woensdag 6 november 2013
Raddraaien: The Everly Brothers
Ik ben in blijde verwachting van een single die sinds een maand of vier hoog op mijn verlanglijstje staat. En dus zijn jullie in blijde (?) verwachting van een verse Singles round-up, want afgelopen vrijdag arriveerden eveneens vier nieuwe Blauwe Bak-aanwinsten. Dat hoop ik dus morgen of vrijdag te kunnen doen, gewoon zo snel als de verwachte single binnen komt. Voordat ik erover ga schrijven, wil ik graag wel even de b-kant 'checken' alsmede de kwaliteit van het 'nieuwe vinyl'. Ja, hij moest hagelnieuw zijn, maar ik heb vaker een heruitgave gekocht die klinkt alsof die drie wereldoorlogen heeft meegemaakt. Vandaag de 28e Raddraaier uit deze vijfde serie die we ruim voor het einde van de maand gaan besluiten. In de bak gemengde jaren zestig-singles staat 'That'll Be The Day' van The Everly Brothers 18 plekjes verwijderd van 'Rhapsody In Blue' van Ekseption en dus mag deze vandaag in de schijnwerpers staan. Een single die in Amerika gruwelijk in de 'bubbling under' is blijven hangen, maar in Europa zowaar voor een opleving zorgde voor het duo.
De single staat bij mij nog niet zo heel lang in de bakken. Ik heb deze in juli 2011 gekocht. Een 'kadootje', omdat ik die dag mijn 500e bericht publiceerde. Hij was niet duur en dat mocht ook niet, want ik wist van tevoren wel dat de plaat meer in de bak zou wonen dan daarbuiten. Een 'vullertje' voor toch nog wel een flinke verzameling singles van het duo. Vooral in het begin van mijn verzamelen had ik een enorm zwak voor hun vroege Heliodor- en Warner Bros.-plaatjes, tegenwoordig kan ik daar eenvoudiger aan voorbij lopen.
Isaac Donald wordt op 1 februari 1937 in de staat Kentucky geboren. Vader Ike Everly is muzikant en radiopresentator en het gezin verhuist geregeld. Als de kleine Don bijna twee jaar oud is, wordt Philip op 19 januari 1939 geboren in Chicago. Van hun geboorteplaatsen maken de broers weinig mee want vader neemt het gezin wederom op sleeptouw. Via Shenandoah in Iowa komen ze in het begin van de jaren vijftig terecht in Knoxville, Tennessee. Met hun ouders vormen de broers The Everly Family, maar bij aankomst in Tennessee is duidelijk dat de twee jongelingen klaar zijn voor hun eigen carriére. Middels hun vader komen ze in contact met Chet Atkins. Hoewel Atkins zelf verbonden is aan RCA, regelt hij in eerste instantie een contract met Columbia. Daar verschijnt een single die genadeloos flopt en The Everly Brothers zit weer zonder contract. Dan gooit Atkins het over een andere boeg: De broers kunnen immers ook zelf liedjes schrijven. Zo introduceert hij het duo bij Acuff-Rose, een populaire muziekuitgeverij. Wesley Rose neemt het stokje over van Atkins en helpt de broers vervolgens aan een contract bij Cadence Records, het nieuwe platenlabel van Archie Bleyer. Het eerste liedje dat het duo opneemt, is eerder door dertig andere artiesten afgewezen. Naar verluid is Elvis Presley één van hen. Het liedje heet 'Bye Bye Love' en is meteen een wereldhit. Voor de eerstvolgende jaren wordt het duo gekoppeld aan het schrijvende echtpaar Felice en Boudleaux Bryant en die combinatie is goed voor menig gouden plaat. In 1962 vindt echter al een verplaatsing in de muziek plaats, welke The Everly Brothers in Amerika buitenspel zet. Als dan de Britse Invasie ook nog eens goed op gang komt, lijken alle kansen verkeken. Maar toch... pak de verrekijker er maar eens bij: Daar aan de overkant van de plas. Wat gebeurt daar toch allemaal?
Inderdaad, terwijl The Beatles, The Rolling Stones en The Dave Clark Five Amerika totaal inpakken met hun ruige sound, krijgt Engeland te maken met een aantal groepjes die wel heel erg de kunst bij The Everlys hebben afgekeken. Vrijwel uit het niets staan 'That'll Be The Day', 'The Price Of Love' and 'Love Is Strange' opeens torenhoog in de Nederlandse hitparade en nodigt The Hollies de gebroeders uit om een plaat met hen op te nemen ('Two Yanks In England'). In 1968 maakt The Everly Brothers een mijlpaal in hun geschiedenis met de elpee 'Roots', nog altijd een album dat fier overeind staat. Na 1973 zijn de mannen even flink op elkaar uitgekeken en gaan met een fikse ruzie uiteen. Zo nu en dan is er een korte reünie, zoals in 1984 met de single 'On The Wings Of A Nightingale' en een paar jaar geleden nog tijdens een wereldtournee met Simon & Garfunkel.
Grappig detail: Vanaf 'Til I Kissed You' worden de hits van The Everly Brothers op de voet gevolgd door The Blue Diamonds. Arrangeur Jack Bulterman zit er bovenop en zodra die hoort van een nieuwe Everly-single, is hij in de studio met Ruud en Riem. In die tijd wordt er nog geen onderscheid gemaakt en is het liedje een hit voor zowel The Everly Brothers als The Blue Diamonds. Don en Phil hebben daar flink de balen van en laten zich meerdere malen uit over 'those leeches from The Netherlands'. Als de successen van The Everly Brothers rond 1962 opdrogen, moet The Blue Diamonds voor een ander repertoire kiezen, maar als 'That'll Be The Day' verschijnt, zijn ze er als de kippen bij. Het zal tegelijk de laatste Top 40-hit zijn van The Blue Diamonds.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten