woensdag 16 april 2014

Raddraaien: Henk WIjngaard



,,Klein vervelend rot-rubriekje", zo begin op ik woensdag 13 maart 2013 aan mijn bericht op Soul-xotica. ,,U brengt mijn serieuze weblog momenteel ernstige schade toe. Eerst Willeke Alberti en dan nu Boney M". Het grappige is dat ik in de laatste regels van datzelfde bericht refereer aan de nu volgende Raddraaier. ,,...opnieuw Raddraaien met een jaren tachtig-plaat. Met de bak waar ook Henk Wijngaard in zit. Ik hoop het evenmin...". De kappers laten me dan uitkomen bij 'Even If You Don't' van Ween, maar bij de vorige serie van Raddraaien was het weer lachen gieren brullen. Toen haalde ik 'Wat Heb Ik Voor Een Wijf' van Willem Wip uit deze bak. Welnu, het is zover, de kappers hebben wraak genomen en het Raddraaien moest vandaag gaan over Henk Wijngaard en zijn hit 'Ik Heb 'N Truck Als M'n Woning'. Maar... wie weet? Misschien krijgt dit verhaal nog een hele andere wending!

Volgens het Hitdossier moet het vlak voor mijn zesde verjaardag zijn geweest dat Henk Wijngaard met deze single in de lijst terecht komt. Ik heb het plaatje gehoord op de radio en als ik even later op het schoolplein sta, zing ik quasi-nonchalant een stukje van het refrein voor me uit. Iets té luid, want het wordt ontdekt door een paar oudere jongens die me vervolgens voor 'hun' groep het stukje tot vervelens aan toe laten herhalen. Tot zover mijn herinnering, want mijn schooltijd vergeet ik het liefste zo snel mogelijk.

Henk wordt op 13 juni 1946 geboren in 'de langste winkelstraat van Nederland'. Omdat Stadskanaal enkele uitspanningen heeft, is dit de enige plaats die recht heeft op deze benaming. Zijn moeder is in de oorlog vanuit Frankrijk gevlucht en zijn vader is een Canadese geallieerde. Muziek speelt een belangrijke rol in zijn jeugd en als Henk veertien jaar oud is krijgt hij zijn eerste gitaar. Hij neemt een paar gitaarlessen, maar dat is niets voor hem. Henk wil liedjes schrijven en uitvoeren op de gitaar en dus heeft hij maar een paar akkoorden nodig. Die leert hij van een kennis en vanaf dat moment kan het beginnen. Hij doet enkele regionale optredens, het onderwerp van zijn liedjes heeft niets met vrachtwagens te maken en evenmin is Henk bezig om van zijn hobby zijn beroep te maken. Hij gaat de koopvaardij in als matroos, maar nadat hij het ja-woord heeft gegeven aan zijn lieftallige, besluit hij werk aan de wal te zoeken. Hij doet een tweejarige opleiding tot constructie-bankwerker, maar belandt vervolgens op de vrachtwagen. In zijn vrije tijd speelt hij met zijn band The Road Stars, maar nog steeds zingt hij niet specifiek over zijn beroepsgroep. Een bijrijder vraagt hem op een gegeven ogenblik waarom hij geen liedjes schrijft over het truckers-leven. Dan is het 1978 en gaat het ineens heel erg snel. Johnny Hoes krijgt een demo op de mat en met Fred Limpens als producer zet Henk Wijngaard binnen een paar weken de truckersmuziek op de Nederlandse kaart. Liedjes die troost moeten bieden aan vrachtwagenchauffeurs die ver van huis zijn. Het mogen dan stoere bikkels lijken in hun met chroom behangen vrachtwagens, middels de liedjes van Henk ontdekken we eveneens menselijke eigenschappen als 'heimwee naar huis'.

In de midden jaren tachtig heeft Henk het even helemaal gehad met de showbiz en klimt weer op de vrachtwagen. Twee jaar later maakt hij een 'comeback'. Henk mist niet alleen zijn fans, de fans missen Henk evenzeer. Met 'Sneeuwwitte Bruidsjurk' wijkt hij af van zijn truckers-repertoire, maar het is zijn grootste hit sinds jaren. Bijna 36 jaar na 'Met De Vlam In De Pijp' is Henk nog altijd het gezicht van de Nederlandse truckerswereld. Als je als ondernemer een internet-platform voor de logistieke sector wil starten, zet je dat extra kracht bij door Henk Wijngaard erbij in te betrekken. Groningers zijn over het algemeen nuchtere mensen en houden niet van pracht en praal. De Voedselbank van Zuidoost-Groningen heeft evenmin een René Froger nodig die 'even in het leven van een bijstandsgerechtigde stapt', maar oogst succes met Henk Wijngaard als ambassadeur.

Want hier krijgt het verhaal een opvallende wending. ,,Fijn u te ontmoeten op mijn website". Met die woorden wordt de bezoeker binnengelaten op www.henkwijngaard.com. Ik kreeg serieus even een brok in de keel toen ik het las. Vervolgens klik ik maar eens op 'nieuws' en ga de lange stroom berichten af. Henk bij de nieuwe koelauto van de Voedselbank, niet als een Bekende Nederlander, maar gewoon als zichzelf. Henk Wijngaard mag een sterke productnaam zijn, de man achter die naam straalt niks, maar dan ook helemaal niks, van kapsones uit. Ik moet opbiechten dat ik onverwacht ontzettend veel respect heb gekregen voor Wijngaard en dat allemaal dankzij deze aflevering van Raddraaien. Een sympathieke man die van zijn fans houdt en daarom op 67-jarige leeftijd nog altijd de bühne beklimt. Voor zijn muziek kom ik niet echt mijn stoel uit, maar ik zou bijna naar een optreden gaan om hem de hand te schudden. Een held!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten