zondag 21 april 2013

einde van een tijdperk



Het ene heeft wel iets met het andere te maken. Terwijl ik morgenmiddag op het werk wordt verwacht voor een bijeenkomst waar alle 'pijnpunten' van de afgelopen weken ter tafel komen, had het van mij vrijdagmiddag wel gemogen. Ik heb opnieuw buitensporig veel slaap nodig en ben nauwelijks uitgerust na een halve dag horizontaal. Ik wist niet meer dat het bestond, zo lekker ging het sinds september. Geen sombere dag gehad. Lekker werken, in het weekend een beetje 'radio spelen', alle fijne reacties die uit dat laatste voort komen. Zelfs een financieel moeilijke periode (november/december) kon mij niet een depressie in trekken. Zonder in te gaan op de materie heeft een situatie op het werk er toch voor gezorgd. Ik hoorde me anders niet zó lusteloos te voelen in de tweede helft van april. Tot overmaat van ramp had ik me vorige week ook nog maar voor een deurdienst in De Buze opgegeven. In mijn lusteloosheid zette ik een aantal dingen op een rijtje en was toen vlug bereid!

De eerste keer in De Buze was op kerstavond 1994, het concert van de Nederlandse deathmetalband Altar. Toen ik in Tuk woonde, ben ik eens een weekend naar De Buze geweest. Ik heb toen een vriendschap ontwikkeld met Robert, maar ben vervolgens ook een jaar niet in De Buze geweest. Pas toen de afstand tussen mij en Het Bolwerk groter werd, was ik klaar om De Buze binnen te stappen. Dat was eind 2001. Niet alleen bouwde ik snel een reputatie op als 'stevig drinker' (heb ik in De Karre geleerd...) en een stamgast, bovendien was ik meteen geliefd bij een aantal vrijwilligers die me naar voren schoven als een potentieel vrijwilliger. De Buze had toen even de enorme luxe om een hele grote groep jongeren als vrijwilliger te hebben en het had hen tot de regel gebracht dat vrijwilligers niet ouder dan 27 mochten zijn. Ik was op dat moment 26... ,,Ze komen ooit wel bij mij", heb ik toen geroepen en dat bleek een vooruitziende blik. Op vrijdagmiddag 25 maart 2004 word ik door Bennie benaderd om vrijwilliger te worden. Op 1 april 2004 teken ik het vrijwilligerscontract en de volgende avond maak ik mijn opwachting als barkeeper, hetgeen niet een succes was!

De vorige programmeur had me echter in 2002 en 2003 al enkele malen 'gebruikt' om diensten in te vullen, toch mocht ik geen vrijwilliger heten. Wel was ik vrijwilliger op Stonehenge en maakte zo al kennis met de groep. In 2004 hadden bijna alle jongeren Steenwijk verlaten voor hun studie en ik ging de vrijdagavonden zelfstandig invullen. Later kwam daarbij de filmavond op donderdag en de zaterdagavond. Ik voel/voelde me niet belangrijk, maar in 2005/06 draaide De Buze voor tachtig procent op mij. Ik kón het ook doen, ik had immers lang genoeg de poot stijf gehouden bij de Sociale Dienst en deze vond het al fijn genoeg dat ik tóch nog iets deed. In 2007 ben ik weer aan de slag gegaan en in 2008 in de ploegendiensten. Vanaf dat moment is mijn actieve rol als vrijwilliger minder geworden, hoewel ik tot een paar maanden geleden goed was voor minimaal twee diensten per maand (eentje is verplicht).

Een voorwaarde was voor mij dat ik nimmer progressie binnen De Buze mocht dwarsbomen. Ik wil De Buze doorgeven aan volgende generaties en als daar verandering bij komt kijken, moet dat gebeuren. Welnu, een maand geleden hebben de huidige vrijwilligers laten zien dat ze niet de kaas van het brood laten eten en bovendien zijn er een aantal 'veranderingen' waar ik niet geheel mee kan instemmen. De tegenzin voor de dienst van gisteravond hierbij opgeteld, was dit het beste moment om De Buze te verlaten. Zo heb ik gisteravond mijn laatste dienst gedraaid. Wél blijf ik beschikbaar als dj en zal ik in die hoedanigheid op 7 juni optreden, hopelijk kan ik vaker draaien.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten