maandag 25 januari 2016

Van hit naar her: Alan Walker



Dit bedoel ik dus met het 'excuus' in 'Raddraaien' om Dallas Taylor geen plekje te gunnen op Soul-xotica. Hoewel dit blog veel en vaak over knisperend vinyl gaat, wil ik niet alleen maar in het verleden leven. Er wordt tegenwoordig nog zoveel goeds gemaakt? Nee, natuurlijk niet, de muzikale elite heeft het voor het zeggen en geeft massaal af op Justin Bieber en '(vul-zelf-land-in) Got Talent'. Als het aan hen had gelegen, was de muziek al in 1980 dood geweest. Op Soul-xotica kijk ik niet alleen naar de helden uit een grijs verleden en sla gemakshalve de helden uit het heden over om meteen door te gaan naar de toekomst. Als er iemand is die de komende maanden de radio gaat domineren, dan is het deze Alan Walker wel. Een nog vrij verse naam met al wel een paar cult-klassiekers op zijn naam staan. Eentje daarvan heeft hij nu voorzien van een zangeres en deze staat op het punt om Europa te veroveren. Vandaag in 'Van hit naar her': Alan Walker en zijn hit 'Faded'.

Het 'leuke' aan het behandelen van deze jonge honden is dat je niet zelden een herinnering hebt bij de geboortedatum van het onderwerp. Dat is hier eveneens het geval: Ik heb de caravan na Woodstock in het weiland laten staan en ga op zaterdag 22 augustus 1997 met de Vespa-scooter een nachtje 'kamperen' op de Baars. Dat begint, uiteraard, met een sloot bier in De Karre en later op de avond wil ik, vraag me niet waarom, Total Touch zien in Smithy's Palace, een plattelandsdiscotheek in Eesveen. Ik voel me met mijn 22 jaar al een 'oude bok' in het gezelschap van de vijftienjarigen en geniet ook nauwelijks van het concert van Total Touch. Dat was op Noorderslag anders geweest, maar misschien ook uit rebellie tegenover het 'stijve' VPRO-publiek. Bij maandag 24 staat me iets van bij dat ik de vloer van Het Bolwerk in de was heb gezet. Het is op die laatste dag dat in het Engelse Northampton Alan Walker wordt geboren. Zijn vader is Engels en zijn moeder van Noorse afkomst. Omdat de familie in 1999 naar Noorwegen verhuist en Alan daar zal opgroeien, wordt hij nu beschouwd als een Noorse dj.

Ditmaal is het niet de stoffige platencollectie van ouders of ouderwetse synthesizers die een jongeman voor techniek en muziek doen interesseren. Nee, Alan Walker is een kind van zijn tijd en bij hem begint het met programmeren van computers en grafische ontwerpen op de digitale machines. In 2012 begint hij met het maken van eigen muziek op de laptop en door hulp en commentaar van vrienden maakt hij zich op om zich te melden bij de platenmaatschappijen. De tijd van een cassettebandje sturen, ligt eveneens ver achter ons en dus laat Alan Walker de originele 'Fade' eerst los op Youtube. Daar wordt het vele malen bekeken en valt het op bij een platenmaatschappij met de eigenzinnige naam No Copyright Sounds. In 2015 verschijnen verder de tracks 'Spectre' en 'Force' en ook hier wordt alle muziek geschreven en uitgevoerd door Walker zélf.

In 2015 toont de Zweedse divisie van Sony interesse in Walker en zo verschijnt op 4 december van het afgelopen jaar de single 'Faded'. Het is feitelijk een remix van 'Fade' met als aanvulling de zangeres Iselin Solheim. Dat klinkt als...? Tja, het bekende commerciële geluid, maar eentje waarvan ik niet genoeg kan krijgen. 'Faded' past zo in het rijtje van onder andere Hippie Sabotage's remix van Tove Lo's 'Habits'. Geen Tiësto-achtige kermisklapper, maar een sfeerrijk poppy dance-nummer dat het goed doet op de radio.

In Engeland verschijnt de track op Relentless en stijgt het flink in de tweede week, maar dan hebben we het over de 'Dance Singles Top 40'. Daar staat het op 33. Dat is té minimaal voor de 'mainstream' Top 40, maar dat komt wel goed. Volgende week is daar weer flink ruimte nu de oudjes van Bowie alweer richting uitgang gaan. In ons kikkerland stijgt het in de tweede week van 24 naar 12 in de Tipparade en met zo'n rotgang staat het over drie weken in de top tien. Ik gun het Alan van harte en ga hem de komende weken op de radio nog wel eens een handje helpen!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten