maandag 1 april 2013

Schijf van 5: tijdsaanduidingen



De fietstocht is door een gemiste trein vandaag van de baan gegaan en dus kan ik jullie gewoon de Schijf van 5 presenteren. Ik had er aan gedacht om deze tot zondag uit te stellen, maar er schoten me net nog een paar leuke 'tijden' te binnen en dus doen we het vandaag. De zomertijd is in gegaan, maar daar merken we vooralsnog weinig van. Er lag vanmorgen nog een laagje ijs in de sloten. De winter van 2012/13 verbreekt menig record. Zouden de Maya's dan tóch gelijk hebben gehad? Morgen ga ik alsnog de geplande fietstocht ondernemen. Twee april en dan mét een legging onder de broek en handschoenen aan, het is dit jaar erg extreem! Dan te bedenken dat ik een maand geleden had gehoopt dit weekend te kamperen. ,,Jippie, zomertijd! Een uur langer sneeuwruimen bij licht", had een vriend afgelopen week op Facebook staan. Ja, laten we er vooral om lachen. We kunnen over vijftig jaar vertellen dat we 'die winter' hebben meegemaakt!

Het in gaan van de zomertijd inspireerde me tot een Schijf van 5 tijdsaanduidingen. Peter stuurde een lijstje in, waarvoor mijn dank. Ik heb er een paar van gebruikt, hoewel er eveneens enkele op mijn eigen lijst stonden. Eentje die er vanavond nog nieuw is bij gekomen, staat op nummer vijf. Supergroepen. In 1969 het toverwoord met een band als Blind Faith, maar tien jaar later is het begrip 'supergroep' erg summier. In sommige gevallen is één naam al genoeg voor dat predikaat. John Wetton had een loopbaan achter de rug bij King Crimson en Roxy Music en was in 1978 betrokken bij UK. Die groep staat vandaag op vijf met hun bekendste hit: 'Rendezvous 6:02'.

Op nummer vier zet ik een héle oude favoriet. Ik heb altijd al een zwak gehad voor The Lovin' Spoonful, 'Rain On The Roof' was in 1989 mijn veertigste single, maar ken 'Six O'Clock' nog niet als ik hem in Denemarken tegen het lijf loop. Ik ben écht van die plaat gaan houden. Ik heb enerzijds een diepe bewondering voor mensen die zonder diep na te denken kunnen zeggen: 'Kijk! Dat is mijn favoriete plaat'. Denk maar aan de lieden die 'Bohemian Rhapsody' jaar na jaar op 1 in de Top 2000 weten te krijgen. Zelf zoek ik immer naar alternatieven en dus komt The Lovin' Spoonful met een vierde plek er ietwat bekaaid af. 'Six O'Clock' uit 1967 staat dus op vier.

Net zoals bij 'de zon' twee jaar geleden, kan ik ook gemakkelijk twee of drie schijven met tijdsaanduidingen vullen. Misschien dat er nog een vervolg komt? Ze zijn allemaal erg goed, dat je bepaalde titels met hun positie in deze Schijf tekort doet. The Who is ook al zo'n groep die ik tot mijn favorieten reken, maar die met een derde plaats genoegen moeten nemen. Onlangs had ik nog een discussie met een Engelse Mod over 'Quadrophenia' van The Who. Ik leerde eerst de soundtrack kennen en zag pas vorige zomer de film uit 1979 voor het eerst. Ik wilde bijna 'jippie' roepen toen Jimmy van het klif af reed. Wat een miserabele film is dat! Maar de muziek? Stuk voor stuk het beste van The Who. Overigens was ik het met de Engelse Mod eens dat de film ten onrechte als leidraad voor de Mod-beweging wordt beschouwd. 'Quadrophenia' gaat juist over het veranderen door de tijd en hoe een jongerenbeweging in twee jaar de grauwe massa kan in glijden. Terug naar de muziek, we vinden The Who vandaag op drie in deze Schijf met '5.15' uit die film.

Het heeft voor mijn gevoel wel een jaar geduurd, maar toch was mijn 'baantje' als moderator van een Moby Grape-pagina op Facebook iets meer dan een half jaar. Ik heb het ledenaantal doen verdubbelen, maar kreeg in juli 'mot' met iemand die, naar mijn mening, zijn Yahoo-groep té enthousiast ging promoten. Toen kwam Upbeat Rare And Northern Soul Music om het hoekje kijken en had ik opeens geen tijd meer voor Moby Grape. Per 1 september is het enthousiast over genomen door een Amerikaan, maar ik had hem gewaarschuwd: Doseren die hap! Drie weken dagelijks posten en dan drie maanden niks... Daar is het wel op uit gedraaid met de pagina, maar ik heb andere drukte gekregen. Toch zal Moby Grape altijd een warm plekje houden. Vandaar dat '8.05' van het debuut zondermeer op twee mag.

Als we een verwijt zoeken, dan zou 'de dag' een mooie zijn. Mijn herinnering aan The Mamas & The Papas is vooral die van de zonsverduistering in 1999. In een colonne van hippies naar een verlaten heuveltop nabij Kaiserlautern. Wat vandaag gepland was, doen we dus morgen, maar ik ga fietsen in Duitsland. Een jaar nadat ik het eerste Duitse deel van de Vechtdalroute heb gefietst, begin ik morgen waar ik toen ben opgehouden. Daarover morgen (of woensdag) meer! Het 'onderweg zijn' in Duitsland heeft ongetwijfeld meegewerkt, maar verder is dit ook een Mamas & The Papas-liedje waarvan ik al eerder was gaan houden. En zo besluit ik deze Schijf met '12.30' van The Mamas & The Papas.

Volgend jaar maar weer een Schijf met hetzelfde onderwerp? Afgesproken! Eens even kijken... wat gaan we komende zondag doen? (Jullie merken dit niet, maar ik sta nu op en ga een sigaret roken in het hok en zal zo dadelijk met een onderwerp op de proppen komen). Ik heb Soul-xotica even binnenste buiten moeten keren, maar... we hebben nog nooit een Schijf van koffie gedaan! Nou zeg..., dat wordt eens tijd! Volgende week vijf plaatjes met het vloeibare zwarte goud in de titel.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten