woensdag 17 april 2013

Raddraaien: Billy Ocean



Ik wil allereerst even terug komen op gisteren, want Shirley & The Shirelles zijn vanmiddag gearriveerd. Marktplaats laadt momenteel lastig op mijn computer, ik heb geen idee waar het aan ligt, maar met name foto's duurt een eeuwigheid. Ik had gezien dat de single een fotohoes had. Tot mijn grote verbazing blijkt het de Deense persing met fotohoes te zijn, helemaal in nieuwstaat! Diskid in Zwolle vraagt al gauw veertig euro voor zo'n exemplaar, misschien ook wel meer! Onnodig om te zeggen dat ik er erg content mee ben! De Raddraaier van vandaag komt eveneens uit de Blauwe Bak. Uit de koffer! Dat wil zeggen dat ik de bewuste single écht als Northern Soul behandel, maar het nummer in kwestie roept nogal eens gemengde gevoelens op. Toch presenteer ik hem jullie als een echte 'classic' uit het subgenre: 'Red Light Spells Danger' van Billy Ocean (1977).

Het mooie van webradio is, is de interactie met de luisteraar. Webradio drijft bijkans op verzoekjes, hoewel niet ieder verzoek altijd moeiteloos kan worden ingewilligd. De naam van Anthony is hier al een aantal keren gevallen. Als Anthony er niet was geweest, was de eerste Engelstalige podcast een eenmalige gebeurtenis geweest. Het was bovendien Anthony die me naar voren heeft geschoven bij Wolfman. Anthony was tot een paar maanden geleden een hele vaste Wolfman-luisteraar. Ik heb geen idee wat er is voor gevallen, maar we zien hem nu vrijwel nooit meer. Anthony's vriendin vroeg eens 'Red Light' aan in de show van Lee. Lee kon hem zo snel niet vinden (of het was een smoesje) en dus draaide ik hem de zaterdag erop. Ik heb Paul later ook nog eens Billy Ocean horen draaien, wederom op verzoek en niet bepaald van harte! Ik beschreef hier onlangs 'Name It You Got It' van Mickey Moonshine, welnu, Billy Ocean lijkt net zo'n geval te zijn. Hij is té perfect geschikt om te negeren, maar niemand komt er graag voor uit het in zijn of haar bakken te hebben. Ik ben het schaamtegevoel al lang voorbij en kan het niet anders erkennen als een klassieker.

De échte Northern Soul-liefhebbers in de jaren zeventig kunnen gerust de 'punkers van de soul' worden genoemd. Zij gingen uitsluitend voor oud en obscuur, plaatjes die niemand wilde hebben. Alles wat door de gevestigde orde (BBC en platenmaatschappijen) werd gepresenteerd, werd met de grootste argwaan benaderd. Pye ging nauwkeurig na welke oude platen oorspronkelijk op hun label was uitgebracht en presenteerde deze titels vanaf 1974 in hun Disco Demand-serie. Terstond probeerde dezelfde maatschappij middels platen van Javells & Nosmo King en Sweet Sensation mee te hinken op het succes van de Northern Soul. Al snel volgden de andere maatschappijen. Het procedé was simpel: Snelle soulplaten met xylofoontjes en refreintjes die de rest van de dag in je hoofd bleven zitten. 'Name It You Got It' van Mickey Moonshine is eveneens zo'n antwoord op de Northern Soul. GTO heeft in Billy Ocean een troefkaart in handen.

Les Charles wordt op 21 januari 1950 in Trinidad geboren, maar verhuist in 1958 met zijn familie naar Londen. Zijn eerste plaatje maakt Charles in 1972. Rond 1967 had hij ook al opnames gemaakt voor een plaat met een volledig orkest, maar dat blijft op de plank liggen. Charles neemt in 1975 de naam Biily Ocean aan. 'Ocean' stamt af van Ocean Estate in Stepney, Londen, waar de familie Charles resideert. In 1976 breekt Ocean door in Europa met 'Love Really Hurts Without You'. 'Red Light Spells Danger' volgt in 1977 en dan is het weer even stil rond de persoon van Ocean. In 1980 keert hij even terug naar de hitparade, maar pas vanaf 1984 is het helemaal raak. Ocean is naast een performer ook een succesvol songwriter en voorziet onder andere La Toya Jackson van repertoire. Zijn eerste grote hit uit 1984 is verkrijgbaar in drie versies, steeds met een kleine afwijking in de titel: 'Caribbean Queen', 'European Queen' en 'African Queen'. Dit legt hem geen windeieren, want zo scoort de plaat in iedere uithoek van deze planeet. 'When The Going Gets Tough, The Tough Gets Going' en 'Get Outta My Dreams' zijn de andere twee mega-hits van Ocean. Hij staat te boek als Engeland's meest populaire soul-songschrijver van de jaren zeventig en tachtig. In de nieuwe eeuw krijgt Ocean een paar onderscheidingen waaruit mag blijken dat we met een héle grote artiest hebben te maken. Hoewel hij al lang niet meer in de schijnwerpers staat, treedt Ocean nog steeds op: Inmiddels grijs en bebaard!

'Red Light Spells Danger' is een optelsommetje. Een lekkere groove met de kenmerkende energie. Niks om je voor te schamen!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten