donderdag 25 april 2013

Raddraaien: The Rolling Stones



Het is ongeveer een jaar geleden dat ik met Raddraaien ben begonnen. Het eerste idee dat ik had, was niet een klein beetje ambitieus. Van tevoren 5000 titels selecteren en deze in willekeurige volgorde zetten en dan jullie, mijn publiek, lootjes laten trekken. Omdat ik wel een beetje op hikte tegen het werk en toch ook weer ontzettend veel zin had in een nieuwe uitdaging, ben ik op de huidige manier begonnen. En het werkt! Niet weten over welke plaat je gaat schrijven, dat is de uitdaging die in Raddraaien aan ga. Soms trek ik een uurtje uit voor huiswerk, maar ook niet meer. Soms is er weinig over een plaat te vertellen of is de herinnering eraan leuker dan de historie van de artiest, maar soms geeft het de kans om een ander licht te werpen op een plaatje. Neem nou 'Angie' van The Rolling Stones. Een plaat die iedereen kent en ook het verhaal van de Rollende Stenen is wel vaker verteld. Vandaar dat ik besloten heb nu het vergrootglas te pakken en het liedje eens nader te bestuderen.

Onlangs stond Carly Simon nog op deze plek en kwam Mick Jagger ook al ter sprake. Jagger is prominent te horen in 'You're So Vain' van Carly Simon en er gaan geruchten dat het lied over hem zou gaan. Dat werd vaker gedaan in die tijd. Bij elke bezongen naam moest de ware identiteit achterhaald worden. Bij 'Donna' van Ritchie Valens en 'Peggy Sue' van Buddy Holly was dat erg gemakkelijk te traceren, beide waren vriendinnetjes van de rock'n'roll-helden. Sinds de late jaren zestig lijkt het een sport te worden, door middel van gefingeerde namen onderwerpen en personen aan te snijden. 'Hey Jules', naar Julian, werd op John Lennon's verzoek gewijzigd in 'Hey Jude'. Iedere titel met 'Mary' van omstreeks 1967 leek te gaan over het gebruik van marihuana. En ook bij 'Angie' gaan er de meest wilde geruchten. Angela Bowie, de vrouw van David, is vaak genoemd als aanleiding, maar The Stones hebben het zelf altijd ontkend. De actrice Angie Dickinson zou eveneens gekund hebben. Of zou de naam 'geleend' zijn van Keith Richard's dochter Dandelion Angela? Het meiske was immers ook al vernoemd naar een Rolling Stones-nummer uit 1967. Het is Keith Richards zélf die jaren later het mysterie heeft opgelost middels een interview.

Evenals 'Mary' synoniem staat voor marihuana, is 'Angie' in kringen van gebruikers het koosnaampje voor heroïne. Richards heeft, naar het schijnt, een tijdje doorgebracht in een kliniek in Zwitserland en heeft aldaar het liedje geschreven. Het afscheid is dus niet een stukgelopen relatie met een jongedame, maar het 'vaarwel' aan een slechte gewoonte. Het verlangen naar Angie is bij Richards nog enige tijd gebleven, want de rest van de jaren zeventig heeft hij als vanouds de drug gebruikt. 'Angie' stond oorspronkelijk op 'Goats Head Soup' en is in november en december 1972 op de band gezet. Daarbij is iets 'mis gegaan', een karakteristiek dat de plaat een aparte plek in de muziekgeschiedenis heeft gebracht. Zangers gebruiken vaak een 'vocal guide track'. Als de muziek is opgenomen, 'vullen' ze zelf de zang in met toonloos gemurmel en stukjes tekst. In een volgende 'take' kan die znnglijn gevolgd worden door de zanger. Bij 'Angie' is er iets mis gegaan bij het mixen, want her en der hoor je nog stukjes van die 'guide track'. Dat effect, 'the ghost vocal', geeft de plaat een eigenzinnig cachet.

De single verschijnt op 20 augustus 1973 en is met 4.33 minuten aan de stevige kant voor Amerikaanse radio-uitzendingen. In enkele gevallen gaat de schaar erin, waarbij het 'coda' het moet ontgelden, zodat er een hapklare brok van drie minuten overblijft. In Nederland hebben we daarvoor Ad Bouman, de man die elpee-kanten van Yes tot drie minuten wist terug te brengen, maar hij raakt 'Angie' niet aan. In Engeland heeft 'Angie' te lijden onder de lengte, daar bereikt het nauwelijks de top vijf. In Nederland en vele andere landen staat de plaat weken op de eerste plek. En vanaf de editie van 1975 is de plaat een stamgast in Veronica's Top 100 Aller Tijden. Het laat zich zelfs niet verdrijven door 'Sex On The Beach' van T-Spoon, als 538 eens de Top 100 Aller Tijden uitzendt. 'Angie' is een plaat van alle tijden en alle generaties.

De Duitse terrorist Hans-Joachim Klein gebruikt de naam 'Angie' voor zijn militante acties in de jaren zeventig. Hij geeft toe de naam van het Rolling Stones-liedje te hebben 'geleend'. Deze associatie zou ervoor gezorgd kunnen hebben dat Duitsers nogal gemengde gevoelens zouden hebben bij het nummer, maar niets is minder waar. Als de CDU Angela Merkel naar voren schuift, gebruikt deze 'Angie' voor haar verkiezingscampagne. Tóch moet je ook voor politieke acties toestemming vragen aan de desbetreffende artiest en dat heeft het CDU nagelaten. Halverwege de campagne moeten ze maar op zoek naar een ander liedje, want Jagger en Richards geven geen toestemming.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten