zaterdag 30 januari 2016

Van hit naar her: Dua Lipa



Gelukkig! Ik heb weer vertrouwen in het Nederlandse, ook al is het de vraag hoelang dat zo blijft. Ik verneem net dat Maan 'The Voice Of Holland' heeft gewonnen en dat nu al bekend is dat dit de nieuwe Alarmschijf gaat worden. Hoezo een lachertje? Voor wie de Top 40 al tien jaar niet meer heeft gevolgd, vroeger was de Alarmschijf de nummer 1 in de Tipparade. Daar stond het binnen twee weken en stoomde dan de Top 40 binnen. Tegenwoordig is de Alarmschijf het uithangbord van 538 en heeft geen enkele binding met Top 40 of Tipparade. Een single hoeft niet eens in de Tipparade te staan om toch Alarmschijf te worden. Vorige week was ik van plan om Dua Lipa te behandelen in 'Van hit naar her'. Ik wist alleen niet meer te herinneren waar ik haar vandaan had gehaald. Achteraf gezien stond ze in de stemlijst voor de Tipparade, maar was vorige week daaruit verdwenen. Nu heb ik net de Top 40 geraadpleegd en, ja, er zit schot in de Top 3. Justin Bieber is gezakt en Lukas Graham is de nieuwe nummer 1 met 'Seven Years'. Toch moet ik bekennen dat ik niet heel erg kapot ben van het nummer en richt me dus op de nieuwe nummer 30 in de Tipparade. En dat is... 'Be The One' van Dua Lipa! Heb ik het dan toch over het hoofd gezien? Ik ben dolgelukkig want ik had net schik gekregen in het draaien van de single en nu is er opeens weer alle reden toe. Laten we van 'Be The One' een knal-hit maken!

De zomer van 1995 is niet mijn meest gelukkige om het zachtjes uit te drukken. Ik ben met alles 'iets later'. Het duurt als kind ook tot mijn derde of vierde voordat ik zindelijk word en daarna komt alles later. Zo ook mijn puberteit. Het vervelende dwarse kind dat niks wil, komt pas op mijn twintigste naar boven. Als veertienjarige moet je een legitimatiebewijs tonen en dus is het niet eenvoudig om aan drank te komen. Als twintigjarige met een kop van iemand in de dertig is dat geen enkel probleem. De zomer van 1995 kenmerkt zich door drank, heel veel drank, en een lichtelijk destructieve leefstijl. Het kan me hoegenaamd 'geen moer meer schelen' en dat komt in alles tot uitdrukking. Op 22 augustus 1994 kom ik voor het eerst op het Dicky Woodstock-festival nabij Steenwijk, maar dat is in 1995 in het eerste weekend van augustus. Ik weet dus niet precies te vertellen wat ik op 22 augustus 1995 heb gedaan, maar zeker is wel dat er bier voorbij is gekomen op die dag. Aan de overkant van de Noordzee geeft een moeder geboorte aan een kind dat ze de voornaam 'liefde' meegeven. In het Albanees wel te verstaan. Dua's ouders zijn in de begin jaren negentig gevlucht uit Kosovo naar Londen.

De vader van Dua is rockmuzikant geweest en ze groeit op met zijn muziek. Het is al vroeg duidelijk dat Dua's toekomst in de muziek ligt en zo bezoekt ze de 'Sylvia Young Theatre School'. Deze school opent haar deuren in 1972 en geeft educatie aan een groot aantal vooraanstaande acteurs, presentatoren en muzikanten. Uit die laatste categorie zijn Rita Ora, Emma Bunton (Baby Spice van Spice Girls) en Amy Winehouse de meest sprekende namen. In 2008 besluit de familie Lipa terug te keren naar Kosovo als dit zelfstandig wordt verklaard van Servië. Het daaropvolgende jaar wordt de keuze van Dua andermaal benadrukt. Ze gaat zelf liedjes schrijven, maar manifesteert zich tevens via Youtube waar ze liedjes van Christina Aguilera en Nelly Furtado zingt. In 2010 besluit ze dat haar toekomst niet in Kosovo ligt en verhuist naar Londen waar ze bij vrienden intrekt. Een jaar later vindt ze een lucratieve bijbaan als model. De foto boven dit bericht spreekt boekdelen?

Ze komt in 2015 onder contract bij Warner Bros. en kan daarbij rekenen op hulp van het management van Lana Del Rey. In augustus verschijnt 'New Love'. De plaat wordt geproduceerd door de ervaren producers Emile Haynie en Andrew Watt. Toch doet het weinig tot niets. In oktober verschijnt 'Be The One' en ditmaal is het wel raak. In Vlaanderen schopt de single het tot een 21e plek, in Oostenrijk nummer 13, Duitsland nummer 12, Zwitserland 19 en nummer 3 in Bulgarije. Engeland heeft het voorlopig nog even te druk met Bowie en Bieber, maar ik ga ze een handje helpen. In Nederland komt het zo gezegd net de Tipparade binnen en is het nog afwachten. 'Be The One' is zó catchy dat het of genadeloos flopt of een joekel van een hit wordt. Ik hoop op dat laatste want het is Dua van harte gegund. Haar debuutalbum moet dit jaar nog verschijnen en 'Be The One' is daarop het enige nummer dat ze niet zelf heeft geschreven. Lucy 'Pawws' Taylor tekent daarvoor. BBC heeft Dua Lipa op de 'long list' gezet voor 'het geluid van 2016', een samenwerking tussen de Beeb en Wolfman Radio moet wel wonderen gaan verrichten?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten