maandag 11 november 2013

Schijf van 5: 'specialized'



Ik heb net mijn uitzending erop zitten. Nou ja, een uur geleden al, maar ik heb ook even de show erna beluisterd. Het was erg leuk om te doen, maar ben wederom weer erg moe. Bovendien had ik het mezelf niet heel eenvoudig gemaakt qua titels voor de Schijf van 5. Het is niet helemaal nieuw, het is wel vaker voor gekomen in de afgelopen jaren, maar het is een wat middelmatige Schijf geworden. Ik moest op het laatst echt titels bij elkaar schrapen, maar die nummer één? Die heeft de afgelopen week bij mij aan interesse gewonnen. Waarschijnlijk dat ik die zondag in The Vinyl Countdown ga stoppen, want ik geloof dat ik hem in jaren niet heb gehoord. De nummer twee is heel erg creatief en 'last minute' en bovendien een liedje waar ik ook wel iets mee heb. De overige nummers zijn heel erg 'bij gebrek aan beter', dus laten we maar meteen beginnen met deze niet-zo-speciale Schijf van 5.

Natuurlijk zou ik voor een vocale versie kunnen kiezen, ik ken onder andere de uitvoering van Johnny Cash, maar toch is het de instrumentale die me het meeste doet. The Spotnicks. Een Zweeds instrumentaal gitaar-groepje. Door de leek nog wel eens als een Shadows-imitatie weg gezet, maar The Spotnicks is eerder een variant op The Ventures. En ook zij hebben 'Orange Blossom Special' in het vinyl geperst, ik heb de single nog ergens liggen. En dus mag 'Orange Blossom Special' van The Spotnicks vandaag op vijf.

Tja, de nummer vier. Moest ik ergens heel erg leuk vinden, maar dat is nooit echt het geval geweest. Ik heb het ooit via Sky Radio leren kennen en dat zegt dan wel weer genoeg. Ik luister middels de wekkerradio de laatste tijd weer veel naar Sky Radio. Wie wil er nu niet wakker worden met dezelfde platen? Ik kan me heugen dat Sky Radio ooit veel meer gericht was op de 'love songs' of haal ik het nu door mekaar? Wel, zo'n 'Special Lady' van Ray, Goodman & Brown was zo'n plaatje dat je omstreeks 1992 op Sky Radio kon verwachten. Dit trio had overigens haar moment al gehad in 1975 als... euh... Moments. Met een andere groep, Whatnauts, scoorden ze een monsterhit met 'Girls', die ik tien keer leuker vind dan dit zouteloze 'Special Lady' uit 1980. Moet toch maar op vier.

De ultieme zondagmiddag? Daar hoort Creedence Clearwater Revival bij. Misschien had ik 'Midnight Special' veel beter kunnen waarderen als Drukwerk niet zo'n enorm leuke vertaling ervan had gemaakt. Maar omdat bij die van Drukwerk geen 'speciaal' in de titel zit, moet ik het toch maar bij Creedence houden. 'Midnight Special' staat op drie.

Nu de nummer twee. Tot zover ik kan overzien helemaal niks meer over te vinden. Ja, de band wordt nog wel genoemd in een historie van het Flevo Totaal Festival, maar daar houdt het dan ook mee op. Als ik me niet vergis, kwamen ze uit Australië, maar weer niet te verwarren met de Australische punkband. Quick & The Dead was een gospelrockband in de jaren negentig. Ze hebben op zijn minst twee cd's gemaakt (ik heb ze ooit gekocht) en ik heb ze 'live' gezien in de Veemarkthal van Sneek tijdens een Youth For Christ-manifestatie. Ik herinner nu opeens dat de eerste cd 'Womb' heette en de tweede? 'Burn'! Ja, er wordt hier even 'live' huiswerk gedaan, met dank aan Discogs. En nu weet ik dan ook de enige correcte titel van het liedje: 'Somebody Special'. Jippie! Die mag erin! Quick & The Dead klonk overigens als een überchristelijke U2 met enige Men At Work-invloeden. Volgens Discogs hebben ze na dit album uit 1996 niks meer gedaan. Het zij zo. 'Somebody Special' van Quick & The Dead staat op twee.

Time Bandits was hier vorig jaar met de Hollandse week nog te gast, ik wist toen te vertellen dat de mannen net weer een cd hadden gemaakt en op tournee waren. Dat heeft blijkbaar weer geen deuk in een pak boter geslagen, want ik ben ze niet tegen gekomen. Deze Schijf van 5 moest 'speciaal' worden vanwege het Specialized-festival in Dorset van afgelopen weekend. Mijn Facebook wordt overspoeld met foto's en blije herinneringen. Heb ik mezelf vanavond horen zeggen dat ik er wellicht volgend jaar ook bij ben? Is komend weekend over een jaar, nog een heel eind vooruit! Het heeft even gedreigd alsof ik zondagavond al een show moest doen na Specialized en dan was ik wellicht met deze van Time Bandits begonnen. De enige in mijn collectie met 'specialized' in de titel. Vandaag dus op 1: 'I'm Specialized In You' van Time Bandits (1983).

Een onderwerp bedenken is erg gemakkelijk, maar de liedjes moeten er ook bij. Zullen we komende zondag eens gezellig met zijn allen naar de disco gaan? Vijf liedjes met 'disco' in de titel. Met dat noodweer wil je toch niet naar buiten?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten