woensdag 3 april 2013

Week Spot: Inez & Charlie Foxx



We staan weer met beide voeten op de grond, vanmiddag heb ik alweer een paar uren moeten werken. Dit was namelijk de enige smet op de fietstocht, op de Rothenberg had ik al vernomen dat Reestmond me had geprobeerd te bellen en 's avonds opnieuw telefoon bij de shoarma in Glanerbrug. Daar vraag je toch geen vrij voor? Normaliter is woensdag mijn vrije dag, maar moest toch maar beginnen. Nu heb ik, voor de verandering, eens donderdag vrij, maar het idee van 'vakantie' is danig aan de war gestuurd. Het is dus, achteraf gezien, maar goed dat ik het bij een dagetappe heb gehouden. Terug naar de orde van de dag, want door de fietstocht moest ik de Week Spot even een dagje uitstellen. Zoals jullie met de Blauwe Bak Top 40 wel hebben gemerkt, heb ik de afgelopen maanden flink boodschappen gedaan. Als ik nu drie maanden geen plaat meer zou kopen, had ik nog steeds voer voor een wekelijkse Week Spot. The Flirtations en Nella Dodds kwamen via de binnenbocht aangesjeesd, maar nu zitten we weer op het oude schema: Inez & Charlie Foxx was na The Chi-Lites en The Sweet Things de derde single die in januari vanuit Chicago kwam.

'The acceptable side of Popcorn', zeggen de Engelse kenners. Natuurlijk is de Belgische Popcorn net zo'n beweging als de Engelse Northern Soul en kruisen elkaars wegen in een paar gevallen, maar verder moeten de Engelsen niks hebben van de platen die populair zijn in de Popcorn. Popcorn is in veel gevallen nét te traag voor de Northern Soul. Waar Northern Soul op de dansvloer meer weg heeft van atletiek, daar is het Popcorn-dansen veel traditioneler. Er is nog een opmerkelijk verschil. Hoewel de verzamelaars graag pronken met obscure titels, mag in de Popcorn een plaat best een hitpositie behaald hebben. Ziehier de populariteit van 'Mocking Bird' van Inez & Charlie Foxx.

Charlie en Inez zijn broer en zus. Charlie wordt op 23 oktober 1939 geboren, zijn zusje Inez op 9 september 1942. Charlie zingt als kind al in het kerkkoor. Later zal ook Inez zich voegen bij het gezelschap. Het is echter Inez die als eerste ambities krijgt voor een muzikale carriére en ze vertrekt in 1960 naar New York. Ze neemt een plaatje op voor Brunswick als Inez Johnston, maar dat zet geen zoden aan de dijk. Drie jaar later doet het duo onder eigen naam auditie voor Sue Records, een vrij nieuwe platenmaatschappij die in zeer snel tempo zal uitgroeien tot een 'trademark of quality' van de rhythm & blues. Eigenaar Henry 'Juggy' Murray hoort hun arrangement aan van het kinderliedje 'Hush Little Baby' en ziet er wel brood in. In hetzelfde jaar verschijnt het kinderliedje met een andere titel op de markt: 'Mockingbird'. Hoewel Charlie als gitarist en achtergrondzanger duidelijk aanwezig is, wil Sue aanvankelijk alleen Inez promoten. De platen op Sue verschijnen dus allen als zijnde Inez Foxx. 'Mockingbird' is niet alleen een hele grote hit, het is tevens de basis van tientallen, zoniet honderden, cover-versies. Vooral die van James Taylor met zijn toenmalige vrouw ('that piece of meat', volgens Taylor) Carly Simon wordt een grote hit in de jaren zeventig.

Omdat 'Mocking Bird' een 'novelty-hit is, kunnen Inez en Charlie maar moeilijk een tweede grote hit scoren. 'Hurt By Love' is in 1964 een Engels hitje. In 1966 tekent het duo bij Musicor dat hun platen laat uitbrengen op Dynamo. Inez trouwt rond die tijd met producer Luther Dixon. Die verbintenis houdt niet lang stand, maar Dixon produceert wel hun elpee 'Come By Here'. Wat tevens nieuw is, is dat Musicor wél de medewerking van Charlie erkent op de platenlabels. Charlie is zelf ook een producer met een eigen visie op rhythm & blues en neemt 'If I'm Hurt You'll Feel The Pain' op met Barbara & Brenda, geheel in de Foxx-traditie. Rauwe stampers, daar staat het duo Foxx het beste bekend om, maar voor de Northern Soul is het in veel gevallen nét iets te traag. Wat dat betreft is de Week Spot wellicht hun beste single ooit? Beide kanten zijn aangename klappen in het gezicht en het was moeilijk voor mij om een geschikte kant uit te zoeken. Het is dus de b-kant, 'Undecided', geworden.

In 1969 kent het duo nog even een opleving in Engeland als 'Mocking Bird' daar alsnog de top 50 haalt. In datzelfde jaar begint Inez zonder Charlie plaatjes op te nemen, onmdermeer voor Volt en in 1971 gaat het duo officieel uit elkaar. Inez heeft nog een tweetal Amerikaanse hits in 1973-74. Ze blijft in de jaren erop wel actief in de muziek, maar de hitparade is te hoog gegrepen. Op 18 september 1998 ontvangen we het trieste bericht dat Charlie is overleden aan de gevolgen van leukemie. Hij is dan pas 58 jaar. Met deze Week Spot wil ik vooral een ondergewaardeerd duo in de schijnwerpers zetten. Iedereen doet maar hoog op over Ike & Tina Turner, maar de shows van Inez & Charlie waren niets minder theatraal en spectaculair! Overigens wil ik benadrukken dat ik een dj-copy op Dynamo met witte labels heb en niet het appetijtelijke schijfje met fotohoes in de begeleidende foto. Het maakt wel hebberig!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten