woensdag 25 december 2013

Blauwe Bak Top 100: 40-31



De aflevering van morgen gaat waarschijnlijk na mijn radio-avonturen gepubliceerd worden, dus maak ik graag van de gelegenheid gebruik jullie daarvoor uit te nodigen. Morgen staat mijn Floorfillers in het teken van vinyl en daarmee zitten we meteen in de 'oudheid': Het zal voornamelijk disco uit de jaren zeventig en tachtig zijn, een enkele uit de begin jaren negentig en misschien ook nog wel eentje die ouder is. Bovendien begint de show een uur eerder en duurt daarmee drie uren. Dat is dus morgenavond vanaf middernacht (onze tijd) tot drie uur. Dan ga ik nu verder met de nummers 40 tot en met 31 uit de Blauwe Bak Top 100.

40 The Bigger They Are-The Fabulettes (US, Monument 45-901, 1965, re: 1977)
Foutje bedankt? Omdat styreen in de jaren zestig een goedkopere grondstof is dan vinyl worden veel singles uit die periode op styreen uitgebracht. Maar dat geldt niet standaard voor iedere single. Bootleggers zijn in de jaren zeventig en tachtig hiermee nog wel eens danig in de war geraakt. Zij brachten hun 'nepper' uit op styreen om de plaat zo authentiek mogelijk te laten lijken. Kopers van deze latere Fabulettes-single zijn daar met beide benen ingetuind en niet zo vreemd, want het label is een exacte kopie van het origineel. Alleen is die laatste op vinyl verschenen. Hoewel 'The Bigger They Are' in 1977 het prijsnummer in The Casino is, hebben we ook hier weer met een b-kant te maken. 'Mister Policeman', een brutale rip-off van 'Please Mr. Postman', had de hit moeten zijn.

39 Faith And Understanding-The Magicians (UK, Kent CITY-030, 1966, re: 2012)
Kent heeft sinds enige jaren de '100 Singles Club'. Het is ook daadwerkelijk een club met maximaal honderd leden. Als iemand zijn lidmaatschap op zegt, wordt de volgende van de wachtlijst toegevoegd. Het lidmaatschap is echter niet goedkoop en het zijn dan vooral de vooraanstaande soul-dj's van de wereld. Een tot tweemaal per jaar brengt Kent voor dit clubje een streng gelimiteerde single uit. Er duikt altijd wel een exemplaar op via Ebay en die moet dan al gauw duizend pond kosten. De opnames op deze singles zijn zelden eerder uitgebracht en gelden als nieuwe toppers voor in het dj-circuit. Neem nou deze van The Magicians. Lang werd geloofd dat 'Double Cookin' van The Checkerboard Squares nimmer was gebruikt voor een vocale track. Welnu, The Magicians hebben destijds wel een opname gemaakt, maar die is 45 jaar op de plank blijven liggen. Nadat de plaat onderdeel was geweest van de '100 Singles Club' en de top-dj's een jaar lang het nummer heeft kunnen promoten, bracht Kent het alsnog uit in de City-reeks en is nu dus voor een groot publiek beschikbaar.

38 If He Were Mine-Paula Durante (UK, GJM G-503, 1967, re: 1977)
In mei loop ik even tegen een leuk aanbod aan bij Rarenorthernsoul. Twee singles met kleine mankementen voor een dievenprijs. Deze van Paula Durante is een goede aankoop geweest, maar 'Hey!!' van Barbara Mercer blijkt zonder defect niet veel meer te hoeven kosten. Die laatste heeft de Top 100 net niet gehaald. Beide singles missen een stukje uit de rand, waardoor de inloop een stukje korter wordt, maar bij een snelstarter is dat te overbruggen. Ik kwam laatst nog zo'n jaren zeventig-bootleg van Paula Durante tegen in een betere staat en die was een stuk duurder dan deze. Het origineel klinkt al niet 'fris', voor een styreen bootleg uit de jaren zeventig is deze in een behoorlijke staat. Voor mij is dit het geluid van soul-verzamelen. Hoezo stereo?

37 I Won't Be Your Fool Anymore-The Gibralters (US, A&W A&W-100, 1962)
En warempel: Sinds 24 uur weet ik iets te vertellen over The Gibralters en ik ben best een beetje trots! De plaat staat sinds een maand te koop bij John Manship, dé autoriteit op het gebied van Rare Soul. Vraagprijs is vijftig pond en getuige de Youtube-clip klinkt het exemplaar even goed als die van mij. De zijne is een officiële release met een paars label, waar die van mij een witte demo is. Als Manship een plaat opneemt in zijn lijst, kun je spreken van enige waardering en ik weet, heel stiekem, dat ik hier een aandeel in heb. Ik draai de plaat namelijk al een half jaar in Do The 45 en heb hem meerdere malen wereldkundig gemaakt. Opnieuw een missie die is geslaagd. Graag gedaan!

36 One In A Million-Maxine Brown (US, Wand 1117, 1966)
Als je 'Maxine Brown' in typt op Ebay om één specifieke titel te zoeken, moet je heel erg veel tijd en geduld hebben om de honderden advertenties door te spitten. Omdat 'One In A Million' zelfs in de Pye Disco Demand-uitgave onbetaalbaar is, heb ik mijn zinnen gezet op het vriendelijker geprijsde 'One Step At A Time'. Om op twee paarden te wedden, typ ik eens 'Maxine Brown' en 'One' in bij de singles en dan... sta ik oog in oog met deze 'One In A Million' bij mijn vaker genoemde maat in Chicago. Is dit mijn kans? Ja, want de single is natuurlijk verre van nieuwstaat en daardoor niet interessant voor verzamelaars. Het geluid is matig, maar goed genoeg voor mij en dus plaats ik een redelijk hoog maximumbod. Ik vrees echter dat 'sniping software' me in de laatste minuten en seconden zal overmeesteren en ik zit in de uitzending als de veiling afloopt. Als ik terug kom op Ebay kan ik mijn ogen niet geloven: Ik heb hem gewonnen! Ondanks de stoffige staat, een flinke trofee in mijn koffers, ook al wint 'One Step At A Time' op charme.

35 What's The Use Of Me Trying-Tan Geers (Canada, Soul Tribe ST-1002, 1968, re: 2012)
Het maakt niet uit of je porselein of postzegels verzamelt, iets dat stuk is, heeft geen waarde. De Rare Soul is een uitzondering, want in juni 2012 wordt een origineel exemplaar van deze Tan Geers-single aangeboden. In nieuwstaat zit die rond de duizend pond, maar deze is dwars door midden gegaan. Minitieus heeft de handelaar beide helften met plakband geplakt, waardoor de mid-tempo b-kant (staat in de top 20) niet te draaien is, maar 'What's The Use Of Me Trying' draait probleemloos met wat lichte tikjes. 'Priced to sell': 225 pond. Drie dagen later is die verkocht!

34 Love Makes A Woman-Barbara Acklin (US, Brunswick 55379, 1968)
Ik ken Barbara Acklin voornamelijk van 'Am I The Same Girl', ook al groei ik op met de jaren negentig-versie van Swing Out Sister en de cover van Dusty Springfield. In de zomer van 2012 maak ik kennis met 'Just Ain't No Love' en dankzij Lee Madge leer ik ook 'Love Makes A Woman' waarderen. Het duurt evenwel een tijdje voordat ik een aardig exemplaar tegenkom, niet té grijs gedraaid en voor een leuke prijs.

33 If I Could Only Be Sure-Nolan Porter (EU, ABC PRO-580, 1972, re: 200?)
De 'bonus' die ik krijg bij de aanschaf van 'That's Not Love' van Holly St. James. Het is een groeinummer voor mij en langzamerhand wint het in populariteit van de Holly-kant. Ziehier de reden van de hogere notering. Het 'EU' tussen haakjes staat voor Europa. De foutjes op deze single zijn talloos en in kleine lettertjes vermeldt het dat het geproduceerd is in de E.E.C. Het is echter voor de Engelse markt geproduceerd, dat moge duidelijk zijn.

32 I'm Gonna Forget You-The Tiaras (US, Valiant 6027, 1963)
Nog altijd een even groot mysterie als ten tijde van het bericht waarin ik deze aan jullie voorstelde. Ik weet dus ook nog steeds niet of deze Tiaras ook te horen zijn op 'Gone With The Wind Is My Love' van Rita & The Tiaras of dat dit een ander zanggroepje is geweest. Iets wat onveranderd is, is mijn enthousiasme jegens beide kanten. Een openbaring voor mijn collectie!

31 I'm Where It's At-The Jades (US, Ree REE 501, 1967, re: 1976)
Eddie is voornamelijk verzamelaar van Europese fotohoezen en heeft naar eigen zeggen een collectie van vijfduizend en uitsluitend soul, funk en disco. Hij is onlangs een week naar Duitsland geweest en dit is te merken aan zijn handel. Toch erg leuk om te zien dat '992 Arguments' in Nederland op Epic is verschenen, evenals 'Shiftless Shady Jealous Kind Of People'. Zijn vraagprijs is billijk, maar té hoog voor iemand die in Nederland woont en wel eens op Marktplaats kan kijken. Daar heb ik afgelopen avond nog een koopje gedaan, maar daarover later meer! Heel soms biedt hij opeens een bootleg van een jaren zestig-kraker aan. Ik had Donna King al in juni van hem gekocht, toen ik in oktober plots deze van The Jades zag. Voor een bootleg van dit kaliber is de plaat nagenoeg in nieuwstaat. Helaas was ik een paar weken later nét te laat met 'Fife Piper' van The Dynatones, maar die ben ik in Amerika op het spoor gekomen (en... origineel in plaats van een nepperd!). Moet hem alleen nog even bestellen...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten