dinsdag 24 december 2013

Week Spot: Wendy Alleyne



Vorig jaar besloot ik het eerste jaar Week Spot (en daarvoor Tune Of The Week) met 'Everything's Gonna Be Allright' van P.P. Arnold. Een plaatje dat me gedurende 2012, en ook dit jaar, verschillende malen heeft getroffen op gedenkwaardige momenten. Ik dacht een beetje moeilijk tot een paar weken geleden, want dat deze laatste Week Spot van 2013 een bijzondere moest zijn, staat als een paal boven water. Het is pas bij de samenstelling van de Blauwe Bak Top 100 dat ik te maken krijg met een dilemma. Natuurlijk, het beukt en kletst al lang niet meer aan de lopende band en ik heb het afgelopen jaar flink geïnvesteerd in meer 'mid-tempo', maar het geval van Wendy Alleyne blijft lastig. Moeten we deze toe laten in de Blauwe Bak Top 100? Zonder het Caribische ritme was het namelijk pure pop geweest. Dan besluit ik de plaat symbolisch op nummer 50 te plaatsen, maar bij de behandeling hiervan afgelopen week luister ik opnieuw met drie lagen kippevel en heb ik het besluit snel gemaakt: Wendy gaat de laatste Week Spot worden van 2013!

Ik moet zo nu en dan even lachen en ga dan met de zoekterm 'northern' Marktplaats op. Aftandse country-singles maar ook het tenenkrommende 'No Charge', dat wij beter kennen als 'Voor Niets' van Bob Bouber, tot aan bubblegum-promo's uit de jaren zestig. Zodra een single iets weg heeft van een Amerikaanse demo of promo valt op Marktplaats al gauw het woord 'Northern Soul'. Iets met klok en een klepel... Nadat ik weer eens heb gebruld van het lachen, beperk ik de vinyl-singles tot 'R&B/soul' en zo kom ik terecht bij de handel van Leadrepeater. Nog niet zo heel lang bezig op Marktplaats maar wel met een partij singles om de vingers bij af te likken. En je merkt aan de presentatie en beschrijving dat dit afkomstig is van een echte liefhebber. Ik doe in maart een paar maal flink boodschappen bij hem. Een week later keert hij terug, maar nu met kostbare plaatjes. Ik wil nog eens een order plaatsen als blijkt dat hij alle advertenties heeft verwijderd en met de noorderzon is vertrokken. Erg spijtig, want ik had nog graag weer eens zaken met hem gedaan!

Die 'Midnight Blue' van Wendy Alleyne springt me meteen in het oog. Iets zegt me dat ik het nummer ken en bij een korte beluistering via Youtube blijkt dat eveneens het geval, alleen... waarvan? Het is niet belangrijk want de single zorgt vanaf de eerste beluistering voor rillingen en de prijs van drie euro lijkt me niet verkeerd. In april organiseer ik zelfs nog een Caribisch-getinte Do The 45 om deze van Wendy Alleyne alsmede enkele andere aankopen te kunnen draaien. Ik krijg echter maar één reactie en dat gaat hem dan ook over 'Midnight Blue', iemand die de versie van Carly Simon prefereert. Stom als het is, maar ik leer dan pas dat 'Midnight Blue' helemaal niet van Wendy Alleyne is, maar dat het een heuse 'evergreen' geworden is. Dat doet het enthousiasme in april ietsje zakken, bovendien volgende aankopen zich in rap tempo op en in juni ben ik de plaat ietsje vergeten. Maar bij de samenstelling van een top 100 van favoriete singles uit 2013 kan ik vervolgens niet om 'Midnight Blue' heen. Weliswaar van korte duur, maar Wendy Alleyne heeft haar stempel gedrukt op deze weken.

'Midnight Blue' wordt in 1973 geschreven door zangeres Melissa Manchester met tekstschrijfster Carole Bayer Sager. Het verschijnt pas twee jaar later op Manchester's album 'Melissa'. 'Midnight Blue' wordt vervolgens door een hele reeks artiesten opgenomen. Shirley Bassey, Johnny Mathis en Vanessa Williams zijn slechts een handjevol. Wess & Dori Ghezzi heeft in 1977 een hit met de Italiaanse versie: 'E L'Amore Che Muore'. En dan is er nog die beroemde zangeres van Barbados waar zo schrikbarend weinig over is te vinden: Wendy Alleyne. Mijn Blogger-collega Ben The Balladeer heeft in 2007 al eens gepubliceerd over 'Midnight Blue' en heeft twee maanden geleden de pagina aangevuld met de hoes van de elpee van Alleyne. Nu weten we bijvoorbeeld wie The Dynamics zijn: Mike Grosvenor, Lenford Parris, Leroy Lewis, Roland Stephens, Frank Thomas, Aubrey Farray en Anthony Greenidge. Voetnoot van Ben: Zodra hij meer informatie over Wendy Alleyne heeft, zal hij het ons laten weten. Dat hij ondanks een zoektocht in zes jaar nog niet verder is gekomen, doet het ergste vermoeden?

Toch verschijnt een reactie van ene Judith die een familieband schijnt te hebben met Alleyne, maar zelf ook zoekende is. Intussen is de muziek alles wat ons rest. De dynamische zang van Wendy Alleyne met het schuifel- en zwijmel-repertoire waar dit het beste in thuis past. Ze schijnt talloze platen te hebben opgenomen, maar mijn zoektochten eindigen allemaal bij deze 'Midnight Blue'. In januari 2007 heeft ze echter een 'Living Legend Award' in ontvangst mogen nemen, een oeuvre-prijs tijdens de Barbados Music Awards, dus ze zal ongetwijfeld meer noten op haar zang hebben!

De volgende Week Spot presenteer ik jullie op de tweede van het nieuwe jaar. Rest mij nu al mijn lezers en volgers hele fijne feestdagen toe te wensen. Morgen publiceer ik hier de Blauwe Bak Top 100 van 40 tot en met 31.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten