maandag 15 april 2013

Raddraaien: Carly Simon



Hoe scheef kun je het hebben? Ik schreef zaterdag bijna dat ik een bak jaren tachtig-singles kwijt was, maar heb me recent niet afgevraagd over welk bakje ik steeds heen moet stappen om in mijn stoel te gaan zitten. Ik heb trouwens ook geen idee wat het bakje daar doet. Hoe dan ook: De serie is weer compleet en dus kunnen we naar hartelust Raddraaien. Dat andere probleempje probeer ik de komende week op te lossen, dat moet ook wel gaan lukken! Zo hebben we vandaag een Raddraaier te gast die eigenlijk vorige week aan de beurt was. We zijn toen maar verder gegaan met Metallica, maar vandaag is het toch echt de beurt aan Carly Simon. Niet meteen één van Simon's meest memorabele singles, maar wel een redelijk recente. Hoewel 1987 ook alweer 25 jaar geleden is, ligt 'It's Hard To Be Tender' nog fris in mijn geheugen.

Vorige week kwam ze al even ter sprake in de Week Spot. James Taylor refereerde ooit, nog tijdens hun huwelijk, aan Simon als 'that piece of meat'. Carly had in 1968 een relatie met William Donaldson, die over haar zei: ,,Carly is het antwoord op het gebed van een gezonde man". Hij noemt daarbij een aantal belangrijke karaktereigenschappen: snel, humoristisch, erotisch en extravagant getalenteerd. Carly heeft dan een piepklein hitje op haar naam staan met haar zus Lucy. In 1964 heeft ze als The Simon Sisters een minuscuul hitje gehad met 'Winken, Blinken & Nod'. Haar relatie met Cat Stevens zet haar in 1971 weer op het pad van de popmuziek. Haar doorbraak-single heet 'Anticipation' en is geïnspireerd door de verhouding met Stevens, evenals de opvolger 'Legend In Your Own Time'. Hoewel ze er kortstondige flirts met Mick Jagger en Warren Beaty op na houdt, stapt ze in 1972 in het huwelijksbootje met James Taylor. Het koppel heeft twee kinderen, die elk eveneens in de muziek actief zijn.

In de eerste maanden van 1973 heeft Simon haar, voorlopig, grootste succes met 'You're So Vain'. Een liedje dat een legende is geworden. Hoewel Simon zelf altijd heeft voorgehouden dat het over een combinatie van persoonlijkheden zou gaan, blijft de geruchtenmachine doorgaan. Op 5 augustus 2003 is het dan toch gebeurd. Dick Ebersol, een televisieproducent, heeft vijftigduizend dollar gedoneerd aan een goed doel en krijgt in ruil daarvoor het 'antwoord' van Carly. Echter wél met notariële aktes die Ebersol verbieden 'het geheim' op wat voor manier door te vertellen. We weten dus nog steeds helemaal niets! De naam van Warren Beaty is al meerdere malen gevallen en ook Mick Jagger. Die laatste zingt trouwens braaf mee in het achtergrondkoor. Carly's carriére zit in deze jaren op een piek. De soundtrack-schrijvers van James Bond-films gaan niet voor tweede keus en vragen Simon in 1977 om 'Nobody Does It Better' op de plaat te zetten. Het is het thema van 'The Spy Who Loved Me' en bereikt in Amerika 'slechts' de tweede plek op de Billboard. Debbie Boone geeft geen centimeter prijs met 'You Light Up My Life', dat plaatje zal uitgroeien tot de grootste Amerikaanse hit van de jaren zeventig, en houdt Carly Simon zodoende van de eerste plek.

Na die tijd gaan de hits van Carly Simon steeds meer afhangen van films en televisie-series. 'Soup For One' levert haar de, door Chic geproduceerde, hit 'Why' op. In 1986 verschijnt 'It's Hard To Be Tender' als thema voor de tv-miniserie 'Sins' en twee jaar later is 'Coming Around Again' een hit dankzij de film 'Heartburn'. Haar laatste grote hit is een duet met Janet Jackson, die na 'Big Yellow Taxi' van Joni Mitchell in 'Got Til It's Gone' Carly's 'You're So Vain' als sample gebruikt voor 'Son Of A Gun'. Hoewel... van een echte sample is geen sprake, want Simon doet het mopje gewoon opnieuw in de studio. Ze is ook op een aantal andere liedjes van Jackson's album te beluisteren. Het meest recente weetje dat ik ben tegen gekomen, is een interview van bijna een jaar oud. Op 18 april 2012 laat ze tegenover een krant weten lange tijd stotterproblemen te hebben gehad.

Dinsdag is de dag voor de Week Spot en dat gaat, kan ik verklappen, Sister Sledge worden. Toch heb ik een paar maanden geleden al uitgebreid over die groep geschreven en dus denk ik dat het verhaal een 'singles round up' gaat worden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten