zondag 7 april 2013

Schijf van 5: koffietijd



Op het moment van schrijven, staat er ook zo'n dampende mok en heb ik nog het vooruitzicht van een half bakje. Dan gaan we voor vandaag het koffie-tijdperk afsluiten en nemen we de horizontale stand aan. Is er een moment te noemen dat er bij mij niet een bakkie koffie in kan? Ja, ik moet er wel mee oppassen, veel koffie voor het slapen gaan. Eerder had ik daar de minste moeite mee, maar heeft me nog wel eens uit de slaap gehouden. Maar doorgaans ben ik altijd voor een bakje te porren. Sinds het afschaffen van alcohol en verdovende middelen kan ik ontzettend 'kicken' op een loeizware expresso. Koffie is zeer zeker een wezenlijk onderdeel van mijn bestaan en des te verrassender dat we in die twee jaar nog steeds geen Schijf van 5 koffie-plaatjes hadden gehad. Tijd om dat eens recht te zetten!

Ik ga doorgaans niet over één nacht ijs, maar soms kon (verleden tijd) ik heel impulsief iets ondernemen. Het bezoek aan het concert van Fursaxa in het Vlaamse Belsele bijvoorbeeld. Het is dan oktober 2004 als ik hals-over-de-kop afreis naar Belsele. Ik heb helemaal niks gepland of georganiseerd en blijf vervolgens ook nog drie dagen in de regio hangen. Ik maak her en der wel eens even misbruik van iemands gastvrijheid en heb in die contreien dan ook geen dikke vrienden gemaakt. Het is echter wel in deze dagen dat ik regelmatig de nummer vijf uit deze Schijf voorbij hoor komen: 'Verse Koffie Iedere Morgen' van de band Wawadadakwa. Ik zou ze bijna de Pater Moeskroen van de jazz willen noemen, maar dat is enkel gebaseerd op dit ene nummer. Dit nummer uit 2001 mag op vijf.

Hoezo afgezaagd? Toen het liedje in 1987 een hit werd, konden we (of ik tenminste) er niet genoeg van krijgen. Ik herinner nog goed hoe het nummer met een overdaad van stemmen tot Speciale Aanbieding werd gekozen bij de KRO. Zoals het 'not done' was om soepblikken na te schilderen, was een Nederlandstalig liedje over koffie ook iets wat bij niemand op kwam. Ik hoor het liedje nog regelmatig en fluit of zing het nog steeds mee. En dus mag VOF De Kunst van mij op 4 met hun 'Een Kopje Koffie'.

De Afrorockers van Osibisa heb ik nooit helemaal begrepen. Ik heb in de loop der jaren nogal wat singles van hun verzameld, vooral in Duitsland lijkt de groep nogal populair te zijn geweest. Een plaat als 'Fire' uit 1974, ik weet niet precies wat ik ervan moet denken. En als we het dan toch over zulke twijfelgevallen hebben, wat te denken van 'The Coffee Song'. Bij gebrek aan beter zet ik Osibisa dus op drie.

Titels met koffie zijn er niet heel veel gemaakt. Er wordt her en der nog wel eens koffie gedronken in liedjes of er wordt gesmeerd met koffie ('You Had Me' van Joss Stone). Dan blijven de echte klassiekers over voor de Schijf van 5. Op twee staat dit prachtnummer van Sarah Vaughan uit 1949, sinds januari in mijn bezit. Een EP met het nummer van tien jaar later, wel te verstaan, want ik doe praktisch niet aan 78-toeren-platen. Ik moet toegeven dat dit niet de sterkste Schijf is geweest, de koffie-platen lagen minder voor het oprapen dan dat ik had gedacht. 'Black Coffee' van Sarah Vaughan mag vandaag op twee.

Op één zet ik dan die merkwaardige plaat van Blur. Merkwaardig omdat deze iets voor elkaar heeft gekregen, wat geen enkele andere plaat heeft veroorzaakt. Engelsen kunnen nogal pietluttig doen. De wekelijkse singles top 50 wordt samengesteld uit de gegevens zoals die zijn vastgelegd op woensdagmiddag om twaalf uur. De platenmaatschappij van Blur had uitgerekend dat 'Coffee And TV' op 1 zou binnenkomen. Het kwam op 2 binnen en toen ging EMI op onderzoek. Wat blijkt? Deze ene keer hebben de samenstellers gebruik gemaakt van informatie die op woensdagmorgen half twaalf bekend waren. EMI heeft het voor elkaar gekregen dat de hitparade opnieuw moest worden samengesteld, maar... zonder het beoogde resultaat. Zelfs een half uur later is de verkoop van 'Coffee And TV' niet overtuigend genoeg om Madonna van de eerste plek te stoten. Maar omdat er geen koffie zit in 'Beautiful Stranger', mag Blur bij ons gewoon op nummer 1 met 'Coffee And TV'.

Volgende week gaan we aapjes kijken, vijf liedjes met een aap of meerdere van deze apparaten in de titel. Jullie suggesties zijn, zoals altijd, van harte welkom!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten