maandag 21 april 2014

Vijf-tien-honderd-sprong: juni 2013-februari 2014



Er was ooit een tijd dat ik bij het halen van iedere honderd berichten een feestje organiseerde. Ik bedoel: Wie had ooit verwacht dat ik het tot vijftienhonderd berichten zou brengen? Zoals ik al eerder heb aangegeven, was ik wel de laatste die het had verwacht toen ik op 2 maart 2010 mijn eerste bericht publiceerde. In het begin heb ik nog wel eens een oproep gedaan om je, als lezer, te melden. Vreemd als het lijkt, maar via de Nokia had ik geen overzicht van de bezoekersaantallen. Had ik het maar geweten? Okay, sommige berichten zijn nauwelijks gelezen, maar anderen zijn daarentegen honderden malen aangeklikt. Niet slecht voor een weblog waarvoor ik niet tot nauwelijks promotie maak! Soul-xotica is vooral mijn dagelijkse speeltuintje en maak me dus niet heel erg druk over bezoekersaantallen, maar toch... wil ik in dit 1498e bericht even opstaan en een daverend applaus geven aan jullie als lezers en volgers. Ik hoop jullie met zeker nog eens 1500 berichten lastig te vallen! Vandaag de laatste aflevering van de vijf-tien-honderd-sprong. Vandaag springen we van eind juni naar de weekplate van afgelopen februari.

21. Blauwe Bak Top 40 2013/2: 31-40 (27-6-2013)
De Blauwe Bak Top 40 is ook al zo'n uitdaging. Vaak heb ik heel veel keuze, maar in dit tweede kwartaal van 2013 moet ik een beetje 'smokkelen'. Ik heb even belangrijke uitgaven te doen en dit gaat ten koste van de singles. Is niet heel erg natuurlijk en nog steeds krijg ik het voor elkaar om met een Top 40 te komen, ook al moet ik hiervoor de singles uit de laatste dagen van maart aanspreken. Als de datum van het samenstellen in vizier komt, ga ik echter toch weer als een gek bezig. Dan probeer ik 'de schade' in te halen. Al-met-al levert het toch wel een spannende lijst op, ook al hebben plaatjes als 'The Real Thing' van Sail-Joia en 'I Was Made To Love Her' van Stevie Wonder weinig invloed op de eindejaars-Top 100. Het fotomodel mag er echter zijn en doet het ook redelijk goed in de Top 100, het is de nummer 31 in de lijst: 'If He Were Mine' van Paula Durante. Eind juni 2013 zit ik heerlijk in mijn vel: Sinds twee weken ben ik 'live' gegaan bij Wolfman en ten tijde van deze Schijf ben ik pas begonnen met The Vinyl Countdown.

22. One (28-8-2013)
In 2010 heb ik op Soul-xotica uitgebreid verslag gedaan van mijn fietsvakantie. Ik begreep later van iemand dat die was 'meegefietst' tot België en de rest had overgeslagen. Een half jaar later reconstrueer ik de Monstertocht van Tuk-Mossley-Tuk en dat is opnieuw een serie waarbij ik halverwege de rit de bezoekersaantallen zie kelderen. De vakantie van afgelopen jaar is 'nothing fancy', ik wil er gewoon even lekker tussenuit en bovenal genieten. Dat is gelukt! Op de vrijdagavond speelt opeens 'If' van Bread door mijn hoofd als ik over de Posbank fiets. 'If a picture paints one thousand words'... Ik besluit de zin in stukjes te breken tot het aantal dagen dat ik hier ga vertoeven. Omdat 'a' niet zo'n leuke titel is, houd ik 'a picture' compleet, hoewel... als ik toch nog besluit een dag langer te blijven dan moeten ze wel gescheiden worden. Uiteindelijk ga ik woensdag terug en besluit het, volgens planning, met 'words': Een korte bespiegeling van de vakantie en bij de overige dagen een foto. 'One' toont ons het centrum van Zutphen, het terrasje waar ik op maandagmiddag uitgebreid heb zitten genieten in de zon.

23. Singles round-up: oktober 4 (25-10-2013)
Over 'schade inhalen' gesproken: In oktober is de stoommachine weer volledig op gang en brengen Ebay, Rarenorthernsoul, Facebook-groep en 'good old' kringloopwinkels mij een waslijst van singles. Op deze vrijdag presenteer ik jullie de laatste negen uit het alfabetische overzicht van de nieuwe aankopen. Een gemengde lijst. Een heruitgave van Major Lance, een eigenaardig dingetje van The Majors, een ondergewaardeerde favoriet van The Mirettes, singles van Puf'n'Stuff en Marsha Raven uit de kringloopwinkel, een staaltje dynamiet in de vorm van Ede Robin, Ronald Isley met een dame als Rudy & Judy, nóg een heruitgave van The Sapphires en ons fotomodel van The Tiaras. Gaat helemaal goed komen met die Top 100 in december!

24. Week Spot: Wendy Alleyne (24-12-2013)
'The sky is not the limit, your mind is', las ik vorige week op Facebook. Vreemd toch hoe je bij iets dat je zelf hebt bedacht toch nog rare regeltjes oplegt. De Week Spot moet natúúrlijk upbeat en Northern Soul zijn? Bij de samenstelling van de Blauwe Bak Top 100 kom ik mezelf andermaal tegen, want ook Wendy Alleyne zit in de Northern Soul-koffers. Bestaat er iets mooier dan dit? Kan ik me bijna niet voorstellen. Ik zou de plaat de bijbelstatus kunnen geven, maar wil hem persé in de Top 100 hebben. Als ik haar loslaat op de top tien verplettert ze alles en dan besluit ik tot een compromis te komen met mezelf. Wendy Alleyne mag op 50 in de Top 100 en ik maak haar spontaan tot Week Spot.

25. Dagplate: zondag (23-2-2014)
De start van de vierde Weekplate op Soul-xotica. De plaat herinnert me tevens aan een belofte die ik nog moet waarmaken: Het opnemen van de Top 20 van de Blauwe Bak Top 100. Omdat Bettye mij even voor het schrijven van de Dagplate laagjes kippevel heeft bezorgd, maak ik deze alsnog. Bettye staat eveneens op twintig in die lijst met 'I Want Sunday Back Again', de Dagplate van 23 februari. Een plaat die synoniem staat aan maandagochtend: Ontbijtje met Bettye Swann op de draaitafel. De single geeft precies het gevoel weer, een mix van tevredenheid en heimwee naar The Vinyl Countdown van de avond ervoor.

Morgen presenteer ik jullie de Week Spot in bericht 1499 en ook dat is een beetje speciaal. Omdat ik zaterdag een vervolg ga doen op de Do The 45 in 'baby'-stijl van vorig jaar, gaat dit een vrij recente aanwinst worden met het woord 'baby' in de titel. Snel terugbladeren naar de Single round-up's of gewoon morgenavond even kijken? Die keuze laat ik aan jullie...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten