vrijdag 8 januari 2016

Singles round-up: januari 1



Omdat ik gistermiddag laat wakker werd en het licht in de gang stuk is (je went aan die dingen...?), kon ik niet zien of de postbode iets had bezorgd. Pas vanmorgen kom ik erachter dat de genoemde twee Discogs-singles gisteren zijn binnengekomen. Vanmiddag moest ik even de stad in en dat is geen straf geweest. Een stuk aangenamer ten opzichte van vorige dagen en het voelt lekker aan op de fiets. Ik wil in eerste instantie rechtstreeks de stad in fietsen, maar keer dan om en kijk even bij de 'oude' kringloopwinkel. Daar boek ik enige successen en dan besluit ik ook even bij de 'nieuwe' te kijken. Nog meer singles... Tenslotte de toef slagroom op de taart: Een bezoek aan De Tafel. Zie daar: 31 singles van vanmiddag en de twee Discogs-aankopen. Dat betekent dat de eerste drie 'Singles round-ups' van deze maand in de steigers staan. Ik presenteer jullie iedere dag elf singles van de drieëndertig in alfabetische volgorde. In het tweede en derde deel zitten de Discogs-singles, de volgende elf komen van de verschillende winkels in Meppel.

* The Allisons- Words (NL, Fontana, 1961)
Ik ben al veel kritischer geworden ten opzichte van een paar jaar geleden. Late jaren vijftig en vroege jaren zestig heeft jarenlang bij mij de indruk gegeven dat deze 'duur' zijn. Dat zal te maken hebben met de status van de singles in de jukebox-winkels waar ik begin jaren negentig vaak kwam. Tegenwoordig zijn veel van deze singles praktisch geen stuiver meer waard. Zo'n 'Words' van The Allisons bijvoorbeeld, de bijna-identieke opvolger van 'Are You Sure?'. Okay, het ding heeft zijn beste tijd gehad, maar draait vrolijk door ondanks de vele krasjes. Tachtig cent bij De Kring, meer mag dit bereleuke plaatje niet opleveren.

* Idi Amin- Amazin' Man (NL, Transatlantic, 1975)
Op deze single krijgt de Oegandese president Idi Amin 'assistentie' van ene John Bird en dat levert een grappige 'novelty' op. Een aanstekelijk reggae-ritme met een komische tekst, heel erg Engels en heel erg 1975. Leuk voor de heb!

* The Animals- Don't Let Me Be Misunderstood (NL, Columbia, 1965)
Een euro bij De Tafel en ik ben zo blij als een kind. Eén van de weinige ontbrekende Animals-singles in mijn verzameling en hij mag er zijn ondanks wat gekraak op de achtergrond. Helaas weer niet met zo'n fraai fotohoesje als bovenstaande. Dat is dan ook de Deense fotohoes, want heeft deze ooit een Nederlandse fotohoes gehad? Zowel de verzameling van Peter als 45cat geven me geen antwoord hierop.

* Earl Bostic- Flamingo (NL, Polydor, 1972)
De handel van Bart bij De Tafel heeft sinds enige weken een nieuw vakje: 'Nieuw binnengekomen'. Dat bespaart een hoop zoeken, want qua singles staan er inmiddels een kleine honderd. Ik haal al genoeg interessant spul uit dat vakje als ik toch even door een rijtje 'oudere' singles blader. Dan zie ik deze en heb hem een paar weken geleden al in de handen gehad. Ziet er erg gaaf uit met fotohoesje en hoeft desondanks slechts een euro te kosten. Vooruit, omdat we tóch bezig zijn?

* Boys Town Gang- Ain't No Mountain High Enough/Remember Me (NL, WEA, 1981)
Ik heb deze single al bij mijn vorige bezoek aan de 'oude' kringloopwinkel in handen, maar besluit dan dat de tijd niet rijp is. Nu móet ik hem toch meenemen. De single komt in een speciale promo-fotohoes welke je kan uitvouwen en zodoende kun je kennis maken met Foreigner, ZZ Top en andere pop- en rock-sterren die uitkomen voor het WEA-concern. Persoonlijk vind ik de single-knip een stuk minder interessant dan de lange 12"-versie welke ik reeds enige malen heb gebruikt als laatste plaat in 'Floorfillers', maar de plaat zelf is in een puike conditie!

* Corry Brokken- Milord (NL, Philips, 1960)
Verrassing? Eén standhouder bij De Tafel heeft zijn platen verzegeld in plastic zakjes en dat is waar ik deze vind. Een modern kwartje voor, zoals het lijkt, een smetteloos exemplaar van 'La Mamma' van Corry Brokken. Nu ik het hoesje open maak, blijkt 'Milord' er in te zitten. Afijn, ik geloof dat ik beide heb, alleen is mijn Favorieten Expres-hoesje van 'La Mamma' niet in de beste staat dus die kan ik sowieso vervangen. Qua 'Milord' ga ik er, denk ik, op achteruit en zo te zien is de Kliko de enige juiste bestemming. Niet zeuren voor vijfentwintig eurocent!

* Jimmy Cliff- Look At The Mountains (Duitsland, Reprise, 1976)
De b-kant trekt in eerste instantie de meeste aandacht: Een cover van 'No Woman No Cry'. De a-kant klinkt daarentegen erg fijn en ben nu wel benieuwd wat Cliff met het Marley-nummer doet. Nee, deze doet het niet voor mij. Ik blijf het dus houden bij deze 'Look At The Mountains'. Niks wereldschokkends en het past naadloos aan op vroegere Jimmy Cliff-platen.

* The Dolphins- Hey-Da-Da-Dow (US, Fraternity, 1964)
Bij het Fraternity-label gaat mijn hart altijd sneller kloppen en dat komt waarschijnlijk door 'Memphis' van Lonnie Mack. Dit is echter beduidend rustiger dan het wilde geluid van Mack. Solide meerstemmige pop zonder dat het ergens spannend wordt.

* Fats Domino- Margie (NL, Imperial, 1959)
Zie het verhaal van The Allisons. Het zal rond 1991 zijn geweest dat Fats Domino, maar ook Elvis en The Shadows ver buiten mijn bestedingsgrens zit. Het begon in geval van Fats Domino met vijftien gulden. De laatste paar jaar heb ik al meerdere Fats Domino-singles gekocht voor dubbeltjes en kwartjes en het blijft een zwak punt. Fats Domino-platen klinken namelijk altijd gezellig. Zo ook deze 'Margie' voor tachtig cent bij De Kring.

* Dr. York- Shake-N-Skate (NL, Jungle Jam, 1981)
Het fotohoesje ziet er erg kitscherig uit en de distributie van Bosch Nieuwkoop (van het Boni-label) doet me een paar weken geleden deze single weer terug zetten op de plek waar ik het vond. Nu bekijk ik nogmaals het hoesje en het begint steeds meer te boeien. Opgenomen in New York? Ja, zo klinkt het ook. Funky disco uit de diepste krochten van de New York-disco. Reserve-Blauwe Bak!

* Electric Light Orchestra & Olivia Newton John- Xanadu (NL, Jet, 1980)
Ook uit de bak van vijfentwintig cent. Het is bijna een kwart eeuw geleden dat ik deze single voor de eerste keer koop en ondanks de leeftijd van elf jaar is de single en hoes zwaar beschadigd. Dan klinkt deze een stuk fijner. Overigens kost de single in 1991 ook een kwartje, maar dat is de helft minder van dit exemplaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten