vrijdag 4 april 2014

Raddraaien: Elvin Bishop



Volgende week ga ik naar alle verwachting weer verder met Van hit naar her, ik heb nog wel een aantal artiesten/producers op mijn lijstje staan. Toch volgt de serie meestal op een nachtelijke uitzending van Floorfillers, maar vanochtend heb ik een klassieke vinyl-aflevering gehad. Tot zover de techniek het me toe liet, want ik was nog maar net begonnen of de LAN knalt er uit. Het wil me maar niet een nieuw IP-adres toewijzen en dan zit er niks anders op om de dongel er maar in te stoppen. Maar ja? Die kent de computer nog niet en dus moet die eerst geïnstalleerd worden. Al met al lig ik een half uur buiten de 'stream' en dat kost me een paar luisteraars. Als ik even na half twee een voortzetting doe, heb ik nog een keer last van een 'glitch' in de server, waardoor mijn luisteraars opnieuw moeten verversen. Dat kost me bijna mijn laatste luisteraar. Met één en voor een tijdje de radiobaas in de chatroom, doe ik de rest van mijn show. Erg veel seventies' soul gedraaid en dat smaakt naar meer. Doen we nog eens overnieuw! Vandaag een mopje seventies' blues in deze aflevering van Raddraaien: 'Fooled Around And Fell In Love' van Elvin Bishop (1976).

Hoewel de jaren 1967-68 bol staan van de bizarre album-titels, valt me al snel de titel 'The Resurrection Of Pigboy Crabshaw' op van The Paul Butterfield Blues Band. De titel heeft van alles te maken met de gitarist van Butterfield, 'Pigboy Crabshaw' is zijn bijnaam, en die 'wederopstanding' is ook nabij. Het genoemde album is de laatste van Paul Butterfield waarop het scheurijzer wordt gehanteerd door Elvin Bishop, later hetzelfde jaar formeert hij zijn eigen groep. Wie Bishop echter associeert met de zang van 'Fooled Around And Fell In Love' zit compleet mis, want Elvin is beslist minder zoetgevooisd!

Elvin aanvaardt deze incarnatie op 21 oktober 1942. Er zijn mindere plekken op aarde dan Glendale, California, om de zompige baarmoeder te verlaten. Zijn ouders verhuizen graag en veel, want Elvin wordt een grote jongen in Iowa en als tienjarige raakt hij met hen verzeild in Tulsa, Oklahoma. Hij blinkt uit op de lokale highschool en krijgt al snel een beurs aangeboden voor de universiteit in Chicago. Hij studeert daar natuurkunde en na drie jaar in Chicago ontmoet hij harmonica-speler Paul Butterfield. Bishop sluit zich aan bij de band van Butterfield en zal hem tot 1968 vergezellen. The Paul Butterfield Blues Band staat in 1969 op het Woodstock-festival, hun 'Love March' bereikt nog de driedubbelaar van het festival, maar Bishop is dan al niet meer van de partij. Butterfield staat onder contract bij Elektra nog voordat The Doors en The Love het label bekendheid brengen. In 1968 verschijnt zo gezegd 'The Resurrection Of Pigboy Crabshaw' en Bishop verlaat de groep niet veel later.

Hij is eerst nog te horen op het album 'Live Adventures' van Mike Bloomfield & Al Kooper, maar formeert al snel zijn eigen Elvin Bishop Group. Bill Graham is naast concert-promotor ook eigenaar van Fillmore Records, genoemd naar zijn muziekzalen. Later zal Fillmore Records overgaan in Capricorn. The Allman Brothers Band zit in hetzelfde bootje en tijdens een gezamenlijk optreden stapt Bishop het podium op en voert zijn eigen 'Drunken Hearted Boy' uit met de langharige broers. Bishop zal in de daaropvolgende jaren vaker het podium delen met grootheden als Clifton Chenier en John Lee Hooker. Hij speelt gitaar op een album van Bo Diddley en toert in de jaren negentig met B.B. King. Ondanks deze wapenfeiten zijn de successen van Bishop op een hand te tellen. In 1975 verschijnt zijn album 'Struttin' My Stuff'. Het nummer 'Travelin' Shoes' maakt zijn opwachting op de meer progressie FM-rockstations en in Nederland staat 'Sure Feels Good' even in de Tipparade. In 1976 is hij zomaar opeens raak voor Bishop: 'Fooled Around And Fell In Love' bereikt hier een achtste plek in de Top 40. In Amerika brengt het liedje het tot een derde plek, terwijl Engeland met een bescheiden 34e plek achterblijft. Bishop acht zichzelf niet de juiste zanger voor het nummer en hij vraagt één van zijn bandleden. Mickey Thomas toert met Bishop als achtergrondzanger en hij mag zijn stem lenen aan dit prachtige nummer. Thomas zal op grond van deze hit later toetreden tot Jefferson Starship.

'Fooled Around And Fell In Love' wordt een 'standard' in de Amerikaanse blues en country en zal nog een aantal malen in de Amerikaanse hitpuree terugkeren dankzij cover-versies. Na het album 'Hog Heaven' (1978) gaat Capricorn failliet en Bishop is een van de gesigneerde artiesten die het lastig vindt om een geïnteresseerde maatschappij te vinden. Pas in 1981 komt zijn volgende album uit, maar dan volgt een studio-rust van zeven jaar tot 'Big Fun' uit 1988. Bishop blijft echter actief als podium-artiest. In 2000 maakt hij een cd met de roemruchte Little Smokey Smothers, een legende uit de Chicago blues. Het krijgt in 2009 zelfs nog een vervolg. Hoewel ik zijn muziek niet meteen met jazz in verband zou brengen, vindt Oklahoma het in 1998 nodig om hem bij te zetten in de 'Jazz Hall Of Fame'. Zijn ex-vrouw Jenny en dochter Selina worden in augustus 2000 bruut afgeslacht wat hem natuurlijk niet in de kouwe kleren gaat zitten. Er volgt wederom een stilte, maar sinds 2004 heeft Bishop de gitaar weer opgepakt en maakt regelmatig albums en live-dvd's. Zijn meest recente is in 2012 gekozen als 'beste blues-live-registratie'. Het zou leuk zijn als we wisten uit hoeveel kandidaten deze is gekozen...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten