vrijdag 18 april 2014

Vijf-tien-honderd-sprong: januari-september 2011



Voor een Goede Vrijdag is dit best een unieke dag. Zolang ik in de post werk (en in 2008 ook bij de Dyka) heb ik altijd nog op deze dag moeten werken. Aanvankelijk leek dit ook het plan te zijn, maar toen kreeg ik woensdagavond een telefoontje van een collega met de vraag of wij konden ruilen. Geen probleem! Ik heb dus gistermiddag voor haar gewerkt en zij vandaag voor mij. Dat is altijd weer het punt van detachering. Reestmond is op Goede Vrijdag altijd vrij, van Noordwestgroep weet ik het eigenlijk niet meer te herinneren. Een productiebedrijf als Dyka of een postbedrijf gaat altijd door en dat weet je van tevoren. Ik heb vandaag, na een knaller van een Floorfillers, vorstelijk uitgeslapen. Maandag ben ik wel vrij en dan hoop ik nog wat schade van zondag in te halen: Ik neem het 'classic rock'-programma van een Wolfman-collega waar, tussen 5 en 7, en daarmee is mijn zondag voor fietsavonturen aan puin. Vandaag de tweede vijf-tien-honderd-sprong die begint in januari 2011 en eindigt bij 'de vakantie' van dat jaar. Tussen het laatste bericht van vandaag en het eerste van morgen zit de 'omwenteling' in mijn Northern Soul-verzamelen. Maar snel los...

6. Schijf van 5: automerken (9-1-2011)
Ik ben inmiddels aan de slag gegaan in de post bij de Noordwestgroep. Het is een ochtend-ritueel voor mij. Ik ga 's ochtends namelijk lopend naar het werk. Ik ben er binnen twintig minuten, lekker muziekje op en een paar peukjes onderweg. Op dat stuk van de Rembrandtstraat naar de Koematen bedenk ik drie Soul-xotica-rubrieken: Het Telefoontoppertje (dat helaas niet bij de geselecteerde berichten zit), 20 Years Ago Today en Schijf van 5. Voor de naam van die laatste moet ik mijn zus bedanken. Natuurlijk hebben we op de lagere school wel voorlichting gehad over de maaltijdschijf, maar dat ben ik in juni 2009 hélemaal vergeten. Bij één van de eerste 'alcoholvrije' fietstochten ga ik langs in IJlst en arriveer net rond etenstijd. Het is warm weer en bovendien is het zondag, dus IJlst gaat niet uren in de keuken staan. ,,Morgen maar weer schijf van vijf",. hoor ik mijn zus zeggen en opeens weet ik dat ik ooit nog eens iets ga doen met die naam. Als eind 2010 de kleuren 'opraken', is de Schijf van 5 een logisch vervolg. Bij deze eerste mag het automerk ook in de groepsnaam zitten, maar dat is vooral om dat ik 'Too Much Smoke' van The Datsuns in de lijst wil hebben. Dit is het uiteindelijke resultaat:
1 Too Much Smoke-The Datsuns
2 N.S.U.-The Cream
3 Bluebird-Buffalo Springfield (Bluebird is een Datsun/Nissan-type)
4 Lotus Love-The Zipps (het merk Lotus)
5 Doin' The Mustang-Don Bryant (Mustang is een type Ford)

7. 20 Years Ago Today: 290-292 (10-3-2011)
Ik klop mezelf niet graag op de borst, maar ik vind het knap dat ik de discipline van het dagelijks publiceren onder de knie heb gekregen. Wie kon bedenken dat ik ruim een jaar na de start van Soul-xotica nog steeds zou publiceren? Ik niet! Ik dacht aan SoulteXt en ook een paar andere 'avonturen' die dagelijks zouden moeten plaatsvinden, maar die na een paar weken alweer van het lijstje waren verdwenen. Het is me nog maar één of twee maal overkomen dat ik vergeten was om te publiceren. Soms is de inspiratie even zoek, ben ik té moe om te schrijven of heb ik niet de tijd ervoor. Toch denk ik er in zo'n geval aan. Met kerst 2010 ben ik bij mijn ouders, de laatste kerst dat ik dit kan zeggen. Ik vind daar mijn kaartenbakjes die ik tot 1994 bij hield van mijn singles verzamelen. Ik heb het idee opgevat om alle singles die ik in 1991 heb gekocht middels deze serie weer voor het voetlicht te brengen. 1991 is het laatste jaar van alleen maar zes gulden zakgeld per week en dus moet ik heel kritisch zijn ten opzichte van de aankopen. In 1992 ga ik verdienen en dan is het hek van de dam met de plaatjes. Ik weet niet hoe het jullie is vergaan, maar ik heb genoten van deze serie en het heeft enkele platen twintig jaar later ook nog een 'boost' gegeven waardoor ik ze weer opnieuw ben gaan draaien. Deze specifieke aflevering van 20 Years Ago Today is een beetje 'rommelig': Alleen 290 ('Driver's Seat' van Sniff'N'The Tears, de originele 1980-single) heb ik op dat moment gekocht. 291 is 'The Last Farewell' van Roger Whittaker en 292 'Quand Les Roses' van Adamo, welke ik beide in 1990 heb gekocht maar die ik nooit had 'ingeschreven'.

8. Hyperdepiep (9-5-2011)
De winter van 2010/2011 is bijzonder 'mild' geweest voor mij. Natuurlijk begin ik automatisch te tandenklapperen als ik denk aan uitstapjes in panty en rokje bij min-drie, maar verder gaat het mij voor de wind. Ik merk zelfs even niet dat ik financieel zwaar wordt benadeeld. Ik red me immers prima! Eind maart komt de kink in de kabel en opeens slaat de stemming om. Omdat niet duidelijk is wie mij moet gaan betalen, stop ik eerst maar eens met het werk. Vlak erna overlijdt mijn vader, iets dat er aan zat te komen, want hij was ongeneeslijk ziek. Intussen heb ik een gigantische strijd met UWV, Noordwestgroep en gemeente over wie mij gaat betalen en wat er van mij verwacht wordt. Op zondag 8 mei ben ik al vroeg wakker en wil een eind gaan fietsen. Noem het besluiteloosheid, maar ik zit twaalf uren later nog in de stoel en heb helemaal niks gedaan! Wel ben ik die ochtend 'geraakt' door een nummer van de eerste elpee van Moby Grape, 'Sittin' By The Window'. Ik kan het niet juist beschrijven waar het hem aan ligt, maar dit nummer legt me lam voor een halve dag. De dag erna 'vier' ik het met dit bericht.

9. 20 Years Ago Today: 410-412 (8-7-2011)
Kijk! Zo snel ging het dus met die serie: 120 singles in iets meer dan drie maanden. Op een bepaald moment had ik het ook 20YearsAgoToday.blogspot.com kunnen noemen. Ik kan zowel de dag van 1991 als van 2011 nog geheel oproepen. Dat eerste is behulpzaam bij het verhaal over de singles ('Ruby Tuesday' van The Rolling Stones, 'Goodnight' van Roy Orbison en 'Little Bird' van Tielman Brothers). De achtste juli is een vrijdag. We hebben de afgelopen maanden prachtig weer gehad, maar in juli is het opeens mis. Het is deze dag eveneens wisselvallig. Ik heb een paar weken geleden een single gekocht van Apollo's Wing en als ik ontdek dat die plaat niet meer in het bezit is van de oorspronkelijke groepsleden besluit ik tot een donatie. Dat regel ik een beetje op deze dag, in september vindt de overhandiging plaats, maar het geheel zal me toch met een onbevredigd gevoel achterlaten. Hoewel geld een schaars goed is, dood ik die middag in juli een uurtje in de videotheek. Ik activeer een nieuwe pas, want ik heb opeens behoefte om films te gaan kijken. En dit zal weer resulteren in De Video Draait.

10. En nog vele jaren in Gesundheit! (6-9-2011)
De vakantie van 2011... Pijnlijk geval! Mijn trouwe fiets is de klap van de fietsvakantie van 2010 eigenlijk nooit meer te boven gekomen. Geld om een betrouwbare tweewieler te kopen ontbreekt en als ik al een fiets had gehad, dan werkt het weer niet mee. De vakantie van 2010 was wisselvallig, maar die van 2011 was letterlijk in het water gevallen. Op een zaterdagmiddag in augustus ga ik met de trein naar Zwolle en bij een reisbureau twijfel ik nog aan een 'last minute' naar Spanje of iets dergelijks. Ik koop maar plaatjes en een week later een andere fiets. Het geld komt met terugwerkende kracht en de behoefte aan vakantie blijft bestaan. Via Facebook krijg ik te horen van de Soul City-feesten in Keulen en dit trekt me meteen aan. Toch vier ik in deze eerste week van september al flink vakantie. Op woensdag (7) singles en dvd's in Meppel, op donderdagavond naar King Kong in Leeuwarden en vrijdag het uitstapje naar Utrecht. Ook komt het Soul City-feest van 24 september in de agenda te staan. Dit bericht gaat over de elpee van Snowblink (de zangeres heet Daniela Gesundheit) die ik in augustus heb gekocht en die voor een gedeelte bij de soundtrack hoort van deze weken. In het eerste bericht van morgen genieten we na van het concert van dezelfde Snowblink.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten