vrijdag 25 april 2014

Van hit naar her: Dansson & Marlon Hoffstadt



Sinds een paar weken heb ik me laten registreren bij de Top 40 om te kunnen reageren. Na een paar milde reacties gaat het me toch steeds meer irriteren en haal soms even hard uit. Het forum heeft blijkbaar een moderator, want er wordt naar lieve lust berichten en reacties verwijderd. Als ik een goed geformuleerd argument neer pen zonder schuttingwoorden, verwensingen of links en deze wordt verwijderd: Betekent het dat ik de vinger op de zere plek heb gelegd? Ik blijf doorgaan in mijn missie, want dat er iets hopeloos is misgelopen bij de Top 40 staat als een paal boven water. Downloads worden opeens niet meer meegerekend en alles draait om de 'airplay'. Alsof wij, als consument, invloed hebben op wat we op de radio horen. Het resultaat laat zich zien: Een totaal vastgeroeste hitparade met voor een kwart platen die langer dan twintig weken staan genoteerd. Hoogste nieuwe binnenkomers op dertig en dan vaak ook nog maar twee per week. Platen die zestien weken in de Mega Top 100 staan en nog niet één week in de Tipparade hebben gestaan. Ik heb het al vaker gezegd: De Top 40 bestaat in januari vijftig jaar, misschien is dat het moment om de stekker eruit te trekken. Vandaag richt ik de schijnwerpers op een plaat die evenmin in de Top 40 of Tipparade staat, maar het moet wel gek lopen als dat niet zeer binnenkort gebeurd. Hitparades lopen een jaar achter op de club-scene. In Van hit naar her wil ik het vandaag hebben over 'Shake That' van het duo Dansson & Marlon Hoffstadt.

Bij de volkstelling van 1961 had Ibiza slechts 38.000 inwoners. Een halve eeuw later zijn dat er 132.637. Daarvan is slechts de helft geboren op het eiland en is 35 procent afkomstig van het Spaanse platteland. De resterende 15 procent is mede-verantwoordelijk voor de sterke groei van het aantal bewoners: De kunstenaars, de hippies en de gelukzoekers die vaak een ander paspoort hebben, maar wel residentie houden op het eiland. Sid Vicious heeft op Ibiza gewoond, evenals Orson Welles. Zangeres Nico, voorheen Velvet Underground, vertelt in 1971 in een interview over haar liefde voor Ibiza. ,,Ik ga daar waarschijnlijk sterven", zegt ze, niet wetende dat het zeventien jaar later ook daadwerkelijk zal plaatsvinden. Hoewel de toeristische instanties alle zeilen bij zetten om ook een andere kant te laten zien van Ibiza, kan het eiland jaarlijks rekenen op een invasie van jongeren. Hun enige interesse is het doorhalen in nachtclubs en discotheken.

Toch is Ibiza niet alleen het centrum van de elektronische dansmuziek. Als een track het lokaal goed doet en doorstoot naar Ibiza, dan is dat in eerste instantie het hoogst haalbare in de dance. Als de plaat vervolgens helemaal wordt grijsgedraaid op Ibiza, dan bestaat nog de kans dat het later in de hitparades terecht zal komen. De keuken van de hedendaagse dance staat, volgens mij, in Berlijn. Waar Nederland slechts een paar grote namen heeft, die zichzelf voortdurend blijven herhalen, daar wordt in Duitsland gewerkt aan 'nieuwe' geluiden. Ik had in dat kader een paar maanden geleden Parra For Cuva hier te gast met zijn 'minimal techno', de productie van Dansson & Marlon Hoffstadt is allesbehalve 'minimal'. 'Shake That' is precies het soort dat je kan waarderen als je half-verdoofd na zes uren (of meer) nog immer op de dansvloer staat. Geen fratsen, geen schelle of harde geluiden (lees: van die irritante synthesizer-bloepjes), maar bovenal een dansbeat waarbij je niet stil kan blijven zitten. De plaat ademt het nachtelijke leven van Ibiza en het is nu onderweg om via de radio en de televisie jullie huiskamer te bereiken. Dit vlot nog niet echt. 'Shake That' is eind maart via het grote FFRR-label, onderdeel van Parlophone, verschenen, maar heeft slechts een weekje onderaan de Britse dance-chart gebungeld. Sindsdien is er met name één dance-show via een Engels webradiostation dat als missie gesteld heeft om hier een hit van te maken. Ik ga geen reclame maken...

Het avontuur van Van hit naar her ligt hem vooral in het bijeensprokkelen van informatie over de artiesten. In tegenstelling tot enkele andere gasten in deze rubriek, moet van zowel Dansson als Marlon Hoffstadt de eerste Wikipedia-pagina nog worden gemaakt. Ik heb zelfs nog gecontroleerd of er geen Duitse pagina bestaat, maar ook daar nul op het rekest. Het enige resultaat is dat het wordt genoemd op de pagina van Shadow Child. Dat is het pseudoniem van de Engelse bassen-specialist Simon Neale. Hij heeft 'Shake That' recent onder handen genomen en dat is meteen de laatste referentie aan Dansson & Marlon Hoffstadt op Wikipedia. Dansson kan ik alleen maar terug vinden op Facebook. Daniel Andersson is zijn echte naam, een geboren en getogen Berlijner. Hij heeft 4608 'likes' op zijn conto staan en staat hoog op de poster voor een dansfestijn in zijn woonplaats dat volgende week zaterdag plaats vindt. Marlon Hoffstadt heeft het iets uitgebreider aangepakt, hij heeft een eigen website uit de grond gestampt. Volgens de bio is hij nog maar 20 jaar jong en heeft hij drie jaar geleden pas zijn eerste EP uitgebracht. Zijn geboortedatum en -plaats is onbekend voor mij, maar ook hij resideert tegenwoordig in Berlijn. Hij heeft op podia rondom de wereld gestaan en heeft al een flinke 'output', maar zijn meest opvallende werk is toch wel 'Shake That'. Volgens zijn biografie zou het in de top 5 van meest gedraaide tracks op Ibiza zijn geweest. Zijn site blijft hoop houden op een vervolg in de hitparade, maar anders dan die ene week in Engeland en een stipnotering op de Duitse Trendcharts is de track vooralsnog niet gekomen.

Hij heeft grootse plannen voor het nieuwe jaar, waaronder een wereld-tournee. Toch is zijn agenda bescheiden qua omvang: Tot 13 augustus zien we een optreden in Zwitserland, twee in Duitsland en drie in het Verenigd Koninkrijk. Op de genoemde datum staat hij echter in Istanboel. Als we contact met hem willen opnemen, gaat dat gewoon via zijn huisadres, niks geen boekingsbureau of management. Het telefoonnummer ontbreekt nog net. Ik hoop van harte dat Hoffstadt dit binnen de kortste keren moet veranderen, want 'Shake That' moet en zal de hitparade in!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten