donderdag 28 november 2013

Raddraaien: American Breed



Deze laatste aflevering van Raddraaien in de vijfde serie heeft evengoed nog wat voeten in de aarde. De eerste de beste single die ik 52 plaatjes vanaf 'You're The Fool' van The Three Degrees tegenkom, is een plaatje dat jullie eerst gaan tegenkomen in de 'Singles round-up' en wellicht dezelfde artiest binnenkort ook nog in de Week Spot. Die houden we dus nog even achter de hand. Nog maar eens 52 plaatjes verder en dan komen we uit bij The American Breed. Onlangs wel genoemd in een 'Singles round-up', maar ik geloof niet de hele geschiedenis van de groep uit de doeken gedaan. Dat doen we nu dan. Ik moet er wel bij opmerken dat 'Bend Me Shape Me' in de reserve-Blauwe Bak staat. We rekenen hem uiteraard niet tot de Northern Soul, maar het is een plaatje dat het altijd goed doet bij optredens. De Raddraaier van vandaag is dus 'Bend Me Shape Me' van The American Breed (1967).

Onlangs kocht ik nog 'The Brain' van The American Breed en was bij de aankoop toch niet zo heel erg zeker of ik hier met dezelfde groep van doen had. Een groot deel van de verwarring ligt ten grondslag aan Dot Records, de oorspronkelijke platenmaatschappij van de groep. Die heeft in de late jaren zestig een beetje een rommelige distributie in Europa. In Nederland valt Dot nog het meeste onder Delta-Negram, in Denemarken verschijnt het via Stateside (EMI), maar ik zie in de collectie van Peter eveneens een uitgave op CBS. 'The Brain' verschijnt dan ineens weer op Philips en dat is, op zichzelf, ook weer niet zo gek, want eerder viel Dot in ons land onder London Records en dus Phonogram. Maar... dit is voer voor de dames en heren platenverzamelaars, het verandert niks aan de muziek en daar gaat het hier over.

The American Breed ontstaat in 1967 in Cicero, Illinois, maar de groep trekt al vrij snel naar de grote stad en dus Chicago. Ik meende net iets anders geleerd te hebben over 'Bend Me Shape Me', maar als Arnold Rypens het zegt, dan geloof ik het. 'Bend Me Shape Me' is geschreven door de heren Scott English en Larry Weiss en wordt eerst opgenomen door The Outsiders. Nee, niet de groep van Wally Tax, maar de Amerikanen die we hier in het verleden al eens hebben gehad (toen vanwege de Northern Soul-'cover up' als The Detroit Shakers). Die groep heeft in 1966 een grote Amerikaanse hit met 'Time Won't Let Me' en Nederland maakt in de jaren zeventig kennis met het liedje door de elpee 'Goud Van Out'. 'Bend Me Shape Me' staat op het debuutalbum van The Outsiders en... de eerste cover-versie is van The Models. En daar meende ik dus net geleerd te hebben dat dit het origineel was. The Models is een groepje fotomodellen van de Vogue die bovenwel kunnen zingen en Tom Wilson 'verfraait' het nummer met electronische fratsen. Eind 1967 is The American Breed aan de beurt. De plaat bereikt in Amerika een vijfde plek en doet het in andere landen ook best goed. De opvolgers van de single lijden allemaal schipbreuk en in 1969 gaat de groep uiteen.

Of besluiten we het verhaal daarmee te vlug? Wellicht, want nadat de groep voor een tijdje The Breed en Smoke heeft geheten, gaan ze zich 'Ask Rufus' noemen. Daarvoor recruteren ze de zangeres Paulette Williams en de groep gaat meer op de funky toer. Na verloop van tijd wordt 'Ask' van de naam gehaald en vindt Rufus in Chaka Khan een geschikte vervanger van Williams. Toch komt The American Breed nog wel eens bij elkaar. In 2005 bijvoorbeeld als de honkballers van de Chicago White Sox kampioen worden, brengt leadzanger Gary Loizzo een cd-single uit met de titel 'Rock With The Sox'. Het schijfje verschijnt als The American Breed. Toch is het vooral 'Bend Me Shape Me' dat hun belangrijkste wapenfeit zal blijven. Hoewel ze niet de eerste zijn die het opnemen, hebben ze wel als eerste een hit met het nummer. De lijst van covers is eindeloos. Om het nóg interessanter te maken voor de verzamelaars, er bestaat nog een kortere afwijkende versie van 'Bend Me Shape Me', sneller dan de normale 'edit'.

En daarmee besluiten we de vijfde serie Raddraaien, maar... omdat 'Bend Me Shape Me' in de alfabetische volgorde van de vijfde serie-kandidaten bovenaan staat, gaan we van daaruit verder in de volgende aflevering!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten