dinsdag 16 april 2013

Week Spot: Sister Sledge (+singles round-up april 2)



Het is wel een beetje verwarrend, maar ik ben sinds zondag druk in de weer met de twee komende Do The 45-shows. Ik heb besloten volgende week zaterdag, 27 april, alvast mijn verjaardag 'on air' te vieren. Ook in Do The 45 zitten al de nodige rituelen, die voor het samenstellen van een speellijst toch weer een aardige structuur aangeven. Bij de Week Spot van deze week zit je meteen met de daaropvolgende week: Welke van Sister Sledge ga je dan draaien? Welnu, omdat ik op deze 27e best een beetje ga uitpakken, ga ik dan lekker ordinair de 12"-versie van 'Lost In Music' draaien. Is immers ook op 45-toeren? Jullie zijn de eerste die het weten. Omdat ik op woensdag 14 november 2012 'Love Don't You Go Through No Changes On Me' heb behandeld in 'de jeukdoos', ga ik vandaag een tweede singles round-up doen, waarbij een aantal titels een beetje voorbarig zijn. Ik heb afgelopen nacht vier singles gekocht die nog maar net zijn betaald, maar ik durf het wel aan om ze hier alvast te presenteren.

* Paula Durante- If He Were Mine (GJM)
Een héél aardig koopje, deze van Paula Durante. Een plaat die in de Northern een behoorlijke cultstatus heeft en waarbij automatisch ook een pittige prijs hoort in het geval van een gaaf exemplaar. Deze had zomaar in hogere regionen kunnen zitten, ware het niet dat aan de rand een stukje mist. 'Does not affect play', het is maar een stukje uit de inloopgroef, waardoor er van de inloop weinig meer overblijft, maar het styreen is verder in een behoorlijke staat. Het is echter wel de bootleg van 1977 en dus is de opname erg minimaal en klinkt het styreen daardoor ook stoffig. Hij was 'priced to sell' en daar heb ik mijn voordeel mee gedaan!

* Damon Fox- Packin' Up (Fairmount)
Er zijn soms van die platen die je gek kunnen maken. Pat Stallworth is daar momenteel eentje van, een Engelse dealer heeft 'Questions' als gelimiteerde heruitgave. Dat kost veertig pond, maar het origineel is een duizendje of twee meer. Voor die veertig pond heb je gegarandeerd een zeer exclusieve plaat te pakken, die zelfs in deze gelimiteerde oplage binnen de kortste tijd een royaal bedrag kan opbrengen. Maar toch... het is veel geld! Een jaar geleden had ik hetzelfde met 'Packin' Up' van Damon Fox, een staaltje Northern Soul-perfectie van nog geen twee minuten. Rarenorthernsoul bood toen een bootleg aan voor veertig pond, even later werd me het origineel aangeboden door Record Friend in Amsterdam. Ik durfde niet naar de prijs te vragen... Mijn geduld heeft me beloond, want sinds een paar maanden heeft Outta Sight deze heruitgave beschikbaar. En voor deze acht pond klinkt-ie beter dan ooit tevoren!

* Jimi Hendrix Experience- Crosstown Traffic (Polydor)
Afgelopen nacht kwam ik terecht bij een Nederlandse handelaar op Ebay. Het was Spooky Tooth die als eerste mijn aandacht trok. Zie ik opeens deze originele Hendrix staan voor twee euro. Geen hoes en de staat is 'okay'. Voor die prijs hoor je mij niet zeuren!

* Rob Hoeke Rhythm & Blues Group- Lying In The Grass (Philips)
Die zit al een hele tijd in de Blauwe Bak, mijn eerste exemplaar heb ik in 1992 gekocht. Toch klinkt-ie her en der een beetje stoffig en is de fotohoes er niet beter op geworden. Deze kostte slechts een euro en schijnt buiten een 'veeg' om best goed te zijn. Het fotohoes-exemplaar mag pensioen vieren in de jaren zestig-bak, deze 'nieuwe' komt in de Blauwe Bak.

* Barbara Mercer- Hey (Golden World)
Eenzelfde verhaal als Paula Durante, alleen is bij Mercer echt helemaal niets van de inloop overgebleven. Ik kan hem niet buiten de plaat starten en dus moet-ie ingemixt worden. Hoewel deze niet ontzettend duur is in nieuwstaat, scheelt het toch wel weer tien pond. 'Hey' van Barbara Mercer is weer zo'n fraai voorbeeld van waarom Tamla-Motown zo angstig was voor het Golden World-label. Qua arrangement grenst dit wederom aan perfectie en heeft 'Hey' verder ook alles van een grote hit. We weten niet hoeveel Motown heeft betaald om dit buiten de hitparade te houden, wél dat ze er als de kippen bij waren om Golden World op te kopen toen faillissement dreigde. Motown heeft nog lang plezier gehad van die aankoop, want Golden World had altijd betere arrangeurs in huis!

* Shirley & The Shirelles- Look What You've Done To My Heart (Bell)
The Shirelles had meerdere stormen doorstaan. Ondanks de 'British Invasion' bleef de groep onverminderd platen maken, echter met zeer wisselend succes. Na hun laatste hit, 'Last Minute Miracle' in 1967, was de chemie tussen de leden echt uitgewerkt. Shirley Alston formeerde haar eigen Shirelles en ging zich meer toeleggen op Engeland. Een goede timing', want daar is in 1969 net iets aan de hand. Het heeft te maken met dansplaatjes die oorspronkelijk geen hits zijn geweest, maar nu ineens heel populair zijn in bepaalde clubs. 'Look What You've Done To My Heart' wordt geen hit, maar plukt wel vruchten van dezelfde Northern-scene, die het plaatje enige tijd later gaat omarmen. In Engeland ligt deze single al snel rond de vijftien pond, ik kwam hem tegen op Marktplaats mét fotohoes voor een tientje inclusief verzendkosten. Bedenk er dan ook nog eens bij dat de single reeds sinds half januari geadverteerd stond! Ik verwacht deze donderdag in huis, maar prijs me nu al gelukkig!

* Spooky Tooth- That Was Only Yesterday (Island)
Aan sommige afgedraaide platen ben ik zo gehecht geraakt, dat ik gewoon weiger om een beter exemplaar te kopen. Dat zijn dan vooral singles die ik in 1989 en 1990 heb gekocht, maar deze van Spooky Tooth hoort eveneens in het rijtje. Oorspronkelijk gekocht op Koninginnedag 1991. Hoewel ik de diepe krassen nog steeds erg charmant vind, was een laatste draaibeurt niet zo'n groot succes. Deze kon ik voor een euro krijgen en ziet er een stuk beter uit, want het moest wel de bedoeling zijn dat ik 'That Was Only Yesterday' kan draaien. Het is niet voor niets één van mijn meest favoriete jaren zestig-singles...

* Young Holt Unlimited- Who's Making Love (MCA)
Ik liep nog te dubben bij Rob Hoeke, Jimi Hendrix en Spooky Tooth. Maar toen zag ik deze van Young Holt Unlimited en was ik heel vlug tot aankoop bereid! Ik heb hem zojuist even beluisterd via Youtube en... het is een kneiter! Ook gewoon een onschuldig eurootje en mét fotohoes ditmaal, een plaatje uit dezelfde tijd als 'Soulful Strut' en met hetzelfde vakmanschap vervaardigd. Dit is een handelaar om in de gaten te houden!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten