten door pers en publiek, op 53-jarige leeftijd. Het is de eer aan Richard Melville Hall om haar in 2002 terug in de hitparade te brengen. We kennen Melvin Hall beter als Moby en hij gebruikt samples uit 'Lord Don't Leave Me' van Famous Davis Sisters voor zijn hit 'In This World'. Als Verdell dit nu eens had mogen meemaken, hoe anders was dit verhaal dan geëindigd?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten