zondag 28 april 2013

Schijf van 5: Chinezen



Als ik straks aan het einde van het bericht op publiceren druk, zal het nét voorbij twaalf uur zijn en moeten we het maar weer 364 dagen proberen. Ik heb een geslaagde verjaardag gehad, voor mij geen huis vol bezoek, maar op mijn eigen manier. Willemijn was weer in het land en met haar ben ik vanmiddag naar Giethoorn geweest. Ontspannen gelopen, al dan niet vergezeld van een softijsje, en op een terrasje koffie met appelgebak. Bij thuiskomst blijkt dat er verder geen biedingen zijn geweest op The Daydreams en dat ik 'Easy Baby' binnenkort aan mijn Blauwe Bak kan toevertrouwen. Vorig jaar ging ik nog in mijn eentje naar de chinees, het was aanvankelijk het plan geweest om vanavond met Willemijn daar naartoe te gaan. We hebben het toch maar bij deze wandeling gehouden, bovendien had ik thuis nog een pan met couscous staan. Desondanks gaan we in de Schijf wel maar liefst vijfmaal Chinezen.

Toen mijn Wolfman-collega Paul gisteren 'Lessons In Love' van Level 42 in zijn programma draaide, werd in de chatroom andermaal duidelijk dat de groep gemengde gevoelens op roept. Bij mij kan Mark King en zijn kornuiten wel een potje breken en ik heb 'Running In The Family' in Engeland stuk gedraaid. 'Love Games' is ook nog steeds zo'n nummer dat staat als een huis of wat anders te denken van 'Starchild'. Dan vind ik de nummer vijf ietsje minder in vergelijking met de voorgenoemde twee plaatjes, maar het is wel onversneden Level 42 en hij past zo mooi in deze Schijf: 'The Chinese Way' van Level 42 mag op vijf.

Nog een aardige Wolfman-connectie. Begin november publiceerde ik een Soul-x-rated met het tweede deel van de singles die ik met Peter had geruild. Ik begon toen de uitzending met de nummer vier en vertelde dat het plaatje een stukje radiogeschiedenis voor mij was. Ik had hem in mijn allereerste ziekenomroep-uitzending in 1993 gedraaid. Ik wist toen wel dat ik bij Wolfman kon beginnen, maar dat ik binnen een week mijn eerste uitzending zou hebben? Nee, dat kon ik toen niet weten. Het is achteraf gezien ook nog eens de laatste reguliere Soul-x-rated geworden. Op nummer vier staat vandaag 'China Grove' van The Doobie Brothers.

Peter had me afgelopen week een mooi lijstje toegestuurd, waaronder drie oude doowop-nummers. Eentje herinnerde me aan een andere titel. 'The Girl In China Town' van The Esquires, zoals Peter schreef. Het is echter The Esquirerers en het heeft niets met The Esquires van 'Get On Up' te maken. Ik heb het plaatje vluchtig beluisterd op Youtube, maar besloot toen toch om 'die andere' te doen. Het liedje van Jimmy Hart doet mij direct denken aan het etentje in het Japanse sushi-restaurant na afloop van de forummeeting in Houten. Ik vond de bediening daar dermate leuk dat ik ze al op mijn schoorsteenmantel had gedacht. Jimmy Hart heeft hetzelfde maar dan met een 'Tea House In China Town'. Nu zijn er meerdere plaatsen in de wereld met een China Town, in Jimmy Hart's geval is het die van Frisco. Hij mag dus op drie.

Natuurlijk mocht porselein ook mee doen! Stel je eens voor dat ik T'Pau niet mocht gebruiken. Juist, de plaat die ik vorige week nog op 12" heb gekocht, maar tot op heden nog niet heb gedraaid. Ik zal mezelf niet afficheren als fan T'Pau, ik zou ook niet weten hoe ik me dan moest gedragen, maar 'China In Your Hand' roept bij mij altijd een ongekend zangtalent op. En dus mag dit ding op twee.

Ik wist al dat ik het hoesje eens eerder had gebruikt en, ja hoor, wel op 18 maart 2011. Een aankondiging van een berichtje bij een foto uit 2009, onder het hoesje van David Bowie geef ik een stand van zaken van mezelf en van 'heit'. Hoewel die eerste maanden van 2009 erg wazig zijn geweest, is er op zijn minst één kledingstuk geweest waar ik veel plezier mee heb gehad: De rode zijden japon. Met mijn haar opgestoken met eetstokjes en in het gewaad een rondje langs de Steenwijker kroegen met Willemijn. Le-gen-da-risch. Bovendien ook de laatste avond dat ik met Willemijn op stap ben geweest en dat ik nog gewoon bier dronk. In Het Pandje kreeg ik al snel een 'signature song' toegeschreven en dat had minder gekund. 'China Girl' is zo'n nummer dat altijd goed smaakt voor mij en waar ik waarschijnlijk nooit genoeg van krijg. Een terechte nummer één voor deze Schijf van 5!

Hoe vaak komt het voor dat Bevrijdingsdag op een zondag valt? Ik bedoel, in 2011 heb ik al een Schijf gedaan met vrijheid als thema, maar dit jaar geven we er een vervolg aan. Ik zal allereerst de liedjes noemen die door hun aanwezigheid in 2011 voor deze Schijf zijn uitgesloten: 'Chimes Of Freedom' van Bob Dylan, 'Good Morning Freedom' van Blue Mink, 'Freedom' van Jimi Hendrix, 'Freedom Rider' van Traffic en 'Freedom Blues' van Little Richard. Er blijven nog genoeg andere over, waar we volgende week een Schijf uit gaan samenstellen!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten