zondag 20 april 2014

Vijf-tien-honderd-sprong: augustus 2012-april 2013



Ruim een week geleden vroeg mijn Wolfman-collega Buzz of iemand zijn shows van afgelopen maandag en vandaag wilde waarnemen. Omdat ik wist dat hij op zondagmiddag een 'classic rock'-show had, bood ik me spontaan aan. Ik had er niet zo snel bij stil gestaan dat dit het paasweekeinde was. Naarmate de datum in zicht kwam en hoe meer ik naar de weersberichten keek, kreeg ik meer spijt. De weerboeren hadden namelijk veel regen voorspeld voor morgen en vandaag zou wel 'okay' zijn. Zo word ik vanmorgen wakker, een uurtje of half tien, met de zon vol op mijn slaapkamer. We gaan het doen! Om elf uur zit ik op de fiets en koers het oosten in. Tegenwind, hoewel de wind pas in de middag gaat aannemen. Na Diever hou ik een koffiestop (thermosfles mee) en fiets het Drents-Friese Wold door naar Geeuwenbrug. Via Leggelo naar Dwingeloo en langs het Dwingelderveld naar Uffelte en Havelte. In die laatste plaats heerlijk Italiaans ijs gehad, ditmaal zonder likeur, en om half vier ben ik thuis. En de show? Een keertje is wel genoeg, maar het was wel geinig. Dan ga ik nu de vijf-tien-honderd-sprong voortzetten. We beginnen bij het 900e bericht en eindigen bij mijn 38e verjaardag.

16. Den 900 van Soul-xotica (31-8-2012)
Ik ben gisteren bijna geheel voorbijgegaan aan het gegeven, maar ik maak sinds half mei podcasts. In dit 900e bericht beloof ik ook een nieuwe Soul-x-rated, zoals het ding heet. Er ontwikkelt al snel een traditie van precies zeventien nummers per podcast en hij zou wekelijks moeten verschijnen. Dat laatste wordt niet vaak gehaald. Omdat ik merk dat mijn Nederlandse volgers, een handjevol, niet zit te wachten op een uur Northern Soul, is het een bonte slamix. De Soul-x-rated heeft ook zijn kinderziektes. Zo lijden de eerste podcasts onder niet meewerkende platenspeler en een flut-microfoon. Eind juni koop ik een betere microfoon en... die gebruik ik tot op de dag van heden! Eind juli maak ik de belofte op Facebook en naar een forum toe dat ik een Engelstalige podcast ga maken met soul-plaatjes die niet op Youtube verkrijgbaar zijn. Hoewel ik aan het eind van die show (ik ben hem verloren) roep dat het zéér eenmalig is, maak ik een week later een Nederlandse podcast waarvan het respons nihil is. Dan ga ik verder met Engelse podcasts en dit zal me uiteindelijk ook bij Wolfman brengen. Net even het bericht opgezocht en ja... die podcast is er gekomen en ik ben de volgende dag erg gezellig met Willemijn naar mijn moeder geweest. Ik kan me herinneren dat ik de volgende ochtend naar Steenwijk ben gefietst met de kersverse Soul-x-rated op de mp3-speler. Het is het laatste weekend van de 'vakantie', maandag begin ik bij Reestmond.

17. Week Spot: The El Dorados (30-10-2012)
Nou zeg...? Dat ik juist deze mag uitkiezen voor dit overzicht. Vorig jaar januari heb ik de Podomatic-account, waar de Soul-x-rated is ondergebracht, voor een groot gedeelte leeg gehaald en opgeslagen op de computer. Geen backups gemaakt. Toen 'klapte' een paar weken later de laptop. Alles weg! Behalve de Engelse podcasts en de top 20 van de Blauwe Bak Top 40 van het tweede kwartaal van 2012 die ik juist op mijn mp3-speler had gezet. Hoewel, niet alle Engelstalige podcasts, want die eersteling ben ik eveneens kwijt geraakt. De podcast die ik rond dit bericht heb opgenomen, beluister ik nog regelmatig. Een week ervoor heb ik Peter, van de singlehoesjes, voor het eerst in levende lijve ontmoet. Ik smeer de singles die ik van hem heb gekregen uit over twee podcasts en deze van eind oktober, begin november, is de tweede. Vlak voordat ik 'The End Of Our Road' van Gladys Knight & The Pips als laatste plaat aankondig, zeg ik dat de daaropvolgende week een 'gewone' Soul-x-rated zal verschijnen. En... die podcast zal er nooit komen, want bij Wolfman Radio gaat nu eenmaal alles hals-over-de-kop en twee weken later heb ik mijn eerste Do The 45 er al opzitten. Halverwege de maand oktober is de 'tune of the week' 'week spot' geworden, hoewel ik voor de eerste zeven maanden de oude naam aanhoud voor Do The 45. Oktober 2012 kent vijf 'classic Week Spots'. Normaal gesproken is de Week Spot een recente aankoop, maar in het geval van deze van The El Dorados heb ik hem al in 2009 gekocht.

18. De Blauwe Bak Top 100 van 2012: Top 10 (30-12-2012)
Een jaar ervoor stel ik uit de losse pols een Blauwe Bak Top 40 samen uit aankopen die ik gedurende 2011 heb gedaan. In 2012 is het hek van de dam en kan ik na drie maanden al een Top 40 samenstellen. En blijkt een Top 100 aan het einde van het jaar ook 'peanuts' te zijn. Ik ben trouwens twintig berichten geleden de duizend voorbij gestreefd. De show bij Wolfman wordt goed ontvangen, hoewel ik tot halverwege juni nog steeds podcasts fabriceer. Het wil eerst niet lukken met de installatie van de uitzend-software en later begin ik steeds meer aan te hikken tegen 'live'. Ik luister momenteel veel naar deze shows uit maart, april en mei en als ik het vergelijk met mijn huidige shows, dan mag ik wel zevenmijlslaarzen hebben. Het jaar 2012 bestaat vooral uit Northern Soul, om dit jaar ook hier in de vijf-tien-honderd-sprong te besluiten, hierbij de top tien van de meest favoriete singles die ik in dat jaar heb gekocht.
1 I Don't Want To Talk About It-Nancy Ames
2 Stop & Get A Hold On Myself-Gladys Knight & The Pips
3 Don't Stop Lookin'-Ann D'Andrea
4 You're Gonna Make Me Love You-Sandi Sheldon
5 It's A Woman's World-The Gypsies
6 Gone With The Wind Is My Love-Rita & The Tiaras
7 I Got What You Need-Kim Weston
8 Please Forgive Me-The Du Ettes
9 Stronger Than Her Love-The Flirtations
10 Don't Bring Me Down-Rita Dacosta

19. Dagplate: woensdag (27-2-2013)
Iedere Weekplate kan de laatste zijn. Toch begin ik ieder jaar in september al rond te kijken voor titels en als ik een woensdag en donderdag heb verzameld, dan kan de Weekplate worden voortgezet. Soms moet ik al eens even 'smokkelen': 'Wednesday Morning 3 AM' is in 2011 al ter sprake gekomen in de Dagplate van woensdag, maar dan kies ik 'in plaats van die pretletters' voor 'Op Woensdagmorgen' van Wim Kersten & De Viltjes. Woensdag en donderdag zijn de twee minst bezongen én, belangrijk bij de Weekplate, minst genoemd in de titels. Twee jaar na de eerste Weekplate geef ik dan toch toe aan dit nummer van Simon & Garfunkel. In 2012 was The Guess Who op bezoek met 'Wednesday In Your Garden' en afgelopen keer had ik 'Wednesday' van Tori Amos. Ik hoop ten zeerste dat ik voor volgend jaar, het vijfjarig jubileum, nóg een woensdag kan vinden. Alle hulp is welkom!

20. Schijf van 5: chinezen (28-4-2013)
In de 'rokjestijd', maar ook daarna, ga ik geregeld naar de chinees in Meppel. Op zaterdag 28 april 2012 eet ik voor de eerste maal in mijn leven kikkerbillen. Het gerecht heeft me jarenlang aangestaard vanaf de menukaart en op mijn 37e verjaardag neem ik het ervan. Hoewel ik later nog eens terug ben geweest en toen ook kikkerbillen heb gegeten, is het 'eten buiten de deur' inmiddels fors ingeperkt. Enkel, zoals gisteravond, haal ik op zaterdagavond patat bij de snackbar, maar verder kook ik iedere dag. Die 37e verjaardag is genieten-in-het-kwadraat met een bonte filmavond na afloop. Als mijn verjaardag in 2013 op een zondag valt, hoef ik niet lang na te denken over het onderwerp. Er zijn nog wel plannen voor een uitstapje naar de chinees in Meppel en Willemijn zal ook mee. Dan blijkt dat we beide eigenlijk niet heel veel hebben te besteden en vieren we mijn verjaardag met een wandeling door Giethoorn met onderweg koffie, appelgebak en ijs. Ook dit jaar zit een bezoek aan de chinees er niet in. De Schijf van 5 chinezen ziet overigens als volgt uit:
1 China Girl-David Bowie
2 China In Your Hand-T'Pau
3 Tea House In China Town-Jimmy Hart
4 China Grove-The Doobie Brothers
5 The Chinese Way-Level 42

Geen opmerkingen:

Een reactie posten