donderdag 19 december 2013

Van hit naar her: Zedd ft. Foxes



Ik kondigde afgelopen zondag al iets te voorbarig de uitzending van de Top 100 aan op Wolfman Radio. Welnu, het was een heel avontuur geworden: Vijf uren op de zaterdagmiddag voor mijn rekening nemen en 's avonds nog eens twee uren. Ik heb besloten de Blauwe Bak Top 100 voor Wolfman in tweeën te hakken. Zaterdag draai ik de plaatjes van nummer 100 tot en met 51 en volgende week de Top 50. Na de Blauwe Bak Top 100 en, het Engelse podcast-broertje, Soul-X Top 100 kunnen we nu de Do The 45 Top 100 toevoegen aan het rijtje namen. Ik heb een uur geleden Floorfillers afgesloten en ga nu op Soul-xotica nog even door op dat thema. Als één nummer onlosmakelijk is verbonden aan Floorfillers dan is het wel de single die ik vandaag uit de doeken ga doen. Een heuse Ibiza-knaller die tot tweemaal toe in de vaderlandse Tipparade is blijven steken. En wellicht ook één van mijn meest favoriete dance-tracks van het afgelopen jaar, maar ook daarin kan ik wonderwel een top tien samenstellen. Wie goed zoekt, komt nog wel leuke dingen tegen. Vandaag: 'Clarity' van Zedd ft. Foxes.

Floorfillers blijft zich voortslepen. Ik ben al meerdere malen van plan geweest om de stekker eruit te trekken en ik heb weken achtereen dat ik niet bepaald gespeend ben van inspiratie. Vorige week was al dramatisch, toen heb ik een anderhalf uur lopen plukken uit de database van 'reeds gedraaide nummers'. Gisteravond toog ik met frisse moed op naar de Nederlandse en de Engelse Top 40 in de hoop enkele leuke nummers te vinden. De thermometer mag 's nachts eens een graadje in de min zakken, maar de Nederlandse Top 40 lijkt compleet bevroren. Dan maar over naar Engeland, daar is de Top 40 altijd volop in beweging. Ja, nu ook! De snelste stijgers? Mariah Carey, Wizzard en meer van dat december-vertier. Lily Allen lijkt daar de kerst-nummer 1 te worden met haar 'Somewhere Only We Know'. Ze staat daar al een paar weken en zal daar blijven staan, mits Sir Cliff nog met een schijf op de proppen komt. De enige hitlijst die ik kan vinden die nog druk is met dansbare stijgers en zakkers is de 'Asian Download Top 40', maar het gaat me net iets te ver om daar uit te gaan draaien. Vanmiddag heb ik nog even zitten denken. Volgende week nog en dan einde verhaal? Welnu, vanavond heb ik toch weer inspiratie gekregen en tijdens zo'n show smaakt het naar meer. Grootste minpunt blijft het on-christelijke tijdstip (van 1 tot 3 op de vrijdagochtend) en ik weet dat er lang niet zoveel luisteren als bijvoorbeeld The Vinyl Countdown. Voorlopig gaan we toch weer even door met de show!

Ik heb Zedd ft. Foxes vorige week of de week ervoor gedraaid. Het is geen hit meer en dus wil ik hem niet iedere week draaien, maar eens per maand móet deze voorbij komen. Het nummer is al in Floorfillers sinds de tweede of derde aflevering. Middels de vakantie in De Steeg ben ik nog meer van het nummer gaan houden en sindsdien is die geregeld te gast geweest in Floorfillers. Het hóórt gewoon bij de show en dus ook bij mijn 2013.

Er zijn twee hoofdrolspelers in dit verhaal. Laten we maar met de eerste beginnen: Zedd. Anton Zaslavski heet de beste jongen en is geboren op 2 september 1989. Hij is in Rusland geboren uit het huwelijk van twee musici die zich na het vallen van De Muur vestigen in Kaiserslautern. Hij is klassiek geschoold en begint als vierjarig knaapje met piano en drums. Hij is dertien jaar als hij zijn eerste band formeert: Dioramic. Als hij een album hoort het Franse electronische duo Justice weet Anton het zeker, zijn hart ligt in de electronische dansmuziek. In 2009 neemt hij de podiumnaam Zedd aan en produceert zijn eerste track. Hij valt al snel op en wint twee prestigieuze wedstrijden. Hij neemt 'Scary Monsters And Nice Sprites' van Skrillex onder handen, drie jaar later deelt hij het podium met dezelfde Skrillex en zijn beiden even gewaardeerd onder zowel publiek als collega's. Zedd wordt al snel gevraagd door niet de minste of geringste. Hij produceert enkele tracks voor het hagelnieuwe Lady Gaga-album en schrijft 'Beauty And A Beat' voor het verguisde, maar uiterst succesvolle, tieneridool Justin Bieber. Na een aantal EP's onder eigen naam, die enkel als digitale download beschikbaar komen, verschijnt in oktober 2012 het album 'Clarity' op het grote Interscope-label. In februari 2013 verschijnt de titeltrack als eerste single in Nederland op de Tipparade. De Tipparade was van oudsher het voorportaal van de Top 40 en een plaat die de hitparade niet haalde, was doorgaans na vijf weken vertrokken. Zedd heeft in september met twee pogingen twaalf weken in de lijst verbleven. Aanvankelijk blijft de plaat op elf steken, maar pas in week 35 breekt het in de top tien en strandt twee weken later op nummer zes. De opvolger is 'Stay The Night' met Paramore-zangeres Hailey Williams. Opnieuw een slome tipnotering: Na acht weken stagneert deze in week 45 op nummer 8. Zijn eigen 'Spectrum' komt niet verder dan nummer 4 in de Tipparade.

In Engeland doet de plaat het ietsje beter, daar bereikt 'Clarity' een 29e plek. Dat zou zomaar eens te maken kunnen hebben met Foxes, de zangeres die op het nummer haar kunsten vertoond. Louisa Rose Allen komt op 29 april 1989 ter wereld in Southampton, maar resideert tegenwoordig in de Britse hoofdstad. Onder de naam Foxes zet ze in 2012 haar eerste schreden in de muziek middels 'Clarity'. Inmiddels is ze druk bezig met haar debuutalbum. Van 'Glorious' is de hoes inmiddels bekend en ook de tracklisting, maar de muzikale inhoud laat zich gissen. Ze voorspelt een album met een 'donker randje', maar ook weer 'poppy'. Afgaand op haar eerste solo-hitje 'Youth' smaakt dat wel naar meer, hoewel ik het nummer niet geschikt heb bevonden voor Floorfillers. Voor mij is ze nu al voor altijd verbonden aan 'Clarity' en aangezien het één van mijn favorieten is van het afgelopen jaar, hoeft ze zich daarvoor niet te schamen?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten