maandag 30 december 2013

Schijf van 5: 2013



Wegens enorm succes geprolongeerd: De Schijf van 5 over het afgelopen jaar! Niet meteen de meest eenvoudige opdracht. Het kwam afgelopen weekend even ter sprake in de chatroom: Hoe was 2013 voor ons geweest. Iedereen klaagde steen en been, maar ik kan terug kijken op een mooi jaar. Zorgeloos in vergelijking met voorgaande jaren. Het beste jaar sinds de jaren negentig, hoorde ik mezelf zeggen, maar daar kom ik van terug. Achteraf gezien is 2010 ook een redelijk goed jaar geweest. Dat is voor dit jaar de laatste keer geweest dat ik met vakantie ben geweest en hoe kort en compact het dit jaar ook was, zo'n korte onderbreking met een tentje doet me enorm goed. Het zal jullie dan ook niet verrassen dat dit met stip op nummer 1 staat. Bij de nummers vier en vijf moest ik even dubben, maar ik kies op deze 30e december voor deze volgorde.

Die nummer vijf... Er zijn twee gebeurtenissen rondom de vakantie die ik beide als kandidaat had. Hoewel ze beide los van elkaar staan en ook van de vakantie, denk ik dat het voor- en na-gevoel de herinnering zoeter maakt. Daags voor de vakantie doe ik eenmalig het programma Subspace op Wolfman. Dit heb ik op woensdag 21 augustus uitvoerig beschreven. . Het weekend na de vakantie was eveneens kanshebber, de zaterdag met Willemijn. De fietstocht kwam er maar niet van en in plaats daarvan zijn we in het bos geweest en 's avonds bij de chinees. Omdat het de afsluiting van de vakantie was, voeg ik deze bij in de herinnering aan de vakantie. Dit is dan de Schijf van de vijf mooiste momenten in 2013.

5. 26 juli
Met de hele familie bijeen zijn, is een zwaar unicum in de familie. De laatste keer dat dit gebeurde, was met de begrafenis van 'heit' in 2011 en de keer daarvoor in 2007 met hun 45-jarig huwelijk. Moeder werd op deze datum 75 jaar en de familie had deze dag lang van tevoren in de agenda gezet. Voor mij begint het gedenkwaardige van de dag even na middernacht als ik op Facebook in een verzamelaars-groep 'World That's Not Real' van Gloria Ann Taylor leer kennen. Nu ben ik sowieso al niet zo'n held met slapen voor vakanties en spannende dingen, deze nacht is geen uitzondering. Omdat ik héél vroeg van huis wordt opgehaald, heb ik de nachtmerrie dat ik me zal verslapen. Ik blijf dus veel te lang wakker en hang intussen rond op Facebook en luister wel twintig keer naar Gloria Ann Taylor. Rond een uurtje of vier moest ik dan toch eens proberen te slapen, maar na een uur ben ik nog klaarwakker. Buiten de reden dat ik bang ben voor het verslapen, houdt ook Taylor mij wakker. Ik loop naar beneden, druk de computer aan en koop de single. Op het nippertje! Dan maar douchen en aan de koffie. Ik heb gedurende de dag nog wel even last gehad van het slaapgebrek, maar heb het, geloof ik, aardig weten te camoufleren. Een onvergetelijke dag: Met de hele club naar Duinenzathe in Appelscha en 's avonds eten in IJlst. Afgelopen week kreeg ik het boekje met foto's van die dag en hierdoor besef ik des te meer wat deze 26e juli heeft betekend voor 'mijn' 2013.

4. 21 september
Het optreden van Cartoon Violence in De Buze. Hoewel ik in april ben gestopt als vrijwilliger heb ik meteen gezegd dat ik 'voor het leven' beschikbaar ben voor De Buze als deejay. De eerste keer dat een beroep op me wordt gedaan is tijdens dit openingsweekend van het nieuwe seizoen. Ik ontmoet Almar voor het eerst in bijna twintig jaar, hoewel hij me vanavond eraan herinnerde dat we elkaar in 1997 nog hebben gesproken. Het is niet druk, maar het draaien gaat héérlijk. Als het concert is afgelopen pak ik nog eens extra uit en geniet nu ik de muziek eens lekker hard mag zetten. Veruit het mooiste live-optreden dat ik het afgelopen jaar heb gedaan!

3. 28 april
Ik heb ruim tien jaar geleden voor het laatst mijn verjaardag gevierd met de familie. Sindsdien vier ik het op mijn eigen manier, het ene jaar wat uitbundiger dan het andere. Dit jaar stond de afspraak dat ik met Willemijn een vorkje zou prikken, maar naarmate de datum dichterbij kwam, hoe meer ik er tegenop zag om enkele tientjes te investeren in een avond eten. Ik geloof dat het Willemijn ook niet geheel ongelegen kwam dat ik het plan bijstelde. Wat dat betreft hebben we in augustus de schade weer ingehaald! Dit jaar zijn we op mijn verjaardag naar Giethoorn gewandeld en een stuk langs de gracht op en neer. Mét ijsje en later ook nog koffie en appelgebak. Een heerlijke dag voor zo'n bezigheid: Niet te koud, niet te warm. Lekker kalm weer. Ik kan nog het tevreden gevoel oproepen dat ik voel als ik naar huis fiets. Ik twijfelde bij vier nog aan een paar fietstochten, met name die van 4 maart over Hoogeveen en Hooghalen en de monstertocht van 10 februari over Peize, maar de verjaardag wint van al deze avonturen!

2. 7 juli
Ik kon ze niet uitstaan afgelopen jaar: De mensen die het nodig vonden om te klagen over de zomer van 2013. Gelukkig kreeg ik bijval op Facebook en sindsdien heb ik weer wat vertrouwen in de mensheid gekregen. 2013 was tenminste een échte zomer! Okay, de winter ging heel lang door, maar het was niet zoals voorgaande jaren in april al hartje zomer en in juli en augustus pet-weer. De zomer van 2013 begon in juli en kwam eind augustus tot een halt. Zaterdagavond ben ik naar de verjaardag van Sijtze geweest en besluit op de terugweg dat we morgen gaan fietsen. Ik heb een paar weken ervoor een 'mysterieuze' route ontdekt: 'De Weldadigheid'. Een ANWB-route die ik niet ken. Ik pik hem op nabij de kazerne van Havelte. Eerst naar Kallenkote en via Westeinde naar Wapserveen. Achter Wapserveen hou ik een uur pauze met koffie en broodjes. Nu al moe? Nee, de relax-modus gaat 'aan'. De tocht gaat over Vledder, Frederiksoord, Wilhelminaoord, Vledderveen en dan het Drents-Friese Woud in. Na Diever en Wapse zit een stukje herhaling naar Wapserveen en dan door de bossen weer naar de kazerne. In Havelte eet ik heerlijk ambachtelijk Italiaans ijs en ben rond half vijf weer thuis. Dan voorbereiden op The Vinyl Countdown. Dit is de uitzending waar ik het licht in de woonkamer wil aanklikken als een stop eruit springt en mijn show plat legt. Later op de avond verlies ik Lillian Dupree voor de laatste keer, maar koop de singles van Jackson Sisters en Pat Stallworth. Ongewild fluistert Rob De Nijs in mijn oor. ,,Het werd zomer...".

1. 25 augustus
In feite zou ik de hele vakantie op nummer 1 willen zetten en in het geval van deze specifieke dag past de afbeelding weer niet. Het moet toch maar zo. Ik arriveer vrijdagmiddag 23 op de camping in De Steeg, waar ik in 2009 ook al eens twee nachten heb verbleven. 's Avonds fiets ik een eind door de bossen en doe ongemerkt een deel van de tocht die ik voor zaterdag in gedachten heb. Het is zaterdag te warm om te fietsen en ik breek het af. Een wandeling over de Posbank geeft me de eerste regen en 's avonds giet het. De volgende ochtend is er twijfel. Zou het helemaal droog blijven? Desondanks stap ik op de fiets en steek de brug over naar Doesburg. Vervolgens doe ik de Hanzeroute in tegengestelde richting. In 2010 fietste ik van Millingen Aan De Rijn via Doesburg naar Zwolle, nu fiets ik vanaf Doesburg naar Millingen. Pontje over en naar Nijmegen, brug over en schuin oversteken naar Huissen. Als een soort Pacman de oostkant van Arnhem nemen en zo weer terug naar De Steeg. Qua kilometers en energie de meest efficiënte dag. Maandag fiets ik ontspannen en lui naar Zutphen en terug. Dinsdag móet ik gedwongen extra kilometers maken om de Hoge Veluwe te ontwijken, maar de koek is op. Woensdag ga ik met een tevreden gevoel naar huis. De vakantie-modus zal nog een week na sudderen...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten