maandag 18 november 2013

De prehistorie: 1-4



Gedurende 2011 heb ik jullie zeer geregeld '20 Years Ago Today' gepresenteerd: Een overzicht van plaatjes die ik in 1991 heb gekocht. Ik dacht toen even dat ik de serie zou voortzetten tot het einde van de kaartenbak, de zomer van 1994, maar vanaf 1992 was het hek van de dam in mijn collectie. Toen dat besef er nog niet was, speelde ik er al mee om in 2014 met 25 Years Ago Today of iets dergelijks te beginnen. Welnu, met deze serie ga ik de komende zeven maanden toewerken naar het jubileum van mijn platen verzamelen. Zelf noem ik zaterdag 17 juni 1989 als officiële start van mijn collectie, maar toen had ik al dertig singles, waaronder een héle dure. Althans, voor die tijd... De komende zeven maanden presenteer ik jullie in hapjes van vier de allervroegste aanwinsten. Vandaag de eerste vier.

Mijn oudste broer Henk heeft de meeste invloed op mijn muzieksmaak, hij brengt Madness het huis in. Als ik het clipje zie van 'Baggy Trousers' van Madness waarbij de muzikanten letterlijk de lucht in gaan, ben ik spontaan 'fan'. Natuurlijk... ik ben nog maar vijf jaar oud, maar met twee oudere broers en een zus staat Hilversum 3 dagelijks aan en móet ik wel ergens specifiek fan van zijn. De aanstekelijke ska-muziek van Madness is bovendien geheel onschadelijk voor een vijfjarig kind, dus ik heb het zo slecht niet getroffen. Als ik acht jaar ben, hoor ik eigenlijk nog helemaal bezeten te zijn van de lego (en ben dat ook wel), maar toch staat er iets anders op mijn verlanglijstje voor mijn verjaardag: Een single van Madness. Ik kan me nu wel voorstellen dat mijn ouders het wellicht wat moeilijk hebben gehad met zo'n cadeau. Een single draai je per slot van rekening niet de hele dag door en de kans dat ik erop uitgekeken raak, is groot. Gelukkig werkt het platenkopend publiek mee en ontstijgt de meest actuele single niet de Tipparade, waardoor deze rond mijn verjaardag voor een rijksdaalder is te bemachtigen. Dat levert me voor mijn achtste verjaardag mijn allereerste single.

1. Tomorrow's Just Another Day-Madness
Ik heb de hoes in de begin jaren negentig zwaar mishandeld op een moment dat ik niet meer zo gecharmeerd was van Madness. Beetje jammer, maar de plaat draait desondanks nog naar behoren. Net als bij de 'Rallye Monte Carlo'-single van Earth & Fire en Kayak, die ik onlangs nog heb behandeld, kun je de lichtelijk versleten naald van de huiskamer-pickup terug horen in deze plaat. Ik ruik bij het intro ook meteen de meubelpoets van het dressoir. Die afschuwelijke huidkleurige panty die zo knetterde als je het vinyl stofvrij maakte. Ik weiger maar te herinneren wat de overige kadootjes zijn geweest op die achtste verjaardag. Het is deze single en het cassettebandje met de Madness-hits dat Henk voor me heeft opgenomen. Het zal vast meer lego en autootjes zijn geweest, want dat is dan nog immer mijn wereldje. De plaatjes is meer iets van de toekomst, dingen die nog gaan komen. Waarvan akte!

2. Wings Of A Dove-Madness
Ik denk dat ik mijn kaartenbak in 1990 ben begonnen. Naar het voorbeeld van mijn beide broers. Als veertienjarige is mijn geheugen al even beroerd, hoewel ik met de nummer 2 niet heel ver van de waarheid moet zitten. Ik vermoed dat Sinterklaas deze single in 1983 heeft bezorgd. Waar 'Tomorrow's Just Another Day' nog werd beloond met een plek in de Tipparade, daar is 'Wings Of A Dove' zo'n plaatje dat kant noch wal raakt. Een beetje airplay bij de Vara en de KRO, maar niet genoeg om door te stoten naar de Tros of Veronica en dus geen indruk op de Top 40. Als ik nu eens fan was geworden van Duran Duran, om maar iets te noemen, denk ik dat de singles voor de verjaardag en Sinterklaas wel waren gestagneerd. Hoewel... ik kan me een verlanglijstje van mijn tiende verjaardag herinneren, boordevol hits uit die tijd. 'Love And Pride' van King is er één van. Ik heb die niet op mijn verjaardag gekregen, maar wel een ander plaatje dat we volgende maand gaan behandelen. Madness is vanwege het gulden- en rijksdaalder-niveau een leuk Sinterklaas-cadeautje van mijn broers.

3. Grey Day-Madness
Een 'gouwe ouwe' die ik ook op het cassettebandje heb staan. Deze en de volgende single roept een legendarisch Sneker zaakje in herinnering: 'De Kasbah'. Het zit aan de Oosterdijk en is ook werkelijk een klein marktgebouwtje. Een gangetje met twee of drie winkels. Iets met noten, die kan ik nog steeds ruiken, maar ook Jelte met zijn platen. Nee, niet mijn broer of een ander familielid met die naam. Deze Jelte verdient weinig aan mij in zijn Kasbah-tijd, maar opent in 1992 een 'verzamelaars'-winkeltje waar ik enige keren 'boodschappen' zal doen. Later staat hij op vlooienmarkten met een partij van die heruitgegeven 'gouwe ouwen' en opnieuw gaat de portemonnee leeg. In de tijd van de Kasbah doet hij in onverkoopbare platen, de meuk die niemand anders wil hebben. Zo'n 'Grey Day' heeft ook al bijna drie jaar liggen rotten in een uitverkoopbak, maar... dan is het nabij mijn negende verjaardag en komt een van de broers voorbij. En dit is een van de zeer weinige Madness-singles die ik tot op de dag van heden erg graag mag horen!

4. Meer Nederlandse Sterre-Rubberen Robbie
Alweer zo'n vermoedelijke Kasbah-single. Voor een jonge knaap als mij zijn die Stars On 45-medleys best wel handig: Je leert ineens heel veel oude liedjes kennen. Later hoor je dan het origineel en denk je: ,,Hee! Dat zat in Stars On 45". Dat geldt evenzeer voor Rubberen Robbie. Ik heb nog nooit 'Het Land Van Maas En Waal' van Boudewijn De Groot gehoord als ik kennis maak met de parodie van Rubberen Robbie. Geldt ook voor 'Marina'. Toch blijf ik 'Geef Mij Maar Amsterdam' geniaal vinden: 'De geit van ome Jan, die lust alleen radijs/ En bléren dat-ie kan, het lijkt wel Rob De Nijs'. Dit moet dus het Sinterklaas-cadeau van 1984 zijn geweest?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten